Streičs skūpsta kultūras ministres roku, saņemot balvu par mūža ieguldījumu. FOTO
Balva par mūža ieguldījumu tiek pasniegta režisoram Streičam.
2016. gada 6. oktobris, 23:16

Streičs skūpsta kultūras ministres roku, saņemot balvu par mūža ieguldījumu. FOTO

Jauns.lv

6. oktobrī k/t Splendid Palace tika atklāts Nacionālās kino balvas filmu festivāls "Lielais Kristaps". Svinīgā atklāšanas ceremonijā izcilajam režisoram Jānim Streičam Latvijas Republikas Kultūras ministre Dace Melbārde pasniedza balvu - Lielo Kristapu par mūža ieguldījumu Latvijas filmu mākslā.

"Es ticu, ka Jāņa Streiča filmogrāfija nekādā gadījumā nav uzskatāma par pabeigtu sarakstu, un es zinu, ka savās domās es neesmu viena. Jūsu filmas ir ierakstītas Nacionālajā kultūras kanonā, tās kalpo kā vaduguns jaunajiem censoņiem un vēl vairāk Jūsu filmas dzīvo tautas sirdī un tautas valodā, iedvesmojot ikvienu no mums būt labākiem cilvēkiem, būt labākiem latviešiem! Jūs nereti esat teicis, ka mēs neesam maza tauta. Un šis noteikti nav mazs, bet ir Liels Kristaps, un Jūs esat mūsu Lielais Streičs," apsveikuma runā sacīja ministre.

"Kino liek domāt līdzi, īpaši šī gada kino" — atklājot festivālu Lielais Kristaps, sacīja Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova.  

Pēc uzrunām un maestro Raimonda Paula koncerta kā Lielā Kristapa pirmā filma tika demonstrēta Jāņa Streiča filma "Svešās kaislības" (1983), kas ar Nacionālā kino centra atbalstu ir tikusi restaurēta un ieskaņota latviešu valodā. "Tas ir brīnums"  —  par filmas "augšāmcelšanos" prieku neslēpa pats režisors.

 

"Jebkurš kino, arī nacionālais kino var būt dzīvs, ja tas barojas no savas klasikas. Lai nu šī Lielā Kristapa nedēļa kļūst par tādu, kurā pagātne un šodiena veido vitālu kultūraudumu," skatītājiem novēlēja Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Septiņu dienu laikā no 6. līdz 12. oktobrim skatītājiem būs iespēja uz lielā ekrāna noskatīties un jau kā konkurentus cīņā par balvām vērtēt nominētās filmas, iepazīties ar studentu filmu konkursa programmu, redzēt arī panorāmas programmu, kas sniedz pilnīgu ieskatu par šī brīža Latvijas kino situāciju. 

   

Kasjauns.lv/Foto: Publicitātes/Inese Kalniņa