Nākamnedēļ Latvijā gaidāma zelta rudens kulminācija
Zelta rudens Siguldā viskrāšņākais būs tieši nākamnedēļ.
Sabiedrība
2016. gada 9. oktobris, 12:36

Nākamnedēļ Latvijā gaidāma zelta rudens kulminācija

Jauns.lv

Jaunnedēļ Latvijā, īpaši Vidzemē un Latgalē, gaidāmi šā gada krāšņākie rudens skati, liecina laika prognozes.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aģentūras BNS novērojumi liecina, ka patlaban Latvijā vēl dominē zaļā krāsa, koki vairāk iekrāsojušies Vidzemē un Latgalē, mazāk – Kurzemē un Zemgalē. Šīs nedēļas brāzmainais vējš norāvis lielu daļu lapu, tādēļ daži koki jau kļuvuši kaili, kamēr citi vēl ir zaļi.

Laika prognozes vēsta, ka nākamnedēļ Latvijā nav gaidāms stiprs vējš, vien nedēļas sākumā saglabāsies austrumu, ziemeļaustrumu vēja brāzmas. Gaisa temperatūra naktīs un no rītiem daudzviet noslīdēs mazliet zem nulles, un tas veicinās straujāku lapu krāsošanos.

Vidzemē un Latgalē zelta rudens kulminācija gaidāma tuvākajās dienās, savukārt Zemgalē, Kurzemē un Rīgā krāšņi skati būs arī mēneša otrajā pusē.

Jaunnedēļ laikapstākļus Latvijā noteiks anticiklons, tādēļ gaidāms pārsvarā sauss laiks, bieži spīdēs saule. Mākoņiem izklīstot un vējam pierimstot, gaisa temperatūra diennakts tumšajā laikā daudzviet noslīdēs zem nulles.

Koku lapas rudenī krāsojas tādēļ, ka, dienām kļūstot īsākām un pazeminoties gaisa temperatūrai, lapās samazinās fotosintēze un noārdās zaļie pigmenti, bet citi pigmenti, kas atstaro dzelteno, oranžo un sarkano gaismu, saglabājas ilgāk.

BNS/ Foto: Shutterstock