Baltijas valstis jau sen ir "Iskander" raķešu rādiusā, atgādina ministrija
Krievija jau agrāk militārās sagatavošanas laikā izvietojusi "Iskander" Kaļiņingradas apgabalā un to darīšot arī turpmāk.
Politika
2016. gada 9. oktobris, 14:42

Baltijas valstis jau sen ir "Iskander" raķešu rādiusā, atgādina ministrija

Jauns.lv

Baltijas valstis jau sen ir to operacionāli taktisko raķešu kompleksu "Iskander" rādiusā, kas atrodas Krievijas kontinentālajā daļā, norāda Latvijas Aizsardzības ministrija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Komentējot Krievijas paziņojumu par "Iskander" raķešu pārvietošanu uz Kaļiņigradu Latvijas AM preses pārstāvis Kaspars Galkins aģentūrai LETA teica, ka šis solis nav vērsts tikai pret Baltijas valstīm, bet gan pret visu NATO kopumā, jo Baltijas valstis jau sen ir to "Iskander" raķešu rādiusā, kas atrodas Krievijas kontinentālajā daļā.

Viņš atgādināja jau piektdien AM izplatīto informāciju, ka saistībā ar Baltijas valstu robežu tuvumā novērojamo paaugstināto Krievijas bruņoto spēku aktivitāti, Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos ir veikta personāla apziņošana, kā arī notiek pastiprināta valsts sauszemes un jūras robežas un gaisa telpas novērošana.

Nekāda trauksmes izsludināšana bruņotajos spēkos šobrīd nav plānota, norādīja Galkins.

Krievijas Aizsardzības ministrijas oficiālais pārstāvis ģenerālmajors Igors Konašenkovs paziņoja, ka Krievija jau agrāk militārās sagatavošanas laikā izvietojusi "Iskander" Kaļiņingradas apgabalā un to darīs arī turpmāk.

Ballistisko raķešu sistēma "Iskander", kas iekļauta Krievijas armijas bruņojumā kopš 2006.gada, ir paredzēta stratēģiski svarīgu objektu iznīcināšanai, un tās darbības rādiuss ir no 50 līdz 500 kilometriem, bet pēc dažiem datiem - līdz 700 kilometriem.

Latvijas Aizsardzības ministrija piektdien paziņoja, ka Baltkrievijā, Brestā, sākušās kopīgas Baltkrievijas Speciālo operāciju spēku un Krievijas Gaisa desanta karaspēka mācības, kurās piedalās vairāk nekā 1000 karavīru un tehnikas vienības. Papildus tam Latvijas tuvumā notiek 76.desanttrieciena divīzijas un 98.gaisa desanta divīzijas mācības ar visiem kaujas darbības elementiem, tostarp nosacītā pretinieka lidlauku ieņemšana. Vienlaikus 76.desanttrieciena divīzijas komandieris Aleksejs Naumecs ir paziņojis, ka divīzija ir saņēmusi desmit tankus un pirmo reizi divīzijas sastāvā ir formēta smago kaujas tanku rota.

No Kurskas lidlauka uz Kaļiņingradu tiek pārdislocēti vairāki iznīcinātāji "Mig-29", lai veiktu mācību gada noslēguma pārbaudījumu.

Rietumu kara apgabalā notiek Raķešu un artilērijas karaspēka 26.(Luga) un 112.(Ivanovo) taktisko raķešu brigādes mācības, kuru apbruņojumā atrodas modernie operacionāli taktisko raķešu kompleksi "Iskander M/K", kuru darbības rādiuss ir 500 kilometri.

Saistībā ar šīm mācībām no Centrālā kara apgabala (Orenburga) tikusi pārdislocēta arī 92.taktisko raķešu brigāde ar mērķi pārbaudīt brigādes spējas izvērst raķešu kompleksus nepazīstamā apvidū Rietumu stratēģiskajā virzienā. Viens no šīs vienības papildu uzdevumiem ir veikt raķešu palaišanu uz mērķiem, kas imitē nosacītā pretinieka komandpunktus un bāzes.

LETA/ Foto: EPA/LETA