Šoferi joprojām noteikumus sāk respektēt tikai tad, ja jāsaskaras ar policistiem vai radariem
Valsts policijas secinājums: lielākā daļa šoferu noteikumus ievēro tikai pēc saskaršanās ar policistiem un fotoradariem.
Sabiedrība
2016. gada 9. oktobris, 18:29

Šoferi joprojām noteikumus sāk respektēt tikai tad, ja jāsaskaras ar policistiem vai radariem

Jauns.lv

Joprojām lielākā daļa autovadītāju ceļu satiksmes noteikumus ievēro tikai tad, kad nākas saskarties ar policistiem vai fotoradariem, atzina Valsts policijas (VP) Satiksmes drošības pārvaldes Satiksmes uzraudzības un koordinācijas biroja priekšniece Vineta Mistre.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Policijas klātbūtne uz ceļiem un stacionārie fotoradari ir bieds transportlīdzekļu vadītājiem, jo liek viņiem samazināt ātrumu, lai izvairītos no soda. Tomēr šie ātruma kontroles paņēmieni ir efektīvi uz brīdi, kad automašīnas vadītājs atrodas ātruma mērierīces uztveršanas zonā. Nereti, tiklīdz ir pabraukts garām fotoradaram vai policijas ekipāžai, autovadītāji palielina atļauto braukšanas ātrumu, turpinot apdraudēt ceļu satiksmes drošību, uzsvēra Mistre.

Lai efektīvāk cīnītos ar negodprātīgiem autovadītājiem, VP plāno palielināt netrafareto policijas automašīnu skaitu ceļu satiksmē. Šobrīd VP jau ir septiņas netrafaretās policijas automašīnas, bet nākamgad ceļu satiksmē paredzēts iesaistīt vēl 40 papildu netrafaretās policijas automašīnas, pastāstīja Mistre.

Šogad līdz 4.oktobrim uz Latvijas ceļiem gājis bojā 121 cilvēks, bet pagājušā gadā līdz oktobrim dzīvību zaudēja 132 cilvēki, vēl gadu iepriekš - 144 satiksmes dalībnieki. Ievainojumus šogad guvis 3601 cilvēks. Pērn tādu bija 3564, bet 2014.gadā - 3536 cilvēki.

Šogad no bojāgājušajiem 32 bija gājēji, 2015.gadā - 35, bet vēl gadu iepriekš dzīvību uz Latvijas ceļiem zaudēja 43 gājēji.

Jau ziņots, ka VP izsludinājusi konkursu par pārvietojamo fotoradaru iegādi. Piedāvājumus šim konkursam var iesniegt līdz 27.oktobrim. Kopumā šajā konkursā plānots iegādāties 15 ierīces, taču to skaits var mainīties atkarībā no finansējuma un pretendentu piedāvātās cenas. Konkursa nolikums paredz, ka piecām ierīcēm jābūt piegādātām līdz šī gada 20.decembrim.

Ar stacionāro fotoradaru iegādi nodarbojas Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD). Pēdējā konkursa uzvarētājam SIA "Reck" saskaņā ar iepirkuma priekšmetu četru gadu laikā jāpiegādā 84 stacionārie radari. Šogad līdz oktobra beigām plānots uzstādīt 24 stacionāros fotoradarus.

CSDD mājaslapā ikvienam ir apskatāmas fotoradaru atrašanās vietas. Ja pirmajā kārtā iegādātās stacionārās mērierīces uzstādītas Rīgas reģionā, tad šajā kārtā plānots radarus izvietot ārpus galvaspilsētas reģiona, piemēram, Salacgrīvas, Līgatnes, Ventspils novadā, Jelgavā un citviet.

2014.gada rudenī direkcijas rīkotajā konkursā par 16 Doplera principa stacionāro fotoradaru piegādi arī uzvarēja uzņēmums "Reck". Šobrīd šie radari jau darbojas.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA