KNAB aizdomas par miljonāra Krūmiņa "piedāvājumu" tiesnesei. VIDEO
"Pasakiet, kā es varu ziedot vairāk, nekā likums atļauj?" TV kameras priekšā saka Jūlijs Krūmiņš.
112
2016. gada 9. oktobris, 22:15

KNAB aizdomas par miljonāra Krūmiņa "piedāvājumu" tiesnesei. VIDEO

Jauns.lv

Uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš varētu būt izmantojis labās attiecības ar Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētāju Aiju Orniņu, lai palīdzētu paziņam kādas civillietas sakarā, šovakar ziņo LTV raidījums "de facto".

Raidījumam neoficiāli zināms, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) ir aizdomas, ka Krūmiņš mēģinājis izlīdzēt uzņēmējam Jurim Miķelim, kura ziedojums Zaļo un zemnieku savienībai arīdzan pievērsis KNAB uzmanību partiju finansēšanas lietas ietvaros. Orniņas vadītā tiesa skatījusi kādu ar Miķeli saistītu lietu.

"de facto" tiesu kalendārā pamanīja, ka pašlaik tiesā ir civillieta, kurā parādu no vairākām personām vēlas piedzīt kompānija "Eirobūve Latvija". Miķelis uzņēmumu reģistrā neparādās kā šīs kompānijas dalībnieks vai amatpersona, taču viņš ir valdes loceklis kompānijā ar līdzīgu nosaukumu "Eirobūve Rīga", kas pieder tam pašam īpašniekam, kam "Eirobūve Latvija".

"de facto" mēģināja sazināties ar Miķeli un "Eirobūve Latvija" vadību, taču ne e-pastā, ne pa telefonu neviens neatsaucās.

Orniņa gan nebija šīs civillietas tiesnese. No amata atstādinātā tiesnese atteicās atbildēt uz raidījuma jautājumiem, jo parakstījusies KNAB par ziņu neizpaušanu.

Jau ziņots, ka kriminālprocesā, kurā aizdomās turētās statusā ir Orniņa, figurē vēl arī citas personas, aģentūrai LETA apliecināja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

KNAB ziņoja, ka biroja lietvedībā atrodas kriminālprocess par Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētāja, iespējams, izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar kukuļošanu un neizpaužamu ziņu izpaušanu. Tomēr KNAB neatklāj, cik un kādas personas iesaistītas šajā lietā.

Orniņa aģentūrai LETA iepriekš apliecināja, ka KNAB viņai inkriminē neizpaužamu ziņu izpaušanu un "piedāvājuma pieņemšanu" no uzņēmēja Jūlija Krūmiņa.

Tāpat tiesnese iepriekš norādīja, ka ļoti sen pazīst Krūmiņu, kurš tiek turēts aizdomās procesā par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu.

Uzņēmēja advokāts Egons Rusanovs aģentūrai LETA apliecināja, ka pret Krūmiņu sākti divi kriminālprocesi, kuros viņam piemērots aizdomās turētā statuss - vienā kriminālprocesā uzņēmējam kā drošības līdzeklis piemērots aizliegums izbraukt no valsts un tikties ar konkrētām personām, bet otrā kriminālprocesā viņam drošības līdzeklis nav piemērots.

KNAB vienā no kriminālprocesiem, kas sākti par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, bija aizturējis arī Jūrmalas mēru Gati Truksni (ZZS) un savulaik ar partiju "No sirds Latvijai" saistīto Jorenu Raitumu. Abiem piemērots aizdomās turētā statuss, taču patlaban abi ir atbrīvoti un viņiem piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Savukārt ceturtā aizturētā persona tā dēvētajā kriminālprocesā par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu ir SIA "Blaizer-AG" valdes priekšsēdētājs Anrī Kursītis, šodien vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

LETA/ Video: de facto