Kultūra
2012. gada 20. decembris, 11:03

Pirmo reizi tiks pasniegtas gleznotāja, latviešu vecmeistara Arija Skrides prēmijas

Jauns.lv

Madonas novada Dzelzavas pamatskolā pirmo reizi tiks pasniegtas latviešu gleznotāja Arija Skrides (1906-1987) prēmijas. Dzelzavas pamatskolas skolēni tās varēs saņemt par sasniegumiem mācību darbā un aktīvu radošo darbību, informēja Arija Skrides piemiņas fonda dibinātājs Andris Skride.

Pirmās Arija Skrides piemiņas fonda stipendijas trīs skolēniem pasniegs šodien Dzelzavas kultūras nama telpās.

Šīs stipendijas idejas autors un Skrides piemiņas fonda dibinātājs ir Andris Skride - ārsts kardiologs Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā. Līdz šim Arija Skrides vārds bija vairāk zināms mākslas zinātnieku un profesionāļu vidū, taču ar šīs prēmijas nodibināšanu ir cerība plašākam interesentu lokam popularizēt vienu no Latvijas spožākajiem ainavistiem, Vilhelma Purvīša audzēkni un īstenu savas tēvzemes patriotu - Ariju Skridi.

Gan Arijs Skride, gan stipendijas idejas autors dzimis Dzelzavas pagastā. "Ar stipendijas palīdzību vēlos atbalstīt labākos Dzelzavas skolēnus, kuri, iespējams, nākotnē sasniegs izcilus rezultātus kādā no atbalstāmajām Skrides piemiņas fonda disciplīnām," par stipendijas ideju stāsta piemiņas fonda dibinātājs, kura vecvectēva brālis bija slavenais gleznotājs. Prēmijas pasniegšanu atbalsta arī slavenās mūziķes - māsas Lauma, Baiba un Linda Skrides.

Stipendijas mērķis ir motivēt skolēnus censties gūt panākumus, attīstīt savas radošās izpausmes, kā arī popularizēt novadnieka, ainavu gleznotāja Arija Skrides piemiņu, veicināt skolēnu izaugsmi, noskaidrot un atbalstīt veiksmīgākos, kā arī radošākos skolēnus un padziļināt skolēnu interesi par mācībām, mākslu.

Dzelzavas pamatskolas skolēniem ir iespēja kandidēt uz vienreizēju prēmiju 50 latu apmērā mācību gada pirmajā un otrajā semestrī. Iecerēts, ka prēmijas tiks pasniegta vismaz diviem labākajiem Dzelzavas pamatskolas skolēniem katru mācību semestri eksaktajās zinātnēs un otrajā semestrī vizuālajā mākslā.

LETA