Sabiedrība
2013. gada 24. marts, 23:19

Izstrādāts notiesāto cilvēku resocializācijas plāns; tam vajag pusmiljonu

Jauns.lv

Tieslietu ministrija (TM) izstrādājusi priekšlikumus notiesāto resocializācijai, un tās īstenošanai 2014.gadā būs nepieciešami papildu līdzekļi ‒ pusmiljons latu, ko otrdien skatīs valdība.

Nākamgad resocializācijas pasākumu īstenošanai TM būs nepieciešami 512 490 lati, 2015.gadā ‒ 1,42 miljoni latu, bet 2016.gadā un turpmāk ik gadu ‒ vēl 744 tūkstoši latu.

Pirms diviem gadiem Saeima pieņēma likumu "Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā", papildinot šo kodeksu ar jaunu pantu, kurā iekļauts deleģējums Ministru kabinetam izstrādāt notiesāto resocializācijas īstenošanas noteikumus.

TM izstrādātajos noteikumos iekļauta procedūra, kādā notiesātajam pēc ievietošanas brīvības atņemšanas iestādē nodrošina viņa risku un vajadzību izvērtēšanu, nosakot notiesātā resocializācijas vajadzības, antisociālās uzvedības, atkārtota noziedzīga nodarījuma izdarīšanas riska pakāpi, kā arī piemērotākos sociālās uzvedības korekcijas vai sociālās rehabilitācijas līdzekļus un citus pasākumus, kas īstenojami soda izpildes laikā un iekļaujami notiesātā resocializācijas plānā, paskaidrojusi ministrija.

Patlaban slēgtajos un daļēji slēgtajos cietumos vienam psihologam vai vienam sociālajam darbiniekam normatīvajos aktos noteiktajā apmērā ir jānodrošina 500 līdz 600 notiesāto resocializācija.

Tāpēc, lai nodrošinātu atbilstošu notiesāto resocializāciju, tostarp riska un vajadzību izvērtēšanu, 2014.gadā papildus nepieciešami psihologi un sociālie darbinieki. 2014.gadā papildus nepieciešami 13 psihologi un septiņi sociālie darbinieki un 2015.gadā ‒ 36 psihologi un 21 sociālais darbinieks (kopā 77 darbinieki).

Jautājumu par papildu finansējuma piešķiršanu TM lūdz skatīt vienlaikus ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu budžeta prioritāšu pieteikumiem kārtējā gada valsts budžeta likumprojekta sagatavošanas un izskatīšanas procesā.

Ieslodzījuma vietās pašlaik atrodas 4485 ar brīvības atņemšanu notiesātas personas.

BNS