Latvijas laukos sāk spridzināt kurmjus. VIDEO
Latvijā ieviešas jauna kurmju nīdēšanas metode – mazo dzīvnieciņu spridzināšana, vienlaikus iznīcinot arī visu viņu izrakto alus sistēmu.
Novadu ziņas
2013. gada 3. maijs, 10:11

Latvijas laukos sāk spridzināt kurmjus. VIDEO

Jauns.lv

Līdz ar sniega nokušanu un pavasara dārza darbu uzsākšanu lauku sētās un mazdārziņos redzam kurmju nodarītos postījumus – vienu otru sētsvidu vai puķu dobi mazie kurmīši vārda tiešā nozīmē ir uzaruši. Tad nu saimnieki un saimnieces domā, kā atbrīvoties no kurmjiem. Tagad kurmjus ar visām alām arī spridzina!

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līdz šim kurmju iznīdēšanai pārsvarā izmantoja vai nu ar nelielajiem kukaiņēdājiem nepatīkamu smaku piesūcinātas granulas, kuras sameta kurmju alās, vai arī dažāda izskata un lieluma lamatas, kuras novietoja pie kurmju rakumiem. Nu mūsu daiļdārznieki un laukkopji sākuši izmantot vēl kādu kurmju bendēšanas metodi – kurmju spridzināšanu.

Dzīvnieka alā tiek iepludināta eksplodējoša gāze, kura tiek detonēta. Tādējādi lokālais sprādziena vilnis nogalina dzīvnieku un pilnībā tiek iznīcināta kurmja alu sistēma. Pie tam paši kurmju spridzinātāji apgalvo, ka šī metode ir ekoloģiski tīra, jo sprādzienā tiek izmantota gāze, kura ir nekaitīga. Te gan jāpiebilst, ka šādu spridzināšanu var veikt tikai pavasara sākumā pirms dārzā vēl nekas nav iesēts un neplaukst, savādāk pēc artilērijas uzbrukuma kurmjiem dārzniekam var nākties redīsus lasīt nost no ābeles zariem. Kā notiek kurmju spridzināšana skatieties videosižetā.

Kurmju spridzināšana

Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video