Traģēdija Pļavniekos: pēdējā laika neizprotamākais ugunsgrēks. VIDEO
Traģiskajā ugunsgrēkā Pļavniekos – Jukuma Vācieša ielas daudzstāvu namā bojā gāja divi mazi zēni un smagi cieta viņu tēvs. Ģimene uz šo dzīvokli bija pārcēlusies tikai pirms pāris nedeļām.
112
2013. gada 11. jūnijs, 17:08

Traģēdija Pļavniekos: pēdējā laika neizprotamākais ugunsgrēks. VIDEO

Jauns.lv

Svētdien daudzstāvu mājā Pļavniekos notikušais ugunsgrēks, kurā bojā gāja divi mazi zēni un smagi cieta viņu tēvs, jau paspēts nodēvēts par vienu no neizprotamākajām uguns nelaimēm pēdējā laikā. Nav saprotams, kā tēvs nespēja paglābt savus bērnus.

Ugunsgrēks Pļavniekos, daudzdzīvokļu mājas Jukuma Vācieša ielā septītajā stāvā izcēlās 9. jūnijā, dienas vidū. Tajā bojā gāja divi – piecus un septiņus gadus veci zēni. Mājās bija arī tēvs, kurš, iespējams gulēja pēc nakts maiņas, bet māte atradās darbā. Nelaimē cietusī ģimene uz šo dzīvokli Pļavniekos bija pārcēlusies tikai pirms pāris nedēļām.

LNT raidījums „Degpunktā” vēsta, ka degšana bija tik spēcīga, ka uguns pārmetās uz blakus esošo dzīvokli, kurš tobrīd par laimi bija tukšs. Degošajā dzīvoklī uguns sprostā palika divi bērni un viņu tēvs, kurš ar saindēšanās pazīmēm un apdegumiem tika nogādāts slimnīcā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāvis „Degpunktā” stāsta, ka dzīvoklim bijušas dzelzs durvis, kas apgrūtināja piekļuvi uguns pārņemtajam dzīvoklim. Kad  ugunsdzēsējiem izdevās iekļūt dzīvoklī, koridorā tika atrasts viens no bērniem. Uzsākot dzēšanas darbus, virtuvē tika atrasts cietušais tēvs, bet vannas istabā - otrs mazais zēns. Abiem bērniem neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķi, diemžēl, konstatēja nāvi.

Paralēli cilvēku glābšanai ugunsdzēsēji ar autopacēlāju piekļuva pēdējo stāvu logiem un uzsāka intensīvu dzēšanu. Uguns tika ierobežota 20 minūšu laikā, bet glābšanas darbi beidzās tikai ap pulksten četriem pēcpusdienā. Atšķirībā no daudziem citiem ugunsgrēkiem, šeit liesmu perēkli ugunsdzēsējiem nav bijis iespējams atrast.

Ugunsgrēkā cietušās ģimenes kaimiņi stāsta, ka ģimene dzīvojusi labklājībā, un vismaz ārēji par problēmām nekas neesot liecinājis, tāpēc šāda ugunsgrēka izcelšanās vēl jo vairāk neesot izskaidrojama. Kaimiņi ir neizpratnē par notikušo. Jāpiebilst, ka ģimene ar abiem bērniem uz šo dzīvokli pārcēlās tikai pirms pāris nedēļām, iepriekš tajā dzīvoja vīrieša vecāki, kuri tagad pārcēlušies uz pansionātu.

VUGD izsaukumu saņēmis pulksten 13.21, jo ēkai tuvumā dzīvojošie iedzīvotāji ziņoja, ka septiņstāvu ēkā no kāda pēdējā stāva dzīvokļa logiem strauji nākot ārā dūmi.

Lai noskaidrotu ugunsgrēka cēloņus un citus notikušā apstākļus, pašreiz sākts  kriminālprocess pēc Krimināllikuma nodaļas par noziegumiem pret personas veselību. Policija šobrīd nekomentē, kādi iespējamie iemesli varētu būt traģiskajai ugunsnelaimei, taču norāda, ka pagaidām nav aizdomu par ļaunprātīgu dedzināšanu. Arī ugunsdzēsējiem nav versiju par ugunsgrēka iespējamiem iemesliem.

Sākotnējie ekspertīzes rezultāti parādījuši, ka bērni gājuši bojā no saindēšanās ar dūmiem.

Ugunsdzēsēji dusmīgi par cilvēku vienaldzību

Jāteic, ka VUGD darbiniekus pārsteigusi iedzīvotāju attieksme un pārlieku lielā ziņkārība ugunsgrēka vietā Pļavniekos. Cilvēki esot nevis steigušies zvanīt glābējiem, bet gan noraudzījušies notiekošajā un to filmējuši, vēsta Latvijas Televīzija.

Turklāt pirmais trauksmes zvans, ko saņēma glābēji, esot bijis tik nesakarīgs un juceklīgs, ka nebija iespējams saprast - kas un kur notiek. Par laimi to, ka daudzstāvu mājā Pļavniekos deg septītā stāva dzīvoklis, pamanīja paši ugunsdzēsēji, kas bija ceļā uz citu ugunsgrēku.

VUGD pārstāvis Arnis Zaķītis Latvijas Televīzijai stāstījis, ka notikuma vietā ugunsdzēsējus sagaidījuši daudzi skatītāji, kas traucējuši glābēju darbu, cenšoties notiekošo nofilmēt ar saviem telefoniem.

Traģiskais ugunsgrēks Pļavniekos (no 2.00 min., LNT „Degpunktā”)

Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video