Alvis Hermanis ironizē par Kultūras ministrijas vēlmi izskaidrot JRT stratēģiju. VIDEO
Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis smīn par Kultūras ministrijas vēlmi izskaidrot JRT stratēģiju. Viņa teātra stratēģija esot pārveidot Visumu un uzlabot Kosmosu.
Kultūra
2013. gada 15. augusts, 10:03

Alvis Hermanis ironizē par Kultūras ministrijas vēlmi izskaidrot JRT stratēģiju. VIDEO

Jauns.lv

Ar jaunu latviešu autora darba iestudējumu, neskaitāmas reizes uzvesto un ekranizēto "Ilgu tramvaju", dzejas skaņām un 40 skatītāju jau atzītiem un iemīļotiem uzvedumiem jauno sezonu uzsāks Jaunais Rīgas teātris. Tā mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis norāda, ka Jauno Rīgas teātri no citiem atšķir aktieru trupa, un ironizē par Kultūras ministrijas lūgumu izskaidrot teātra māksliniecisko stratēģiju, kas līdz šim esot turēta lielā slepenībā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jaunajam Rīgas teātrim (JRT) aizvadītajā sezonā salīdzinājumā ar 2011./2012.gada sezonu nedaudz audzis skatītāju skaits, jo pagājušajā sezonā teātra izrādes Latvijā noskatījās 105 654 skatītāji, kas ir par 667 skatītājiem vairāk nekā sezonu iepriekš.

2012./2013.gada sezonā JRT nospēlētas 486 izrādes, no tām 458 izrādes JRT telpās un trīs viesizrādes Latvijā, kā arī 25 viesizrādes ārpus Latvijas, savukārt vidējais zāļu piepildījums teātra telpās sasniedzis 92,3%, liecina teātra apkopotā informācija.

Jaunajā sezonā JRT pārveidošot Visumu

Populārākā izrāde aizvadītajā sezonā teātra Lielajā zālē bijusi režisora Ģirta Ēča iestudētā "Grenholma metode", kas nospēlēta 28 reizes, pulcējot 12 715 skatītājus, bet Mazajā zālē 25 reizes nospēlēta izrāde "Skolotājs Jāps un klase", kuru redzējuši 2434 skatītāji. No JRT piedāvātajām izrādēm Talsu ielā 1 populārākais bijis režisora Vladislava Nastavševa iestudējums "Tumšās alejas", kuram nospēlētas 22 izrādes, pulcējot 2443 skatītājus.

Jau ziņots, ka jaunās sezonas sākumā JRT skatītājiem piedāvās sešus jauniestudējums. Patlaban jauniestudējumu plānā neparādās neviens teātra mākslinieciskā vadītāja Alvja Hermaņa iestudējums, taču, kā viņš skaidroja žurnālistiem, sezonas laikā, visticamāk, parādīsies arī kāds viņa jauniestudējums. Patlaban Hermanim uz kumodes stāvot septiņi materiāli, kurus viņš agrāk vai vēlāk vēlētos iestudēt JRT. Taču tāpat viņš neslēpj, ka pēc 20 gadiem, ko strādā JRT, labprāt jaunu izrāžu iestudēšanā paņemtu nelielu pauzi.

No iepriekšējām sezonām2013./2014.gada sezonā JRT repertuārā saglabāsies 40 iestudējumi - 17 Lielajā zālē, desmit Mazajā zālē, deviņi Talsu ielā, trīs Kamerzālē un viens Mēģinājumu zālē.


LETA/ Foto: Ieva Lūka/ LETA, Gints Mālderis (no JRT arhīva)