Lūgums palīdzēt Eliasam staigāt un citiem ar autismu sirgstošajiem bērniem
Mazajam Eliasam ir nepieciešama ziedotāju palīdzību, lai viņš pēc smagā autoavārijā gūtajām traumām atkal varētu staigāt.
Sabiedrība
2016. gada 6. aprīlis, 12:43

Lūgums palīdzēt Eliasam staigāt un citiem ar autismu sirgstošajiem bērniem

Jauns.lv

Ar autiska spektra traucējumiem sirgstošajiem bērniem ir nepieciešama līdzcilvēku palīdzība. Viņu ārstēšanai līdzekļus vāc biedrība „Autisma atbalsta punkts Rēzeknē”. Lai bērni varētu atlabt ir nepieciešama nauda, kuru vecāki vieni nevar savākt. Tāpēc tiek lūgti ziedojumi.

Latvijā ir ļoti daudzas ģimenes, kurās ir bērni un jaunieši ar funkcionālajiem traucējumiem. Šīs ģimenes tiek pakļautas augstam sociālās atstumtības riskam. Latgalē ir apzinātas apmēram 50 (piecdesmit) šādas ģimenes. Visām šīm ģimenēm būt laimīgām nozīmētu, ka viņu bērns izveseļotos no smagas vai ļaundabīgas slimības, bet šim mērķim ģimenēm nav attiecīgo finanšu līdzekļu, uzsver biedrība.

„Lai arī ārstu prognozes nebija cerīgas, Eliasam ir izdevies”

2. klasē ejošā Eliasa māmiņa Kasjauns.lv raksta: „2011. gada 8. martā mans dēls Eliass cieta smagā autonegadījumā. Pēc notikušā viņš divas nedēļas pavadīja Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcas (BKUS) reanimācijā, vēlāk neiroloģijas un neiroķirurģijas nodaļā. Pavisam slimnīcā bijām spiesti atrasties trīs mēnešus. Lai gan ārstu prognozes nebija ļoti cerīgas, tomēr Eliasam, pateicoties daudzu cilvēku atbalstam, viņa dzīvespriekam un vēlmei atkal no jauna iemācīties staigāt, lekt un rakt, ir izdevies iemācīties no jauna valdīt pār savu fizisko ķermeni, runāt un sazināties ar cilvēkiem, apgūt prasmes pašaprūpē.

Eliass apmeklē Kaunatas vidusskolas 2. klasi, kopā ar biedrības „Autisma atbalsta punkts Rēzeknē” izmantojam iespēju saņemt speciālistu palīdzību stāvokļa uzlabošanai, jau divus gadus piedalāmies dažādos pasākumos, kurus organizē biedrība.

Sakarā ar to, ka traumas sekas ir ļoti nopietnas un saistītas ar vestibilārā aparāta trenēšanu, šobrīd Eliass prot pats staigāt tikai ūdenī - baseinā, vēl joprojām cenšas iemācīties patstāvīgi pārvietoties uz cietzemes bez cilvēka palīdzības. Lai varētu stabilizēt kreisās pēdas locītavu, Eliasam 12. aprīlī ir jāveic operācija BKUS, pēc operācijas kreisā kāja būs ieģipsēta sešas nedēļas un vasarā būs jāveic ļoti nopietns rehabilitācijas darbs, lai kāja atgūtu funkcionalitāti, maija beigās paredzēts divu nedēļu rehabilitācijas kurss Gaiļezera slimnīcā, no 6. jūnija rehabilitācija Rāznas rehabilitācijas centrā, bet jūlijā un augustā Veselības centru apvienībā „Elite” Rīgā.

Rehabilitācijas laikā būs nepieciešams: pēdas stabilizācijai divu veidu ortozes, divi pāri kvalitatīvu ortopēdisko apavu, dažādas fizioterapijas papildierīces, jo jāvingro būs ne tikai sporta zālē, bet arī mājas apstākļos, medikamenti ķermeņa stiprināšanai, vizītes pie osteopāta un vairākas reizes būs nepieciešams izmantot privātu nevis sabiedrisku transportu (lai nomainītu un noņemtu ģipsi), lai varētu saņemt medicīnas speciālistu pakalpojumus Rīgā. Tāpēc lūdzam materiālu palīdzību, lai varētu īstenot iecerētos pasākumus Eliasa veselības stāvokļa uzlabošanai.

Pārskaitījumu var veikt uz bankas kontu ar norādi „ziedojums Eliasam”:

Nosaukums: Biedrība „Autisma atbalsta punkts Rēzeknē”

Vienotais reģistrācijas Nr. 40008190588

Juridiskā adrese Kr. Valdemāra iela 4 - 70, Rēzekne, LV-4601

Bankas rekvizīti:

Bankas nosaukums AS SWEDBANK

Bankas SWIFT kods HABALV22

Projektam paredzētā IBAN konta numurs LV09HABA0551034689577.”

Trūkst naudas bērnu ārstniecībai Krievijā

Līdztekus biedrības „Autisma atbalsta punkts Rēzeknē” valdes loceklis Edgars Šilins Kasjauns.lv lūdz atbalstu arī citu bērnu ārstēšanai:

„Biedrība ir noslēgusi sadarbības līgumu ar Krievijas medicīnas centru „PrognozMed” par iespēju mūsu bērniņiem iziet ārstniecības un rehabilitācijas kursu centra „PrognozMed” klīnikā. Uz Rēzekni bija atbraucis centra „PrognozMed” vadošais bērnu neirologs, kurš pēc bērnu apskates, atlasīja tos bērniņus, kuriem šis centrs tiešām var palīdzēt.

Tā kā šo bērniņu vecākiem nav tādu līdzekļu, lai varētu patstāvīgi aizbraukt uz Krieviju, tur dzīvot divas nedēļas un iziet visu rehabilitācijas kursu, tad lūdzam jūs rast iespēju atbalstīt šīs ģimenes.

Šiem bērniem ir nepieciešama individuāla pieeja ārstniecības procesa realizēšanā, ko bieži vien var nodrošināt vienīgi Krievijā esošie medicīnas centri, slimnīcas un citas ārstniecības un rehabilitācijas iestādes, taču, sākot ar 2014. gadu fonds „Ziedot.lv” vairs nevāc līdzekļus tādos gadījumos, ja ārstniecība ir paredzēta Krievijā, līdz ar ko daudzām ģimenēm zūd šis cerību stariņš.

Šobrīd sešiem bērniņiem nepieciešama jūsu palīdzība, lai izietu kvalificētu ārstniecību un rehabilitāciju Krievijas klīnikās, kur patiešām strādā augstas klases speciālisti. Nepieciešamais naudas summas apjoms divu nedēļu ārstniecības un rehabilitrācijas kursam Sanktpēterburgā (Krievija) vienam bērnam ir 2500 eiro. Summā ietverti arī ceļa un dzīvošanas izdevumi Sanktpēterburgā”.

Ziedot var gan biedrībai kopumā, gan konkrētam bērniņam. Pārskaitījumu var veikt uz augstāk norādīto biedrības "”Autisma atbalsta punkts Rēzeknē” kontu ar norādi „ziedojums”.”

  Bērni, kuriem nepieciešams atbalsts

Markuss Šilins (10 gadi). Kopš trīs gadu vecuma Markusam tika uzstādīta diagnoze – bērnības autisms, uzmanības deficīts un hiperaktivitātes sindroms. Vislielākā problēma Markusam bija nespēja sarunāties, komunicēt un koncentrēt skatienu uz cilvēkiem, saprast cilvēku uzvedību, attieksmi un runas valodu. Markuss vispār nereaģēja uz cilvēkiem, neatsaucās uz savu vārdu. Tagad Markusam ir 8 gadi un puika ir sācis runāt, reaģēt uz cilvēkiem, kļuvis ļoti zinātkārs, prot lasīt un rakstīt drukātiem burtiem  latviešu, krievu un angļu valodā. Pašmācības ceļā ir apguvis datoru. Taču joprojām Markuss neuzticas svešajiem cilvēkiem, ir problēmas ar sociālo prasmju apguvi, joprojām saglabājas sarunvalodas problēmas, ēšanas problēmas un psihoemocionālās diskomforts.  

Kristians Vanags (5 gadi). BKUS Kristianam uzstādīta diagnoze: bērnības autisms un autiska spektra traucējumi. Puika ir ļoti aktīvs un sakarā ar to, ka zēnam ir problēmas ar runu, viņš nevar pateikt to, ko vēlas vai nevēlas, respektīvi, puika nevar kontaktēties ar saviem vienaudžiem un attīstīties vienlīdzīgi ar sava vecuma bērniņiem. Zēns ir ļoti labsirdīgs un mīļš ģimenē, jo ģimenē viņu saprot no pusžesta, bet ārpus ģimenes tam ir ļoti lielas grūtības saskarsmē ar pieaugušajiem un sava vecuma, vecākiem vai jaunākiem bērniņiem. Puikas mamma Sveta gaida otru bērniņu ģimenē un ir bez darba un jebkādiem ienākumiem un patēvs Juris strādā neoficiāli vietējā dārzeņu tirgū, tirgo kartupeļus.

Ralfs Pelēķis (8 gadi). Diagnoze: autiskā spektra traucējumi, valodas attīstības traucējumi, viegla garīgā atpalicība. Pēc piedzimšanas Ralfs nonāca Perinatālās aprūpes centrā, sakarā ar infekciju. Iespējams, ārstēšanās rezultātā, kad mazulim tika dotas antibiotikas, sākās attīstības traucējumi. Ralfs mācās 1. klasē pēc speciālas programmas. Mācību process ir grūts, puika nevar noturēt uzmanību, turklāt viņa valodas krājums ir ļoti niecīgs. Ralfs runā dažus vārdus, bet lielākoties – „savā valodā”, grūtības sagādā pašaprūpe. Visus šos gadus ar puiku strādā dažādi speciālisti, lai uzlabotu veselību. Ģimene Ralfam nodrošina regulāras nodarbības pie logopēda, psihologa, reitterapiju, baseinu, ārstēšanos un rehabilitāciju.

Ādams un Aleksandra Tarasovi. Brālim ir astoņi, bet māsai divi gadiņi. Abiem bērniem uzstādīta diagnoze autisms. Dzivespriecīgi, ar savām interesēm, ļoti aktivi. Ādamam ļoti patīk likt puzles, kā arī aktīvi darbojas datorā, gudrs puika, meitene savukārt spēlējas ar klucīšiem, koka puzlēm. Diemžēl abi bērniņi nerunā, bet ir cerības, ka kādreiz runās. Abiem ļoti patīk peldēties un pastaigāties ārā.

Katrīna Bebriša (4,7 gadi). Katrīnai jau no divu gadu vecuma ir konstatēts atepiskais autisms ar valodas attīstības aizkavēšanu. Meitene apmeklē dārziņu, bet diemžēl patstāvīgi rūpēties par sevi nevar.

Informācija par biedrības „Autisma atbalsta punkts Rēzeknē” aktivitātēm ir atrodama mājaslapā www.autismsrezekne.lv .

Kasjauns.lv/Foto: publicitātes foto