Viņķele neuzticas "Maximai", ka tā maksās pabalstu cietušajiem bērniem
Viņa mēģinājusi panākt, ka „Maxima” bērniem paredzēto naudu ieskaita speciālā kontā Valsts kasē vai valsts sociālajā budžetā, lai bērniem arī turpmāk būtu garantija, ka viņi saņems šos pabalstus. Tomēr Viņķelei nav izdevies sazināties ar „Maxima” vadību.
Sabiedrība
2013. gada 27. novembris, 16:10

Viņķele neuzticas "Maximai", ka tā maksās pabalstu cietušajiem bērniem

Jauns.lv

Labklājības ministre Ilze Viņķele netic „Maxima” labajiem nodomiem ik mēnesi līdz pilngadības sasniegšanai izmaksāt pabalstus bērniem, kuri Zolitūdes traģēdijā, zaudējuši vecākus līdz pilngadības sasniegšanai vidējās mēnešalgas apmērā, kas šobrīd sastāda 500 latus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc Zolitūdes traģēdijas „Maxima Latvija” pārstāvji paziņoja, ka bērni, kuri zaudējuši vecākus, sagrūstot viņu lielveikalam, izmaksās pabalstus vidējās mēnešalgas apmērā līdz pilngadības sasniegšanai. Jau ziņots, ka traģēdijā vecākus zaudējuši 23 bērni vecumā no trīs mēnešiem līdz 16 gadiem, no kuriem trīs zaudēja abus vecākus.

Tagad „Maxima” vadība par savu solījumu izvairās runāt, kā arī nav paziņojusi, kā tehniski to īstenos. Tas satraucis labklājības ministri Viņķeli („Vienotība”). Pēc pašreizējiem aprēķiniem izriet, ka, lai „Maxima” īstenotu savu nodomu, ir nepieciešami 1,086 miljoni latu. Tomēr nākotnē šī summa, pavisam droši var teikt, palielināsies, jo vidējās mēnešalgas apmērs mūsu valstī pieaugs.

Labklājības ministre „Maxima” dotajam solījumam netic, jo 18 gadu laikā „Maxima” var beigt pastāvēt, piemēram, bankrotēt vai to var pārpārdot. Viņa mēģinājusi panākt, ka „Maxima” bērniem paredzēto naudu ieskaita speciālā kontā Valsts kasē vai valsts sociālajā budžetā, lai bērniem arī turpmāk būtu garantija, ka viņi saņems šos pabalstus. Tomēr Viņķelei nav izdevies sazināties ar „Maxima” vadību, lai vienotos par naudas ieskaitīšanu speciālajā valsts pārraudzītajā kontā.

Viņķelei vien izdevies sazvanīt „Maxima” preses sekretāru, kurš solīja ministres teikto nodot „Maxima” īpašniekiem. Ministre 27. novembrī intervijā Pirmajam Baltijas kanālam teica: „No 23 pilnībā vai daļēji par bāreņiem palikušiem bērniem jaunākais ir tikai trīs mēnešus vecs. Ja tirdzniecības tīkls sola maksāt ikmēneša pabalstus līdz viņu pilngadībai, tad tas uzņemas saistības 18 gadus uz priekšu. Kopējā summa ir ap miljons latu, bet šajos 18 gados tirdzniecības tīkls var bankrotēt, to var pārpārdot, bet jaunie īpašnieki vienkārši aizmirst par bijušo īpašnieku solījumiem.”

Ilze Viņķele par neuzticēšanos „Maximai” (PBK, no 2.20 min., krievu val.)

Kasjauns.lv/Foto: Edijs Pālens/LETA