"Nepareizo" uzskatu dēļ vienai no labākajām Latvijas ērģelniecēm liedz koncertēt Ukrainā. Viņa iekļauta melnajā sarakstā
Sabiedrība
2016. gada 20. novembris, 06:50

"Nepareizo" uzskatu dēļ vienai no labākajām Latvijas ērģelniecēm liedz koncertēt Ukrainā. Viņa iekļauta melnajā sarakstā

Jauns.lv

Vienai no labākajām Latvijas klasiskās mūzikas izpildītājām – ērģelniecei Jevgēnijai Ļisicinai uzteikta uzstāšanās Ukrainā - Harkovas filharmonijā. Par iemeslu tam kalpojusi Ļisicinas prokrieviskās simpātijas, atbalsts Kremļa politikai Ukrainā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Svētdien, 20. novembrī, bija paredzēts Ļisicinas koncerts Harkovas filharmonijā. Tas pēkšņi tika atcelts un mūziķe uzskata, ka tas noticis viņas „nepareizo” uzskatu dēļ, viņa pastāstījusi intervijā radio „Baltkom”. Harkovas filharmonijas administrators ērģelniecei telefoniski paziņojis, ka koncerts Harkovā atcelts tā paša iemesla dēļ, kāpēc tas pirms pusotra gada nenotika Ļvovā.

Ļisicina pastāstīja, ka ukraiņu nelabvēlībā kritusi tādēļ, ka pārāk atklāti izteikusi savu mīlestību pret Krieviju, ar kuru Ukraina pēc Krimas aneksijas faktiski atrodas karastāvoklī.

„Viņi droši vien uzskata, ka man jāienīst Krievija un jāmīl Ukraina. Bet es tāpat mīlu Ukrainu, man tur dzīvo dēls un vedekla ir brīnišķīga ukraiņu meitene, es pie viņiem bieži braucu ciemos! Tomēr Krievija ir mana dzimtene un es to mīlu, un tā būs vienmēr. Acīmredzot viņi ieskatījušies manā „Facebook” profilā un izdarījuši secinājumus. Es bieži tur ievietoju materiālus un retvītoju rakstus, kas man patīk. Bet nevienam nekad neesmu vēlējusi ļaunu,” teica Ļisicina un turpina par iepriekšējo, kad viņai tika atteikta uzstāšanās Ukrainā:

„Pirms pusotra gada man Ļvovā vajadzēja uzstāties Baha maratonā . Desmit dienas pirms koncerta man piezvanīja un pateica, ka mani nevar uzņemt, jo esmu prokrieviski noskaņota. Mani aplēja ar dubļiem, es pat necentos strīdēties. Pēc tam piezvanīja filharmonijas direktora vietniece un mani kaunināja – kā es uzdrošinājos gribēt spēlēt Ukrainā? Bet es taču tur negrasījos stāvēt ar plakātiem! Viņi paši mani uzaicināja. Es ļoti nopriecājos, jo man tur dzīvo dēls. Nedēļu pirms koncerta man uzrakstīja, ka nevar mani uzņemt. Vai mēs tik tiešām atgriežamies alu laikmetā – visur rupjības, neaudzinātība...?”

Harkovas filharmonijas preses sekretāre Oksana Piļķina Ukrainas plašsaziņas līdzekļiem paziņojusi: „Ļisicinas uzstāšanās tik tiešām ir atcelta pēc tam, kad mūsu koncerta daļa painteresējās par Ļisicinas biogrāfijas detaļām. Katrā ziņā nekādu krievu vai prokrievisku mākslinieku uzstāšanās nebūs!”

Jāteic, ka Ļisicina ir visnotaļ aktīva sociālo tīklu lietotāja. Savā „Facebook” profilā pēdējā laikā viņa nav komentējusi politiskos procesus, bet ražīgi dalījusies ar rakstiem, kuros jaušana nostaļģija pēc PSRS un kuros aizstāvēta Putina politika Ukrainā.

Jevgēnija Ļisicina ir dzimusi 1942. gada novembrī Maskavas apgabalā, pabeigusi Jekaterinburgas desmitgadīgo mūzikas skolu. Pēc mūzikas skolas pabeigšanas viņa iestājas Sanktpēterburgas konservatorijā. 1965. gadā Ļisicina pārcēlās uz Rīgu, lai mācītos ērģeļspēli Latvijas konservatorijā, kur par izcilām mācību sekmēm saņēma Čaikovska vārdā nosaukto stipendiju.

Jau mācoties konservatorijā, ērģelniece nospēlējusi vairāk nekā 40 solokoncertus, gan uz Doma baznīcas ērģelēm, gan citās PSRS pilsētās. Doma baznīcā tika ierakstīta arī viņas pirmais mūzikas disks. Pēc 1968. gadā Ļisicina kļuva par Latvijas Valsts filharmonijas solisti un darba gados nospēlējusi vairāk kā 1000 solokoncertu, ierakstījusi vairāk kā 20 ilgspēlējošās plates ar klasisko mūziku un koncertējusi Eiropas valstīs, ceļot Latvijas prestižu ārzemēs. 1995. gadā Saeima Ļisicinai piešķīra Latvijas pilsonību par sevišķiem nopelniem tās labā.


Elmārs Barkāns/Foto: ekrānuzņēmums no video