Olu ēšana uzlabo vīriešu veselību
Vīriešiem, kuri nedēļā apēd četras olas, ir par 37% mazāks risks iedzīvoties diabētā nekā tiem, kas ēd vienu olu nedēļā.
Dabasspēks
2016. gada 1. septembris, 13:10

Olu ēšana uzlabo vīriešu veselību

Jauns.lv

Regulārs olu patēriņš uzturā var samazināt 2. tipa cukura diabētu risku, atsaucoties uz Austrumsomijas universitātes pētījumu, ziņo American Journal of Clinical Nutrition.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

2. tipa diabēts pasaulē ir aizvien biežāka saslimšana. Šīs slimības profilaksē ir ārkārtīgi svarīgi veselīgi ieradumi – pietiekamas kustības un veselīgs uzturs. Lai arī daži pētījumi vēsta, ka uzturs ar augstu holesterīna saturu traucē glikozes vielmaiņu un sekmē diabēta attīstību, tomēr tas nav saistīts ar olu ēšanu, pierāda jaunais pētījums.

20 gadus ilgā pētījumā piedalījās 2332 vīrieši vecumā no 42 līdz 60 gadiem. Gan pētījuma sākumā, gan tā gaitā pētīja vīriešu dzīvesveidu un uztura paradumus. Pēc 20 gadiem 432 vīriešiem  diagnosticēja 2. tipa diabētu. Saslimušie nebija lieli olu ēdāji, drīzāk otrādi. Vīriešiem, kuri nedēļā apēda četras olas, bija par 37% mazāks risks iedzīvoties diabētā nekā tiem, kas ēda vidēji vienu olu nedēļā. Šī sakarība saglabājās arī pēc tam, kad tika ņemti vērā citi blakusfaktori – fizisko aktivitāšu līmenis, ķermeņa masas indekss, smēķēšana, augļu un dārzeņu patēriņš. Savukārt, ēdot vairāk nekā četras olas nedēļā, būtiski veselības uzlabojumi nebija vērojami.

Papildus holesterīnam olas satur daudz vērtīgu vielu, kas labvēlīgi ietekmē glikozes vielmaiņu un samazina 2. tipa diabēta risku. Šis pētījums atklāja, ka nedrīkst noniecināt produktu kādas vienas vielas dēļ – iespējams, produktā atrodamā kopējā vielu buķete iedarbojas citādi.

"Tautas Veselības Avīze" / Foto: Shutterstock