Nepalaid garām Laimas slimības pirmo, svarīgāko stadiju! Stāsta ģimenes ārste
Ērce var piesūkties, piemēram, galvas ādas matainajā daļā, uz muguras, pie dibena, pleca aizmugurējā daļā, kur mēs sevi īsti neredzam pat spogulī.
Esi vesels
2016. gada 12. septembris, 17:29

Nepalaid garām Laimas slimības pirmo, svarīgāko stadiju! Stāsta ģimenes ārste

Kasjauns.lv

Laimas slimības jeb boreliozes pirmā stadija ilgst mēnesi, kopš piesūkusies ērce, un pēc kodiena uz ādas parādās sarkans nesāpīgs plankums. Pēc laika tas pazūd, un slimība turpina progresēt. Konsultē ģimenes ārste Anita Vintere.

Kā pamanīt simptomus?

Ērces piesūkšanās vietā izveidojas stingrs, pat ciets apsārtums, kura krāsu gamma var variēt no maigi rozā līdz violeti sarkanai. Ieraugot šādu veidojumu uz ādas, nereti rodas aizdomas par alerģiju, taču jāzina, ka Laimas slimības izraisītais apsārtums uz ādas ne sāp, ne niez, ne arī kā citādi liek par sevi manīt. Ja ērce piesūkusies labi redzamā vietā, apsārtumu viegli pamanīt, un tūdaļ jādodas pie ārsta. Pievērs uzmanību arī, ja apsārtuma aplis nav liels, izteikts un ciets, jo gadās, ka cilvēks gan pamana izmaiņas uz ādas, bet nodomā, ka tā jau pumpa vien ir.

Bīstamība var būt arī tāda, ka plankumu var nepamanīt

Ērce var piesūkties, piemēram, galvas ādas matainajā daļā, uz muguras, pie dibena, pleca aizmugurējā daļā, kur mēs sevi īsti neredzam pat spogulī. Veicas tiem, kurus kailus aplūko ģimenes locekļi un laikus atklāj apsārtumu. Daktere teorētiski zina teikt, ka Laimas slimības pirmajai stadijai raksturīgais apsārtums var parādīties nevis ērces piesūkšanās vietā, bet citur uz ķermeņa. Praksē gan tādu gadījumu viņa nezina.

Tātad pats svarīgākais ir pamanīt sarkano plankumu un tūdaļ doties pie ģimenes ārsta vai infektologa (palīdzēs arī dermatologs). Laimas slimību ārstē ar spēcīgu un ilgstošu antibiotiku kursu, 90% gadījumu rezultāti ir pozitīvi. Ja slimību neatklāj, borellas nopietni kaitē veselībai: var izraisīt meningītu, sejas nerva iekaisumu, artrītu un citas slimības.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock