Vecāki, uzmanību! Bērnu vakcinācijai ir arī alternatīvas
Vakcīnu pretinieki uzskata, ka šīs potes var negatīvi ietekmēt vispārējo bērna imūnsistēmu.
Esi vesels
2014. gada 13. februāris, 07:03

Vecāki, uzmanību! Bērnu vakcinācijai ir arī alternatīvas

Jauns.lv

Vakcinēt bērnu vai nevakcinēt ir vecāku personīgs lēmums, pirms kura pieņemšanas ieteicams rūpīgi iepazīties ar informāciju par vakcināciju: gan pozitīvajām, gan ēnas pusēm. Būtiski arī zināt, ka vakcinēšanai ir arī alternatīvas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Alternatīva - homeopātiskās “potes”

Pirms vairāk nekā 50 gadiem, kad Roberts Kohs vēl nebija radījis tuberkulozes vakcīnu, homeopātiskās zāles (atbilstošās slimības blakusproduktu atšķaidījumi) bieži tika izmantotas kā daudzu slimību profilakses līdzekļi. Statistika liecina, ka tā saukto homeopātisko vakcīnu lietošanas laikā atsevišķās Eiropas valstīs bērni mazāk slimojuši ar garo klepu, difteriju, šarlaku un masalām. Visās vecuma grupās tikusi reģistrēta arī retāka saslimšana ar tuberkulozi, dizentēriju, vēdertīfu un holēru. Nav daudz pētījumu, kuros apskatīta šī tēma, taču esošajos teikts, ka nozodes ir efektīvas un var pat novērst saslimšanu ar atsevišķām slimībām. Kādā liela mēroga pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 18 000 bērnu, viņi bez jebkādām blakusparādībām tika veiksmīgi pasargāti no saslimšanas ar meningītu, izmantojot homeopātisku līdzekli Meningococcinum. Homeopātiskas alternatīvas ir pieejamas pret visām galvenajām bērnu slimībām, pret kurām parasti ir arī potes, un bieži šīs kombinācijas ir tādas pašas kā vakcīnām: piemēram, ir kombinētā DTP (difterijas, stingumkrampju un garā klepus) nozode un MMR (masalu, masaliņu un cūciņu) nozode. Tomēr arī paši homeopāti vēl strīdas, vai tās iedarbīgas un vai vispār nepieciešamas. Daudzi uzskata, ka vesela imūnsistēma – protams, ar veselīga uztura un homeopātisku preparātu palīdzību – pasargās bērnu daudz labāk nekā homeopātiskās vakcīnas. Un, ja arī bērns saķer, piemēram, garo klepu, daudzi homeopāti apgalvo, ka to varētu veiksmīgi izārstēt.

Vakcinēties vai ne?

Pirms lēmuma pieņemšanas par tradicionālo vakcīnu vai homeopātiskajām “potēm” godīgi sev atbildiet uz trim svarīgākajiem jautājumiem par katru metodi.

-    Cik tā ir nepieciešama?

-    Cik tā ir iedarbīga?

-    Cik tā ir droša?

Dažas vakcīnas nav iedarbīgas, savukārt citas ir ļoti drošas. Dažos gadījumos slimības, pret kurām notiek vakcinācija, ir jau gandrīz izzudušas (piemēram, poliomielīts). Ja bērns jau ir saņēmis pirmo poti un tagad nepieciešama atkārtota vakcināciju, iespējams noteikt antivielu līmeni asinīs, pirms došanās uz potēšanās kabinetu, turklāt dažām vakcīnām iedarbība ir tikai 50% gadījumu.

Ja nolemjat nevakcinēt bērnu, noteikti sekojiet līdzi, lai viņa imūnsistēma būtu vislabākajā kārtībā, un, lai tā būtu, vispirms ievērojiet šādus nosacījumus.

•    Barojiet bērnu ar krūti, cik vien ilgi iespējams (vienlaikus jaunajai māmiņai jāēd pilnvērtīga, dabiska pārtika, jo pesticīdi un citas ķīmiskas vielas mēdz uzkrāties krūts audos).

•    Gatavojot mazulim maltīti, izvēlieties bioloģiskajās saimniecībās audzētus produktus, kas satur pietiekami daudz selēna, cinka, E un C vitamīnu un kālija.

•    Ja ir aizdomas, ka bērna uzturs nenodrošina vajadzīgo vitamīnu daudzumu,  papildiniet to ar kvalitatīviem uztura bagātinātājiem .

•    Izvairieties no pusfabrikātiem (ieskaitot bērnu pārtikas pusfabrikātus), produktiem, kam pievienotas pārtikas krāsvielas un dažādas citas piedevas, kā arī no pārlieka balto miltu izstrādājumu patēriņa.

•    Nesūtiet bērnu pārāk agri bērnudārzā, jo grupas biedru vidū mēdz izplatīties dažādas infekciju slimības.

•    Neturiet bērnu sterilā vidē – neliels kontakts ar baktērijām apkārtējā vidē stimulē bērna imūnsistēmu.

•    Nodrošiniet bērnam regulāru izkustēšanos un daudz svaiga gaisa – pētījumi liecina, ka tas stiprina imūnsistēmu.

•    Lietojiet homeopātiskās nozodes – tā ir homeopātijas alternatīva vakcīnām.

•    Sekojiet līdzi, lai bērns uzņem pietiekami daudz A un C vitamīna – tie abi palīdz veiksmīgi cīnīties ar infekciju slimībām kā, piemēram, masalas un poliomielīts.

Ieteicamā A vitamīna deva: vecums (gados)/ deva (starptautiskajās vienības IU)

1–3 – 2,000

4–5 – 2,5000

6–12 – 5,000

13–17 – 15,000

Ieteicamā C vitamīna deva

500–1000 mg

Teksts: žurnāls Ko ārsti tev nestāsta/Foto: Shutterstock