10 ieteikumi, kā tikt galā ar nemitīgo vēlmi pēc saldumiem
Nereti cukurs tiek pielīdzināts pat narkotiskajām vielām, jo izraisa atkarībai līdzīgus simptomus.
Esi vesels
2014. gada 3. jūlijs, 07:15

10 ieteikumi, kā tikt galā ar nemitīgo vēlmi pēc saldumiem

Jauns.lv

Mēs visas zinām – cukurs nenāk par labu ne veselībai, ne skaistumam. Un tomēr – mirklis, kad iekodies kūciņā, ir tik salds!

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Agrāk pārmērīgu konfekšu ēšanu saistīja vienīgi ar biežāku zobārsta apmeklējumu, toties mūsdienās uzskati par saldumiem ir mainījušies – nu cukurotie našķi tiek vainoti krietni nopietnākās problēmās: liekajā svarā, cukura diabētā, sirds asinsvadu slimībās un pat vēzī, un tie vairs nav nekādi joki! Dažādos pētījumos cukurs savā kaitīgumā tiek pielīdzināts pat narkotiskajām vielām, jo izraisa atkarībai līdzīgus simptomus. Ne velti liela daļa produktu, ko iegādājamies veikalos, ir burtiski piesūcināti ar cukuru, lai mēs tos pirktu atkal un atkal. Cīņā pret saldumiem fiasko mēdz piedzīvot pat mērķtiecīgākās no mums, jo, lai uzvarētu šajā cīņā, ar lielu gribasspēku var izrādīties par maz. Vienīgais risinājums – problēmu risināt kompleksi, nefokusējoties tikai uz aizliegumiem.

Ja arī tu esi viena no sievietēm, kas kāri pēc saldumiem sauc par nepārvaramu, tev var noderēt kāds no šiem padomiem.

1. Brokastīs izvēlies produktus ar augstu olbaltumvielu saturu

Ja dienu sāksi ar vismaz 15–20 gramiem olbaltumvielu, tas palīdzēs noturēt stabilu cukura līmeni visu dienu. Līdz ar to – atturēties no kārtējās šokolādes tāfelītes vai pēcpusdienas kafijas ar smalkmaizīti būs daudz vieglāk.

2. Ēd regulāri un neizlaid ēdienreizes

Lai arī sātīgas brokastis ir labs dienas sākums, piegādāt organismam enerģiju nepieciešams regulāri. Ja izlaidīsi pusdienas, ir liela iespēja, ka vēlāk roka stiepsies našķu virzienā – cukura līmenis asinīs būs nokrities.

3. Našķojies ar veselīgajiem taukiem

Tauki dod vislielāko sāta sajūtu, tādējādi samazinot iespēju, ka kārosies pēc kaut kā salda. Taču, kā mēs zinām, ne visi tauki ir vienādi. No piesātinātajiem taukiem vislabāk izvēlēties kokosriekstu eļļu. Otrs lielisks labo tauku avots ir rieksti un sēkliņas, kas pārsvarā satur nepiesātinātās taukskābes.

4. Izvairies no mākslīgajiem saldinātājiem

Lai arī doma, ka mākslīgie saldinātāji satur nulle kaloriju, var šķist pievilcīga, realitāte tik rožaina nav. Kādā Jeilas universitātes pētījumā zinātnieki atklāja, ka atsevišķi saldinātāji, piemēram, aspartāms un sukraloze, patiesībā palielina dalībnieku vēlmi pēc saldumiem. Lietojot uzturā mazkaloriju produktus, smadzenēs tiek samazināts dopamīna līmenis, kas liek izmisīgi meklēt pēc kā salda, lai atjaunotu smadzeņu dopamīna līmeni. Tāpēc labāk turies pa gabalu no mazkaloriju saldinātajiem dzērieniem un citiem našķiem, kas papildināti ar cukura aizstājējiem.

5. Saldini ēdienus ar kanēli

Diemžēl mēs jau ģenētiski esam ieprogrammēti ilgoties pēc kā salda, taču ir vairākas piedevas, kas ēdienam piešķir saldu garšu bez cukura. Viena no šādām garšvielām ir kanēlis, kas lieliski papildinās tavu rīta kafiju, smūtiju vai jogurtu. Puse tējkarotes kanēļa dienā ne tikai saldina dzīvi, bet arī stimulē vielmaiņu, samazina paaugstinātu cukura līmeni un normalizē holesterīna līmeni.

6. Iemet mutē košļeni

Pētījumi rāda, ka košļene var samazināt nepārvaramu kāri pēc konkrētiem produktiem. Ja esi paēdusi un tomēr jūti sevī spēcīgu vēlmi notiesāt vēl ko saldu, paņem košļeni, un, ļoti iespējams, našķi paliks neapēsti.

Priekšroku gan dod tām košļājamajām gumijām, kas nesatur aspartāmu vai acesulfāmu K.

7. Izvēlies kvalitāti, nevis kvantitāti

Ja ēd našķus, tad – kvalitatīvus un nelielā daudzumā. Ēd nesteidzīgi, izbaudot katru kūkas kumosu, un, ja jūti, ka vairāk negribas, atstāj pārpalikumu uz šķīvja un bez sirdsapziņas pārmetumiem dodies prom. Vēl labāk gatavot kūku pašai – tad tiešām zināsi, kas ir tās sastāvā. Tiesa, apstāties pie viena gabaliņa tādā gadījumā var izrādīties grūtāk.

8. Svītro cukuru no ēdienkartes pavisam!

Lai arī šāds piegājiens šķiet galējs un neīstenojams, tieši tas daudziem ir palīdzējis. Atsakies no konfektēm un kūkām un nepievieno cukuru ēdieniem un dzērieniem. Esi gatava, ka pirmās trīs dienas būs traki grūti, taču pēc tam našķus neprasīsies vai arī tev pietiks ar stipri mazāku daudzumu, jo garšas kārpiņas būs atradinājušās no saldā pārbagātības.

9. Guli vismaz astoņas stundas diennaktī

Cilvēka organisms izstrādā ļoti daudz hormonu, taču divi no tiem – leptīns un grelīns – ir cieši saistīti ar mūsu izsalkumu. Grelīns veicina izsalkumu, taču leptīns to nomāc. Ja cilvēks ilgstoši cieš no miega bada, leptīna izstrāde samazinās, savukārt grelīna līmenis pieaug, sūtot smadzenēm signālus, ka vajag ēst. Visbiežāk šajās situācijās prasās pēc kā salda, jo ogļhidrāti visstraujāk remdē izsalkumu.

10. Regulāri nodarbojies ar fiziskām aktivitātēm

Fiziskās aktivitātes ir ne tikai veselīgas, bet arī palīdz cīņā ar saldumiem. Mirklī, kad sagribas ko saldu, nododoties kādai fiziskai nodarbei, domas pavēršas citā virzienā. Bet –galvenais! – regulāras fiziskas aktivitātes stabilizē glikozes līmeni asinīs un pakāpeniski samazina vēlmi pēc neveselīgiem kārumiem.

Teksts: Eva Kataja, žurnāls OK

Foto: AllOverPress, no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva