5 padomi, kā cīnīties ar varžacīm
Varžacis nevajadzētu ignorēt, jo tās aug lielākas, kļūst dziļākas un spiež uz nervu galiem, tā sāpot aizvien diktāk.
Runā speciālists
2016. gada 5. maijs, 06:45

5 padomi, kā cīnīties ar varžacīm

Jauns.lv

Varžacis – sāpīgi sabiezējušas ādas veidojumi visbiežāk rodas vietā, kur uz pēdu vai kāju pirkstiem ilgstoši spiests. Varžacis var veidoties arī no nepiemērotu apavu nēsāšanas, kā arī anatomisku defektu – pēdu un kauliņu deformācijas – dēļ. Kā ar tām cīnīties, konsultē podoloģe Iveta Skadmane-Šūmākere.

Šī problēma nereti skar cukura diabēta slimniekus, kam veidojas tā saucamā diabētiskā pēda. Visbiežāk varžacis veidojas uz pēdām, kāju pirkstiem, īpaši – mazā pirkstiņa, vai starp diviem pirkstiem to iekšējās virsmās. Jo īpaši varžacis liek par sevi manīt, ja visu dienu nācies atrasties uz kājām. Tad ir tikai viena doma – pēc iespējas ātrāk no tām atbrīvoties. Ar ko sākt?

Diagnosticē!

Vispirms noskaidro, vai tā vispār ir varžacs. Tikpat labi uz kājas var būt arī kārpa. Varžacij saglabājas ādas līniju zīmējums, bet kārpai līnija ir pārtraukta, un uz tās redzami sīki izaugumi. Visprecīzāk to varētu pateikt podologs, pēdu aprūpes speciālists, vai dermatologs.

Iegaumē:

kārpu un varžaci ārstē pilnīgi atšķirīgi. Kārpu izraisa infekcija, tā ir ļoti labi apasiņota. Ja, domājot, ka tā ir varžacs, saviem spēkiem mēģināsi no kārpas atbrīvoties un sāksi to aiztikt, infekcija var izplatīties tālāk, var rasties jauna infekcija, kā arī veidoties iekaisums. Arī asiņošanu dažkārt apturēt ir grūti. Turklāt tas var apdraudēt arī pārējos ģimenes locekļus, kuriem arī var parādīties pa kādai kārpai.

Novērs cēloni!

Svarīgi saprast un novērst varžacs rašanās iemeslus. Varbūt vainojami apavi, kuriem, teiksim, ir pārāk šauri purngali, augsti papēži, neatbilstošs izmērs. Varbūt apavā pēda neturas stingri un šļūkā pa to, arī tas izraisa berzi. Varžacis var parādīties, ja valkā stipri pieguļošas sintētiskās zeķes, kas traucē perifēro asinsriti. Tās var radīt nepareiza pēdu noslodze. Tāpēc ieteicams veikt podometriju, lai noskaidrotu ķermeņa smaguma sadalījumu uz pēdām, kā arī muguras noslogojumu, ko palīdz novērst speciālas zolītes vai supinatori. Ja varžaci izraisa pirkstu deformācija, var palīdzēt starppirkstu silikonu ieliktņi vai pirkstu uzmavas no silikona vai porolona. Varžacis var veidoties arī no kāju svīšanas. Ja kājas mēdz svīst, vēlams atrast iemeslu un to novērst. Lai neveidotos baktērijas, pēdām vienmēr jābūt tīrām, sausām, tāpēc pēc mazgāšanās kārtīgi jānosusina pēdas, jo īpaši pirkstu starpas.

Ievēro

: ja nenovērsīsi varžacs rašanās cēloni, tā var veidoties atkārtoti.

Nelieto plāksteri!

Aptiekās nopērkamos varžacu plāksterus, kas izēd varžacs saknīti, nevajadzētu lietot. Pirmkārt, jau tālab, ka kāja vienmēr atrodas kustībā un plāksteris, it īpaši, ja tas uzlikts uz pirksta kauliņa, var noslīdēt un tādējādi radīt veselo audu apdegumu, kas savukārt var provocēt infekcijas rašanos. Otrkārt, vēlmē pēc iespējas ātrāk no varžacs atbrīvoties plāksteris bieži vien tiek turēts par ilgu, bet tas var radīt pārāk lielu apdegumu, ko pēc tam ir grūti sadziedēt un var pat iegūt strutainu infekciju.

Lieto pēdu vīlīti!

Mājās varžacs biezo kārtu vari mēģināt samazināt ar tīru, vislabāk jaunu pēdu vīlīti. Efekts gan būs tikai uz pāris dienām, pēc tam kārtiņa atjaunosies. Vīlēt drīkst tikai sausu ādu, turklāt tas jādara tikai vienā virzienā, nevis krustām šķērsām. Nav ieteicams apstrādāt varžaci pēc vannas vai dušas. Beržot izmērcētu ādu, var noņemt par daudz un āda centīsies aizsargāt atsegtos nervu galus, strauji izveidojot jaunu hiperkeratozi – sabiezējumu ar keratīna serdi vidū.

Der zināt:

varžacis nedrīkst izgriezt ar asiem priekšmetiem – šķērēm vai knaiblēm. Tas traumēs ādu un sašķels varžacs serdi. Rezultātā tieši tajā pašā vietā varžacs uzradīsies no jauna, turklāt ar katru reizi tā būs apjomā lielāka un dziļāka. Varžacs izgriešana rada infekcijas risku.

Dodies pie speciālista!

No varžacs ātri un efektīvi palīdz atbrīvoties podologs, kas pēdu aprūpes kabinetā varžaci likvidē ar speciāliem urbīšiem, netraumējot ādu.  

Ņem vērā

: varžaci nevajadzētu ignorēt, jo tā aug lielāka, kļūst dziļāka un spiež uz nervu galiem, tā sāpot aizvien diktāk. Turklāt varžacs īpašnieks parasti sāk atslogot sāpošo vietu, deformējot gaitu. Un to taču tu negribētu, vai ne?

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock