foto: Shutterstock
Rozīnes bērnam - pēc iespējas mazāk. Zobārsts skaidro iemeslus
Ēst žāvētus auglus, protams, var - ja zina mēru un pēc tam iztīra zobus.
Runā speciālists
2017. gada 19. jūlijs, 06:03

Rozīnes bērnam - pēc iespējas mazāk. Zobārsts skaidro iemeslus

Jauns.lv

Rūpēs par bērnu veselīgu ēdināšanu visbiežāk kā lielākos kaitniekus iedomājamies uzdodas, kuras var iegādāties fast-food jeb ātrās ēdināšanas ēstuvēs. Frī kartupeļos un mērcēs ir daudz sāls un nevajadzīgo tauku. Bet bērniem patīk našķoties un apēst kaut ko garšīgu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tāpēc nereti vecāki kā labu un veselīgu alternatīvu redz žāvētus augļus - dateles, vīģes, rozīnes.

Diemžēl arī šajās dabas veltēs ir savi sliktumi, proti, žāvētos augļos ir ļoti liels cukura daudzums. Pirmkārt, viena maza rozīņu paziņa var saturēt pat 8 tējkarotes cukura, kas vienai uzkodai ir ļoti daudz. 1 - 3 gadus vecam bērnam nevajadzētu apēst vairāk par 2- 3 pievienotā cukura tējkarotēm dienā.

Otrkārt, lipīgās rozīnes pielīp zoba  virsmai un sāk postošo iedarbību uz zoba emalju, Mirror Online stāsta bērnu stomatoloģe, četru bērnu mamma Sāra Sabira.

"Rozīņu gabaliņi, kas paliek uz zoba virsmas vai starp zobiem, sāk būtiski ietekmēt mutes dobuma vidi - tā kļūst skāba, sāk vairoties baktērijas un ilgstošā laika periodā tās posta zoba emalju, sāk veidoties kariess un caurumi."

Par laimi, tas nenozīmē, ka no šī salīdzinoši veselīgā našķa būtu jāatsakās. Saldināti dzērieni un konfektes tomēr ir vēl neveselīgāka uzkoda, jo tajās nav par vitamīnu un minerālvielu. Tāpēc pēc žāvētu augļu ēšanas sekojiet, lai bērns iztīra zobus. Skābo vidi pēc saldumu ēšanas palīdz neitralizēt siera gabaliņa apēšana.