Stress Eiropas Savienībā ik gadu rada 136 miljardu eiro zaudējumus
Patlaban Latvijā diemžēl nevarot novērot, ka uzņēmumi masveidā iesaistās drošu un veselīgu darbavietu izveidē.
Esi vesels
2015. gada 10. novembris, 14:10

Stress Eiropas Savienībā ik gadu rada 136 miljardu eiro zaudējumus

Jauns.lv

Stress darbavietā ir viens no nozīmīgākajiem traucēkļiem uzņēmuma normālai darbībai un ekonomiskai izaugsmei un tas ik gadu Eiropa rada zaudējumus 136 miljardu eiro apmērā, šodien žurnālistiem atzina Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta vadītāja Dace Helmane.

Tādēļ uzņēmumi tiek mudināti mērķtiecīgāk novērst stresa cēloņus darbavietās.

Valsts darba inspekcijas direktors Renārs Lūsis skaidroja, ka Latvijā un Eiropā, lai mazinātu stresa ietekmi, tika rīkota informatīva kampaņa "Veselīgas darbavietas uzvar stresu" un šodien tā noslēdzas. Viens no uzņēmumiem, kas īpašu uzmanību pievērsis stresa mazināšanai, ir loģistikas uzņēmums DHL, kur šodien arī tika noslēgta informatīvā kampaņa. Helmane skaidroja, ka DHL apzinās - veselīga darbavieta ir būtisks elements biznesā. Daudzi uzņēmumi joprojām nenovērtējot šo nozīmi, līdz ar to tiem ir grūtības darbā ilgtermiņā noturēt labākos darbiniekus. Esot uzņēmumi, kas domā tikai par šodienas peļņu un labumu. Patlaban Latvijā diemžēl nevarot novērot, ka uzņēmumi masveidā iesaistās drošu un veselīgu darbavietu izveidē.

"DHL Latvia" kvalitātes struktūrvienības vadītāja Linda Liepiņa skaidroja, ka DHL nav ne džakuzi, ne biljarda, toties darbiniekiem tiek piedāvāti jogas vingrinājumi, viņi tiek atbalstīti, kā arī iesaistīti dažādās aktivitātēs, kuras izvēlas paši darbinieki. Piemēram, doties talkot vai piedalīties maratonā.

Jaunākā Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras apsekojuma "Esener-2" dati liecina, ka 53% darba devēju joprojām nezina, kā identificēt psihosociālos riskus, tādēļ viņiem ir grūtības apkarot stresu darbavietās. Tomēr situācija nedaudz uzlabojas.

Informatīvo kampaņu organizēja Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūra kopā ar atbalstītājiem Latvijā.

Kā ziņots, DHL apmeklējums šodien tika rīkots saistībā ar Eiropas Savienības informatīvo kampaņu "Veselīgas darbavietas uzvar stresu", kurā uzņēmumi tiek mudināti izskaust vienu no lielākajiem draudiem darba produktivitātei - stresu.

DHL darbojas vairāk nekā 220 valstīs un teritorijās visā pasaulē un visās filiālēs cenšas ieviest vienotus stresa mazināšanas un darba apstākļu uzlabošanas standartus. DHL nodarbina 325 000 darbinieku un nodrošina sūtījumu piegādi uz jebkuru zemeslodes nostūri.

LETA / Foto:  Vida Press