Kā neslimot vīrusu laikā: deviņi padomi un atgādinājumi
Vīrusi ir pietiekami izturīgi, lai vairākas stundas un pat diennakti spētu izdzīvot sausā telpā. Īpaši, ja tā ir putekļaina un netiek vēdināta. Tāpēc biežāk vēdini dzīvokli, māju ofisu. Vīrusiem netīk vēss, mitrs, svaigs gaiss.
Esi vesels
2015. gada 11. novembris, 04:40

Kā neslimot vīrusu laikā: deviņi padomi un atgādinājumi

Jauns.lv

Sākoties aukstam un mitram laikam, pieaug saslimšanas ar ARS jeb akūtiem respiratoriem vīrusiem, kas izpaužas kā augšējo elpceļu iekaisumi, iesnas, klepus, paaugstināta temperatūra. Kas jāievēro, lai šādas saslimšanas būtu pēc iespējas retākas?

Mazāka saskarsme ar cilvēkiem – mazāks risks saslimt

Slēgtās telpās vīrusu ir simtiem reižu vairāk nekā uz ielas vai brīvā dabā. Tāpēc iespēju robežās pēc iespējas vairāk uzturies svaigā gaisā un atklātā vidē nevis ofisā, skolā, bērnudārzā vai dzīvoklī. Sākoties gripas laikam, īpaši piedomā, vai lielveikala apmeklēšanu kopā ar bērniem nevarētu atlikt.  Jo lielāks cilvēks pūlis, jo lielāka iespēja saslimt.

Ja satiec cilvēku ar saaukstēšanās pazīmēm – klepu, iesnām, apsārtušām acīm, tekošu degunu, galvas sāpēm, met viņam apkārt līkumu.

Vīrusinfekciju perēklis – slimnieka rokas

Tāpēc gripas laikā centies nesarokoties ar kolēģiem un paziņām. Sabiedriskās vietās sev un bērniem uzvelc rokās cimdus. Ne tāpēc, ka auksti, bet lai izvairītos no saskarsmes ar netīrām virsmām. Īpaši tas attiecas uz rokturiem sabiedriskās vietās un sabiedriskajā transportā.

Īpaši izvairies no tādu vietu apmeklēšanas, kur ir daudz bērnu

Bērnudārznieki un pirmo klašu skolēni vēl trenē imunitāti un ir mazas vīrusu izplatīšanas bumbas, kas inficē apkārtējos. Īpaši tas attiecas uz bērnu poliklīnikām, kur koncentrējas mazie slimnieki.

Izvairies no putekļainām telpām

Vīrusi ir pietiekami izturīgi, lai vairākas stundas un pat diennakti spētu izdzīvot sausā telpā. Īpaši, ja tā ir putekļaina un netiek vēdināta. Tāpēc biežāk vēdini dzīvokli, māju ofisu. Vīrusiem netīk vēss, mitrs, svaigs gaiss.

Nepārkarsē telpas

Neaizmirsti par gaisa mitrināšanu! Vēdini telpas vismaz divreiz dienā – pirms un pēc darba, pirms gulēšanas. Dzīvojās telpās ideālā gaisa temperatūra ir 16–22°С, bet mitrums -  40–70%. Labāk lai ir vēsāks nekā pārāk silti. Ja pašam auksti, uzvelc jaku.

Neaizmirsti mazgāt rokas

Ja nav tādas iespējas, izmanto mitrās higiēniskās salvetes.  Tādas var iedot līdzi uz skolu arī bērnam.

Mitrini gļotādas

Neaizmirsti parūpēties par gļotādu mitrināšanu. Tam der arī aptiekās nopērkamie jūras ūdeņi ar nelielu sāls koncentrāciju. Muti var skalot ar vārītu ūdeni – 1 tējkarote sāls un litru vārīta ūdens.

Sejas masku - slimniekam

Seju aizsargājošā maska ir jānēsā nevis veselajiem ģimenes locekļiem, bet gan tiem, kas saslimuši. Tad viņi mazāk izplatīs vīrusus apkārtējā telpā.

Daudz dzert un kustēties, nepaļauties uz zālēm

Nav medikamentu, kas ārstētu vīrusus. Ir tikai līdzekļi, kas atvieglo pašsajūtu.  Mazāk slimo tie, kas pilnvērtīgi ēd, nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, labi izguļas un ir labā garastāvoklī. Smaidi!

Mammamuntetiem.lv / Foto: Shutterstock