Svarīgs jautājums par veselību – vai tas ir gastrīts?
Cilvēki mēdz pašrocīgi pieņemt, ka, ja kaut nedaudz sāp vēders, tā ir sācies gastrīts. Taču tā nebūt nav.
Esi vesels
2015. gada 12. novembris, 07:45

Svarīgs jautājums par veselību – vai tas ir gastrīts?

Jauns.lv

Gastrīts, viena no biežāk sastopamajām kuņģa un zarnu trakta slimībām, ir kuņģa gļotādas iekaisums. Gastroenterologs Hosams Abu Meri uzskata, ka dažādās dzīves situācijās un brīžos mums katram uz īsāku vai ilgāku laiku var būt gastrīts, jo iemesli, kas izraisa iekaisumu, ir daudzi un dažādi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šie iemesli var būt - ilgstošs vai pēkšņs ļoti spēcīgs stress, slikti ieradumi (smēķēšana, alkohols), darbs, kas saistīts ar ķīmisku vielu ieelpošanu, pretsāpju līdzekļu lietošana, infekcijas (helikobaktērijas var izraisīt hronisku un akūtu gastrītu). Kuņģa gļotādai var kaitēt arī citas infekcijas, HIV, piemēram). Gastrītu var izraisīt arī autoimūna saslimšana, kad kuņģis visbiežāk vairs nevar izdalīt vielas, kas palīdz uzsūkties B12 vitamīnam. Šim gastrīta veidam ļoti raksturīga ir B12 vitamīna anēmija jeb mazasinība. Gastrītu provocē, piemēram, Krona slimība, kas izpaužas ne tikai zarnu traktā, bet arī kuņģī un var parādīties uz mēles. Kuņģa gļotāda var ciest no intoksikācijas, ja sākusies nieru vai aknu mazspēja.

Akūts gastrīts sākas pēkšņi ar sāpēm epigastrālajā (vēdera) apvidū. Var sāpēt  aiz krūšu kurvja, var būt dedzinoša sajūta, slikta dūša, vemšana. Var būt arī tā, ka gastrīts ir, bet simptomi nav izteikti. Gastrītu neizraisa sīki ikdienas kreņķi vai sauss, neveselīgs uzturs – tas jāņem vērā!

Hronisks gastrīts laiku pa laikam atkārtojas ar visu krāšņo simptomu buķeti. Paasinājums sākas pēc asu, skābu, taukainu ēdienu, kafijas vai gāzētu dzērienu lietošanas. Arī laikapstākļi un sezonas maiņa, nieru un aknu mazspēja var provocēt hroniska gastrīta paasinājumu. Visbiežākais iemesls ir helikobaktērijas infekcija, kas, ilgstoši radot iekaisumu kuņģa gļotādā, var pakāpeniski izraisīt kuņģa gļotādas atrofiju, kā arī radīt kuņģa gļotādas šūnu izmaiņas, kas var novest pie kuņģa vēža attīstīšanās. Hroniskā gastrītā var iedzīvoties, ilgstoši lietojot pretsāpju zāles un aspirīnu sirds slimību profilaksei: aspirīns samazina prostoglandīnu – hormonu, kas aizsargā kuņģa gļotādu.

Kuņģa gļotādas iekaisums ir viens no gastrīta tipiem. Bet var būt arī nopietnākas izpausmes ar eroziju – jēlumu kuģī, čūlu vai var arī mocīt hemorāģisks gastrīts ar asiņošanu. Iekaisumu un tā formu var noteikt tikai gastroskopijā. Jo sāpes kuņģa rajonā, krūšu augšdaļā tūdaļ pēc ēšanas vai tukšā dūšā raksturīgas arī citām slimībām, piemēram, divpadsmitpirkstu zarnas iekaisumam vai čūlai.

Ārsts redz gastrīta intensitāti, pakāpi un tipu. Pārbaudes laikā biopsijā ņem kuņģa gļotādas paraugus un laboratorijā analizē tos mikroskopā, nosakot tieši kurš gastrīts cilvēkam piemīt.

Dakteris Abu Meri stāsta: “Cilvēki mēdz pašrocīgi pieņemt, ka, ja kaut nedaudz sāp vēders, tā ir sācies gastrīts. Negribu piekrist, jo nereti sūdzības gan liecina par gastrītu, bet pēc gastroskopijas nevaru noteikt šādu diagnozi, jo gastrītu neredzu. Sūdzības var būt saistītas (vai paralēli attīstīties) ar citām saslimšanām, piemēram, atviļņa slimību, kad kuņģa skābes atplūst barības vadā, ir atraugas, sāpes, iekaisis barības vads. Atviļņa slimībai raksturīga dedzināšana, klepus bez iemesla, kamola sajūta kaklā.”

Kā to ārstē?

Gastrīta pacientam svarīgi izvērtēt slimības iemeslus: varbūt es lietoju pretsāpju līdzekļus? Varbūt neēdu, kā nākas pēdējā laikā? Ir pārslimotas infekcijas? Nesen bijusi smaga slimošana (operācija, plašs apdegums)? Šie iemesli ir pārejoši vai koriģējami paša spēkiem, mainot ēšanas paradumus un ārsta uzraudzībā lietojot medikamentus, kas samazina skābju daudzumu kuņģī.

Diētas nosacījumi

Gastrīta pacientiem jāsamazina porcijas lielums un jāēd biežāk – 5 vai 6 reizes dienā. Jāēd lēni, labi sakošļājot pārtiku. Jāizvairās no kafijas, stipras melnās tējas, gāzētu dzērienu, kefīra, piena lietošanas uzturā.

Nedrīkst ēst garšvielām bagātu ēdienu, ķiplokus, sīpolus, marinējumus, skābējumus, kūpinājumus, tomātus, papriku, visus citrusaugļus, tomātu mērci, jebkādas bulciņas, īpaši ar pildījumu, svaigu medu tukšā dūšā, rupjmaizi, saldskābmaizi.

Akūtu gastrītu ar diētu un skābi samazinošajām zālēm var izārstēt mēneša laikā noteikti, bet hroniska gastrīta pacientiem jārēķinās ar ēšanas režīma maiņu uz ilgu laiku, iespējams, pat uz visu mūžu. Ja ilgstoši jālieto pretsāpju, pretiekaisuma zāles vai aspirīna preparāti, tad iespējams, ka pēc gastroenterologa rekomendācijas paralēli būs jālieto arī kuņģa skābi samazinoši līdzekļi.

Ja gastrītam piemīt sezonāls raksturs, diēta un skābi samazinošās zāles jālieto paasinājuma laikā un, pazīstot sevi un slimību, arī pirms tā.

Svarīgi

*  Ja nav nopietnu sūdzību, tikai pēc ēšanas ir viegli spiedoša sajūta kuņģa rajonā, ēšanas paradumi nemainās, bet pēdējo mēnešu laikā jūtami samazinās svars, nekavējoties jādodas pie ārsta un jāveic gastroskopija.

*  Ja darbā vai mājās ir ikdienas kreņķi un sāp vēders, nav teikts, ka tas ir gastrīts. Bez konsultācijas ar gastroenterologu un gastroskopijas veikšanas uz savu roku nevajag dzert skābi samazinošos preparātus.

*  Skābi samazinošās zāles nedrīkst dzert profilaktiski!  

Žurnāls “100 Labi Padomi” / Foto: shutterstock