Kuri ir "nodevīgie" ēdieni, kas padara resnu? Uzmanies no karbonādes, brīdina uztura speciāliste
Īpaši trekni ir gatavie kulinārijas izstrādājumi - karbonādes, salātiņi, grillētās vistiņas. Šiem produktiem tauku ir vairāk kā mājās gatavotiem, jo tauki palīdz tiem "labi izskatīties" garo dienu veikala vitrīnā.
Diētas
2015. gada 19. novembris, 17:23

Kuri ir "nodevīgie" ēdieni, kas padara resnu? Uzmanies no karbonādes, brīdina uztura speciāliste

Jauns.lv

Kuri tieši ir kaitīgie produkti ķermeņa formām, kuru dēļ agri vai vēlu apaugam ar tauku mētelīti? No kuriem veidojas liekie kilogrami? Atbildi sniedz uztura speciāliste Inese Siksna.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Visi pārtikas produkti ir jāuzņem ar mēru - jo nelielās, saprātīgās devās varētu ēst visu. Tomēr tie brīži, kad ļaujam sevi palutināt, reizēm mēdz būt par daudz vai arī neatbilst mūsu tā brīža aktivitātei, tādējādi šī lieki uzņemtā un neiztērētā enerģija uzkrājas mūsu organismā tauku veidā.

Protams pie liekajiem kilogramiem varētu vainot arī pārtikas piedevas (E vielas). Bet te būtu jāatceras, ka daudzas no šīm piedevām pasargā mūs no nopietnām saslimšanām, neļaujot produktā attīstīties baktērijām un sēnītēm, kas bīstamas cilvēka organismam. Un šo vielu devas pārtikas produktā ir aprēķinātas tik nelielas, lai arī, ja gadījumā lietojam vairākas piedevas ar vienu un to pašu E piedevu, cilvēks neriskētu uzņemt pārlieku lielu pārtikas piedevas daļu.

Pārtikas piedevu daudzums mūsu uzturā katram būtu jaizvērtē pašam un jāsaprot, vai tiešām man ir nepieciešams, ka putukrējums glabājas 2 gadus un nebojājas. Pētījumi par pārtikas piedevu ietekmi uz organismu joprojām turpinās, un ik pa brīdim kādas no piedevām no atļauto pārtikas piedevu saraksta tiek izņemtas. Tāpēc apgalvot, ka pārtikas piedevas ir tās, kas rada "liekos kilogramus", mēs nevaram.

Ikdienā nebūtu ieteicams lietot produktus, kuri satur augstu sāls, cukura un tauku daudzumu. Cukurs ir enerģijas avots, un arī tas ir jāpieskaita pie kopējā uzņemtā enerģijas daudzuma (tas nozīmē, ka saldie dzērieni arī ir jāpieskaita, kad rēķina kopējo uzņemto kaloriju daudzumu). Tātad - saldinātie dzērieni, šokolādes batoniņi, cepumi, kūkas.

Produkti ar lielu sāls daudzumu ir siers, desas, žāvējumi, majonēze.

Produkti ar augstu tauku saturu - ir daudzi no iepriekš minētajiem un arī gatavie kulinārijas izstrādājumi - karbonādes, salātiņi, grillētās vistiņas... Šiem produktiem tauku ir vairāk kā mājās gatavotiem, jo tauki palīdz tiem "labi izskatīties" garo dienu veikala vitrīnā.

Tāpēc ieteiktu pārskatīt savu ēdienkarti un ikdienas aktivitātes, lai varētu saprast, kādēļ ir radušies liekie kilogrami.

Sieviesuklubs.lv / Foto: Shutterstock