Mežrozīšu augļi palēnina nāvējoša krūts vēža veidošanos
Pētnieki cer, ka mežrozīšu augļi ar laiku pierādīs, ka spēj būt gan profilaktisks, gan arī ārstniecības līdzeklis.
Dabasspēks
2015. gada 20. novembris, 08:02

Mežrozīšu augļi palēnina nāvējoša krūts vēža veidošanos

Jauns.lv

Dabīgs, no mežrozīšu augļiem iegūts ekstrakts spēj novērst un palēnināt trīskārši negatīvā krūts vēža augšanu, vienas no agresīvākajām šīs slimības formām, kura nereaģē pat uz ķīmijterapiju.

Pētnieki no Ziemeļkarolīnas štata Lauksaimniecības un tehniskās universitātes vērienīgā pētījumā atklājuši, ka viens miligrams mežrozīšu augļu ekstrakta spēj uz pusi samazināt trīskārši negatīvā vēža šūnu augšanu un ierobežot tā izplatību par 45 procentiem.

Pētnieki vēža šūnas pakļāva dažādas intensitātes mežrozīšu augļu ekstrakta iedarbībai, un efekts samazinājās līdz ar samazinātu ekstrakta koncentrāciju. Ekstrakts, šķiet, padara efektīvāku arī ķīmijterapijā izmantoto medikamentu doksorubicīnu.

Nākamais solis pētījumos būs testi ar dzīvniekiem. Pētnieki cer, ka mežrozīšu augļi ar laiku pierādīs, ka spēj būt gan profilaktisks, gan arī ārstniecības līdzeklis.

Trīskārši negatīvais krūts vēzis lielākoties ietekmē jaunas sievietes un melnādainas sievietes. Tas nereaģē uz ķīmijterapiju, jo šūnām trūkst normālu augšanas faktoru receptoru, uz kuriem ķīmijterapija iedarbojas.

Žurnāls “Ko Ārsti Tev Nestāsta” / Foto: shutterstock