10 lietas, kuras nevajag aizdot citiem - jo tas nav higiēniski
Nedod savas mobilo ierīču austiņas citiem - tas nav higiēniski.
Esi vesels
2015. gada 7. decembris, 15:56

10 lietas, kuras nevajag aizdot citiem - jo tas nav higiēniski

Jauns.lv

Katrs reizēm ir saskāries ar situāciju, kad nākas ģimenes locekļiem vai draugiem dot savas privātās mantas. Taču ir priekšmeti, ar kuriem nekādā ziņā nevajadzētu dalīties.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
Lūk, lietas, kuru koplietošana kaitē veselībai, jo palielina risku inficēties ar dažādām slimībām.

1. Dvielis

Dvieļi ir īstas baktēriju krātuves, īpaši tad, ja pēc noslaucīšanās pakaram tos pie silta radiatora. Mitrums un siltums ir lieliska vide, lai baktērijas attīstītos. Tāpēc nekādā ziņā nevajag vairākiem cilvēkiem lietot vienu un to pašu dvieli – tas palielina risku iedzīvoties ādas slimībās, dabūt sēnīti.

2. Ziepes

Katru reizi, kad cilvēks lieto ziepes, to virsma tiek pārklāta ar dažādām baktērijām, kas var radīt infekcijas slimības. Tiesa, daļa no tiem tiek nomazgāta un aizskalota, bet ne visas. Tāpēc ideāli, ja katram ir savs ziepju gabaliņš.

3. Dezodorants

Katram ģimenes loceklim obligāti vajag savu dezodorantu – meita nedrīkst lietot mammas vai māsas, dēls – tēva, un tamlīdzīgi. Dezodorantos tāpat kā citos personiskās higiēnas priekšmetos krājas baktērijas.

4. Lūpu balzams

Pat ja šķiet, ka tavs ģimenes loceklis vai draugs neslimo ar kādu slimību, viņš tāpat var būt tās nēsātājs. Lietojot svešu lūpu balzamu, ir liels risks saķert herpes vīrusu.

5. Austiņas

Mobilo ierīču austiņas ir lieta, ko cilvēki ļoti bieži aizdod citiem. Taču tā nekādā ziņā nevajag darīt – īpaši ar tām austiņām, ko liek iekšā ausīs. Tās veicina ausu sēra un baktēriju veidošanos, pirmām kārtām – stafilokoka un streptokoka, kas pēc tam var izraisīt dažādus iekaisumus.

6. Auskari

Arī auskari var būt baktēriju perēklis. Turklāt ausī, kurā ielikts auskars, var būt kāda nesadzijusi brūce, caur kuru asinīs var nonākt slimību izraisītāji. Obligāti dezinficē auskarus, ja tomēr esi tos kādam aizdevis.  

7. Matu griežamā mašīniņa

Matu griežamā mašīniņa ir vēl viens priekšmets, kas pirms lietošanas ir noteikti jādezinficē. Tu taču nezini, vai cilvēkam, kurš to lietojis, nav nekādu galvas ādas problēmu – un ar tām tad viņš var aplipināt arī tevi.

8. Zobu pasta

Tas, ka citiem nevajag dot savu zobu suku, ir zināms katram. Taču arī zobu pastu nevajadzētu dalīties. Izspiežot zobu pastu uz birstītes, tā pieskaras pie tūbiņas malas. Tādējādi baktērijas, kas atrodas uz zobu sukas, nokļūst arī tūbiņā. Padomā par šo, pirms lieto svešu zobu pastu.

9. Pincete

Arī uzacu koriģējamā pincete nav tik nevainīgs priekšmets, kā varētu šķist. Raustot matiņus, tiek radītas mikroskopiskas brūcītes, caur kurām var iekļūt infekcijas. Tāpēc pirms uzacu koriģēšanas pārliecinies, lai tava pincete ir pietiekami tīra un vislabāk nevienam to neaizdod.

10. Dušas švamme

Dušas sūkļi parasti ir slapji, tāpēc tie ir pārpilni ar baktērijām. Ja ar šo švammi ir mazgājies cilvēks, kuram ir ādas sēnīte vai kādas baktērijas, tās dabūsi arī tu – un daudz vairāk.

Kasjauns.lv / Foto: ShutterstocK

Tēmas