Mazkaloriju produkti ir pagātne – tagad veselīgi ir ēst sviestu
Liela daļa mazkaloriju produktu satur daudz cukura, un beidzot ārsti sāk klusi atzīt, ka tieši tas ir sirds slimību epidēmijas patiesais cēlonis. Pienācis laiks atklāti pateikt, ka veselīgāk ir dažkārt nesmādēt kādu treknumiņu.
Esi vesels
2015. gada 9. decembris, 05:02

Mazkaloriju produkti ir pagātne – tagad veselīgi ir ēst sviestu

Jauns.lv

Mums nemitīgi stāsta, ka trekni produkti izraisa sirds slimības, un labumu no šīs kampaņas gūst tieši pārtikas ražošanas industrija. Tomēr jauns pētījums pierāda, ka šiem apgalvojumiem nekad nav bijis zinātnisku pierādījumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Iedomājieties, ka jūsu virtuvē pēkšņi parādās maza burvju feja un paziņo, ka turpmāk jūs dzersiet tikai pilnpienu, ēdīsiet sviestu un krējumu, un gaļu, kurā ir arī kāds treknumiņš. Vai jūs šādu paziņojumu uztversiet kā nāves spriedumu, ka jāmirst no infarkta, jo artērijas būs aizgājušas ciet no sliktā holesterīna?

Ja sakāt “jā”, tad neesat sekojuši līdzi jaunumiem. Vienmēr ir bijusi kāda neliela zinātnieku grupa, kuriem bijušas šaubas, ka taukvielām mūsu uzturā ir kāda saistība ar holesterīna līmeni asinīs, turklāt nesen veiktā pētījumā atklāts, ka ieteikumiem par mazkaloriju produktu lietošanu, ko dod dažādi veselības speciālisti, vispār nav nekādu pierādījumu.

Vēl ļaunāk ir tas, ka liela daļa mazkaloriju produktu, piemēram, brokastu pārslas, jogurti, uzkodas un pusfabrikāti, satur daudz cukura, un beidzot ārsti sāk klusi atzīt, ka tieši tas ir sirds slimību epidēmijas patiesais cēlonis. Kādā pētījumu pārskatā atklāts, ka viena mazkaloriju maltīte satur gandrīz sešas reizes vairāk cukura nekā līdzvērtīgs kalorijām bagāts produkts, savukārt bezkaloriju dzeramajā jogurtā ir tikpat daudz cukura kā Mars šokolādes batoniņā.

Daudzi no šiem rūpnieciski ražotajiem produktiem patiešām satur taukus, kas ir kaitīgi mūsu sirds veselībai un veselībai kopumā, – transtaukskābes. Transtaukskābes var atrast daudzos pusfabrikātos un ātrajās uzkodās, jo to ražošanā tiek izmantoti daļēji hidrogenēti augu tauki. Šie tauki ir tik bīstami, ka ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) ir izdevusi rīkojumu visiem pārtikas ražotājiem triju gadu laikā pārtraukt tos izmantot pārtikas produktu ražošanā. “Šīs darbības mērķis ir samazināt sirds un asinsvadu slimību skaitu un novērst tūkstošiem infarktu ar letālu iznākumu,” saka FDA pārstāvis Stīvens Ostrofs.

Mazāk kaloriju, lielāka peļņa

Mazkaloriju produktu un dzērienu ražošana ir ienesīgs bizness. Lielbritānijā ienākumi no to pārdošanas veido apmēram 8 miljardus britu mārciņu, un ASV tie nodrošina 99% no pārdošanas skaitļu pieauguma visā pārtikas sektorā. Pateicoties pieprasījumam, ko veido patērētāji, kuri tic, ka tauki ir kaitīgi sirds veselībai, paredzams, ka līdz 2017. mazkaloriju produktu gadam pārdošanas skaitļi turpinās augt vidēji par 5,7% gadā.

“Kas ir labs sabiedrības veselībai, ir labs arī biznesam. Uzņēmumi, kas nepievērš uzmanību šai ziņai, atstāj savu naudu uz galda,” stāsta pārtikas nozares pētnieks Henks Kardelo.

Ja cukurs un transtaukskābes ir īstais vaininieks, tad kā varēja uzvelt vainu piesātinātājiem taukiem, kas ir treknā gaļā, pilnpiena produktos un sviestā?

Ideja, ka piesātinātie tauki paaugstina holesterīna līmeni, lidinājās gaisā jau gandrīz visu 20. gadsimtu, bet zinātnisku pamatu tai deva Ansels Kīzs, Minesotas universitātes profesors. Saņēmis uzdevumu apturēt nenovēršamo sirds un asinsvadu slimību skaita pieaugumu, 1977. gadā ASV Senāta Uztura un sabiedrības veselības komiteja izdeva dekrētu, ka piesātinātie tauki drīkst veidot ne vairāk kā desmito daļu no kopējā kaloriju daudzuma. Pēc sešiem gadiem ASV paraugam sekoja arī Lielbritānija un izdeva pati savas sabiedrības veselības pamatnostādnes ar brīdinājumiem par piesātinātajiem taukiem. Visuvarenā pārtikas ražošanas industrija bija tūlīt klāt un ar prieku noraudzījās, kā nauda ripo tās kabatā.

Šaubīgie pierādījumi

Tomēr veicot sabiedrības veselības iestādēm tajā laikā pieejamo datu analīzi, Zoī Hārkomba no Rietumskotijas universitātes atklāja, ka šīs rekomendācijas izstrādātas labākajā gadījumā, pamatojoties uz visai šaubīgiem pierādījumiem. Tolaik bija pieejami dati par sešiem “īsti zinātniskiem” pētījumiem. Visos šajos pētījumos 1227 vīrieši sāka ievērot vienu no vairākām “sirds veselības” diētām, piemēram, maztauku, sojas pupiņu eļļas un kukurūzas eļļas diētu, un viņu veselības datus salīdzināja ar 1240 kontrolgrupas dalībnieku datiem, kuri nekādu diētu neievēroja. Abās grupās tika konstatēti 370 nāves gadījumi, un no sirds un asinsvadu slimībām mirušo skaits abās grupās bija apmēram vienāds. Tomēr ar šīm diētām izdevās arī kaut ko panākt: ievērojami kritās holesterīna līmenis – lai gan tas nepalīdzēja novērst kaut vienu nāves gadījumu, ko izraisījusi sirds slimība.

Hārkombas pārskats ir pēdējais uzbrukums tauku-holesterīna teorijai. Trūkst pierādījumu, kas pamatotu sabiedrībai dotos ieteikumus par maztauku produktu lietošanu, un tādus nav izdevies atrast arī ASV valdības finansētiem pētniekiem. Vienpadsmit gadus pēc minēto ASV Senāta rekomendāciju publicēšanas ASV veselības ministrs sāka gatavot apjomīgu analīzi par taukiem un sirds slimībām. 1999. gadā projekts tika pārtraukts, jo nebija izdevies atrast nekādus pierādījumus.

Pētniekiem no Brauna universitātes Providencē, Rodailendas štatā, 2011. gadā neveicās labāk. Viņi izpētīja 1815 vīriešu un sieviešu dzīvesveidu – viņiem 10 gadus bija bijušas sirdslēkmes – un salīdzināja to ar veselu cilvēku grupu. Abas grupas lietoja uzturā atšķirīgu daudzumu piena produktu, daži kontroles grupas dalībnieki dienā apēda pat vairāk nekā puskilogramu – 593 g – piena produktu, tomēr nevienā grupā neviens dalībnieks nepieredzēja pirmo vai atkārtotu sirdslēkmi.

Kroidona universitātes klīnikas vadošais kardiologs Asīms Malhotra Londonā par to nav pārsteigts. Rakstā British Medical Journal viņš izteicies, ka būtu laiks “sagraut mītu” par piesātināto tauku lomu sirds slimību attīstībā. Pētījumos ne tikai nav izdevies atklāt nozīmīgu saistību starp piesātinātajiem taukiem un kardiovaskulāro risku, bet izrādījās, notiek tieši pretējais – tauki palīdz aizsargāt sirdi un artērijas, stāsta Malhotra.

Braiens Habards, žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta" / Foto: Shutterstock