Esi vesels
2015. gada 21. decembris, 09:11

Mājdzīvnieks guļ blakus gultā? Zinātniekiem ir tev labas ziņas

Jauns.lv

Lielākā daļa cilvēku savu mīluli naktī nedzen ārā, bet gan ļauj tam gulēt blakus gultā. Noskaidrots, ka šādi rīkojas apmēram puse suņu īpašnieku un pat 62% kaķu saimnieku Amerikā.

Iespējams, tev ir viedoklis, ka dzīvniekiem nevajadzētu gulēt kopā ar cilvēkiem. Ka tas nav higiēniski, turklāt viņi traucē izgulēties. Zinātnieki tam nepiekrīt.

Jaunākajos pētījumos noskaidrots, ka gulēšana kopā ar mājdzīvniekiem uzlabo cilvēku miega kvalitāti.

Tiesa, pērn Maijo (Mayo) klīnika nākusi klajā ar datiem, ka vairāk nekā pusei viņu pacientu, kuri sūdzas par miega traucējumiem, mājās ir dzīvnieki, kuri viņiem, iespējams, traucējuši izgulēties.

Taču jaunākie pētījumi liecina par gluži pretējo. Guļot kopā ar saimnieku, dzīvnieciņi ne vien netraucē gulēt – viņi pat uzlabo miega kvalitāti cilvēkiem.

Tās pašas Maijo klīnikas speciālisti Arizonas štatā nesen iztaujājuši 150 Miega medicīnas centra pacientu. Viņiem tika uzdoti jautājumi par miega kvalitāti, gulēšanas paradumiem, mājdzīvnieku uzvedību un to, kā mīluļi ietekmē viņu nakts atpūtu.

Noskaidrots, ka 56% pētījuma dalībnieku dalīja gultu ar savu kaķi vai suni, bet tikai 20% no tiem sūdzējās, ka mājdzīvnieki viņiem traucē gulēt. 41% suņu vai kaķu īpašnieku apgalvoja, ka četrkājaino draugu klātbūtne viņiem būtiski palīdz izgulēties.

Tie, kuri atzina, ka miegs ir ciešāks, ja rējējs vai murrātājs atrodas guļamistabā vai pat saimnieka gultā, stāstīja, ka mīluļi palīdz labāk atslābināties un sniedz drošības sajūtu. Turklāt viņi priecājās par kompāniju, ko dzīvnieki viņiem sastāda.

Tie respondenti, kuriem dzīvnieku klātbūtne palīdzēja labāk aizmigt un izgulēties, pārsvarā dzīvoja vieni, un viņiem nav dzīvesdrauga.

Kāds ir izskaidrojums drošības sajūtai, ko rada kaķa vai suņa klātbūtne gultā, zinātnieki sola pētīt nākamajos projektos. „Iespējams, šādas sajūtas ir tādēļ, ka miegs ir atkarīgs no mūsu fiziskā stāvokļa un psiholoģiskās atslābināšanās,” vēstī pētījuma autori. Un visdrošāk mēs miegā jūtamies, ja zinām, ka blakus ir četrkājainais draugs.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock