Kas tā par kaiti - "vistas aklums", un vai tā ir ārstējama?
Sūdzības par redzes pasliktināšanos krēslā ārsti visbiežāk novēro, ja ir cilvēkiem organismā ir A vitamīna deficīts.
Esi vesels
2015. gada 23. decembris, 10:27

Kas tā par kaiti - "vistas aklums", un vai tā ir ārstējama?

Jauns.lv

Vistas aklums jeb hemeralopija ir samazināta redze krēslas stundās. Tās iemesls ir tīklenes receptoru šūnu – nūjiņu – funkciju traucējumi. Konsultē oftalmologs Artūrs Rudzītis.

Nūjiņas atrodas tīklenes perifērijā un visjutīgākās ir zema apgaismojuma apstākļos. Tas nodrošina redzi tumsā, kustību uztveršanu, kā arī perifēro redzi (tā nodrošina mūsu spēju redzēt objektus sānos). Sākotnēji par nūjiņu traucējumiem liecina redzes pasliktināšanas krēslas stundās, kā arī redzes lauka defekti.

Veiksmīgai nūjiņu darbībai kalpo pigments rodopsīns. Lai mūsu organismā šis ferments sintezētos, nepieciešams A vitamīns jeb retinols. Tas organismā nonāk ar zivju eļļu, aknām un piena produktiem, savukārt A vitamīna provitamīni – ar augu izcelsmes produktiem, un tie pēc uzņemšanas sintezējas par A vitamīnu. Sūdzības par redzes pasliktināšanos krēslā ārsti visbiežāk novēro, ja ir A vitamīna deficīts, tomēr tas nopietnāk un neatgriezeniskāk var attīstīties pie citām patoloģijām, piemēram, kā pigmentozais retinīts, tīklenes atslāņošanās u. c. tīklenes izmaiņas, kuras nedrīkst atstāt bez ievērības. 

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock