5 risinājumi, kā mazināt sāpes locītavās. Daudzi ar sāpošiem ceļgaliem sadzīvo visu mūžu...
Bieži vien sāpju dēļ cenšamies pasargāt locītavu, iesaistot citas muskuļu grupas. Izveidojas savdabīgs apburtais loks – mēs vēl vairāk sargājam locītavu, kustamies nepareizi un rezultātā nodarām sev lielākas sāpes.
Esi vesels
2015. gada 24. decembris, 09:23

5 risinājumi, kā mazināt sāpes locītavās. Daudzi ar sāpošiem ceļgaliem sadzīvo visu mūžu...

Jauns.lv

Ar locītavu sāpēm, ko izraisa artroze (locītavu kaulu virsmu nodilums) un artrīta formas (locītavu iekaisums) nākas iemācīties sadzīvot, jo šīs slimības nav pilnībā izārstējamas un pakāpeniski progresē. Sāpju iemesls ir locītavu nodilums. Daļai cilvēku slimība ar laiku rada tik nopietnus bojājumus, ka risinājums ir endoprotezēšana. Tomēr laiks no diagnozes noteikšanai līdz šādai operācijai var būt mērāms desmitgadēs. Nereti cilvēki ar sāpēm locītavās sadzīvo visu mūžu. Nav zāļu, kas pilnībā apturētu locītavas nodiluma procesu, bet mēs apkopojām piecus veidus, kā atkarot slimībai daļu savas labsajūtas. Konsultē traumatologs-ortopēds Andrejs Peredistijs.

Vingrošana

Labākais risinājums locītavas nodiluma procesa ierobežošanai ir fizioterapija jeb specifiska vingrojumu komplekta apgūšana bojātās locītavas regulārai darbināšanai. Kustības veicina asins apgādi un barības vielu nodrošinājumu locītavas šūnām, tā uzlabojot vispārējo locītavas veselības stāvokli. Kad locītavas sāpju dēļ cilvēks neapzināti cenšas pasargāt sāpošo vietu, iesaistot kustībās citas muskuļu grupas, locītavā izmainās tās biomehānika. Anatomiski nepareizi veicot kustības, kauli saspiež mīkstos audus, radot sāpes. Izveidojas savdabīgs apburtais loks – mēs vēl vairāk sargājam locītavu, kustamies nepareizi un rezultātā nodarām sev lielākas sāpes. Fizioterapeita uzraudzībā apgūta vingrošana palīdz izstrādāt anatomiski pareizas kustības un izvairīties no sāpēm, kuras negribot radām. Ja apgūstam nepieciešamo vingrojumu kompleksu, to varam regulāri veikt paši, tomēr ieteicams, reizi trijos mēnešos pārbaudīties pie fizioterapeita.

Svara samazināšana un pārdomāta ēdienkarte

Liekais svars rada papildu slodzi locītavām – īpaši, ja slimība skārusi kāju locītavas (gūžu, celi, potīti) –, tās balsta visu mūsu ķermeņa masu. Slodze bojātai locītavai vairo sāpes. Svara samazināšana savukārt atvieglo locītavas dzīvi, padarot mazāk sāpīgas ikdienas gaitas. Lai arī nav viennozīmīgu pierādījumu, ka bojātu locītavu virsmu gadījumā pārtika var dziedēt vai mazināt sāpes, tomēr arī tā var būt papildu komponente dzīves kvalitātes uzlabošanai. Daļa zinātnisku pētījumu uzrāda, ka pārtika vai uztura bagātinātāji, kas satur antioksidantus (E un C vitamīns), glikozamīnus un hondroitīnus (abi atrodami jūras produktos un gaļas izstrādājumos, kas satur skrimšļus, piemēram, galertā), var aizkavēt locītavu nodiluma gaitu.

Injekcijas sāpju un iekaisuma samazināšanai

Salīdzinoši efektīva metode locītavu sāpju, cīpslu, saišu, kā arī muskuļu iekaisumu samazināšanai, ir dažādu preparātu injicēšana bojātajos audos vai locītavā. Injekciju iedarbība ir ātra, un sāpes parasti ievērojami samazinās. Arī blakusparādības ir daudz niecīgākas, nekā regulāri vai ilgstoši lietojot pretiekaisuma un pretsāpju zāles. Injekciju efektivitāte gan joprojām tiek pētīta. Jāapzinās, ka tās nav panaceja un nespēj izārstēt locītavas nodilumu, bet var ievērojami atvieglot stāvokli un uzlabot pašsajūtu. Injekciju vidū pārliecinošākie rezultāti, kas līdzsvarojas arī ar drošību un blakusparādību ierobežojumu, ir trīs veida injekcijām.

* Hormonālu steroīdu (kortikosteroīdu) injekcija. Tā ātri mazina sāpes un tūsku, tādēļ nereti tiek lietota gadījumos, kad nesteroīdās pretiekaisuma zāles nedod rezultātus vai cilvēkam pret tām ir nepanesība.

* Hialuronskābes injekcija, ko dēvē arī par šķidro implantu. Hialuronskābe bojātos audus locītavā pārklāj ar sargājošu plēvīti, kas līdzinās sinoviālajam šķidrumam locītavu kapsulās. Viela sargā skrimšļa audus un samazina kaulu galu berzi.

* Proteīnu injekcija – augšanas faktora jeb ar trombocītiem bagātinātas plazmas ievadīšana bojātajā locītavā. Lai arī trūkst ilgtermiņa pētījumu, kas apliecinātu proteīnu injekciju nepārprotamo efektivitāti, veiktie pētījumi uzrāda cerīgus rezultātus proteīnu injekciju lietošanai hronisku cīpslu iekaisumu, saišu un muskuļu traumu gadījumā un ceļa artrozes ārstēšanā. Uzlabojumi pēc proteīnu injekcijas nav tūlītēji, tie ir jūtami pēc dažām nedēļām.

Masāža

Tā uzlabo asinsapgādi slimības skartajā locītavā, atbrīvo muskuļus, veicina locītavas kustīgumu un samazina sāpes. Saskaņā ar Amerikā veiktiem pētījumiem artrozes un artrīta pacientiem ir ieteicama viegla un maiga masāža. Masieris jāinformē gan par savu slimību, gan mērķi, kādēļ masāža tiek veikta. Paturot prātā, ka masāžas būtisks elements ir asins cirkulācijas uzlabošana slimības skartajā locītavā, to saudzīgi varat veikt arī pats vai palūgt tuvu cilvēku.

Zirgu ziede

Viens no pašreiz iecienītākajiem tautas medicīnas līdzekļiem sāpošu locītavu ārstēšanā jeb medikamentiem, kuri izstrādāti zirgu locītavu problēmu mazināšanai. Šo preparātu efektivitāte cilvēka locītavu saslimšanu gadījumā nav zinātniski pamatota, bet tas netraucē daudziem zirgu ziedes cienītājiem būt pārliecinātiem, ka tā palīdz. Zirgkopji norāda, ka zirgi ir ļoti jutīgi pret sintētiski radītām zālēm, tādēļ produktos, kas paredzēti šiem dzīvniekiem, izmanto tikai dabīgas sastāvdaļas. Vārds “dabīgs” daudziem asociējās ar vienīgo pareizo risinājumu – gan medicīnā, gan pārtikā, gan dzīvesveidā. Tomēr patiesais zirgu ziedes iedarbības noslēpums ir vielas, kuras uzlabo asinscirkulāciju slimības skartajā locītavā. Pēc būtības zirgu ziede veic līdzīgu uzdevumu kā vingrošana vai masāža, vien ar to atšķirību, ka locītavas iesmērēšana salīdzinoši prasa vismazāko piepūli. Zirgu ziežu sastāvā ir dabas preparāti ar pretsāpju un pretiekaisuma iedarbību, kas līdzinās zāļu tēju lietošanai. Ārstu viedoklis par zirgiem paredzētu preparātu lietošanu cilvēkiem svārstās no neitrāla līdz ļoti skeptiskam. Tomēr, ja ilgstoši jāsadzīvo ar sāpēm, ir saprotama cilvēku vēlme meklēt risinājumus. Tādēļ ārsti secina, ja vien rodas sajūta, ka ziede palīdz, to ir vērts lietot.


Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock