Ar ko aizvietot tik ļoti neveselīgo sāli, lai maltīte vispār būtu ēdama?
Garšvielu klāsts ir ļoti plašs - gan svaigi, gan kaltēti garšaugi. Vajag tikai nebaidīties pamēģināt un atrast savai gaumei atbilstošu.
Esi vesels
2016. gada 5. janvāris, 14:07

Ar ko aizvietot tik ļoti neveselīgo sāli, lai maltīte vispār būtu ēdama?

Jauns.lv

"Esmu daudz dzirdējusi un lasīju, ka sāls pamatuzturā nemaz nav tik nepieciešams, jo dienas gaitā tāpat uzņemam sāli ar dažādām uzkodām utt. Bet kā lai bez sāls pagatavo daudz maz baudāmu ēdienu? Kā pagatavot gaļu vai zupu bez sāls? Kuras būtu tās garšvielas ar ko aizstāt sāli?" jautā kāda māmiņa ģimenes portālā mammamuntetiem.lv. Atbild uztura speciāliste Astra Sabule-Leite.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atbild uztura speciāliste Astra Sabule-Leite

Jā, tā ir pilnīga taisnība, ka sāli kā tādu no uztura varam izslēgt pilnībā, jo nepieciešamo daudzumu uzņemam ar pārtikas produktiem. Atteikties no sāls ir grūti, jo mūsu garšas kārpiņas ir pieradušas, bet neiespējamā misija tā nav. Iesaku sāls daudzumu iesākumā samazināt un tad pakāpeniski atteikties vispār.

Ja pilnīga izslēgšana no uztura notiks uzreiz, tad ēdiens liksies pliekans un bezgaršīgs. Bet darot to pakāpeniski, jūs iemācīsieties izbaudīt ēdiena īsto garšu. Sāls vietā var lietot dažādas garšvielas. Klāsts ir ļoti plašs – dažādi garšaugi – gan svaigi, gan kaltēti (dilles, baziliks, pētersīļi, kinza, rozmarīns, timiāns, estragons, oregano), karijs, kurkuma, čili, u.c.

Ir nopērkami arī dažādi garšvielu maisījumi bez sāls. Visplašākā izvēle būs specializētajos garšvielu veikalos, piemēram, Gemoss un Avokado, gan pa kādai garšvielu izlasei būs arī parastos lielveikalos. Tikai lielveikalu precei rūpīgi jālasa sastāvs, jo lielai daļai garšvielu maisījumu sāls ir klāt, bet var atrast arī bez sāls.


Mammamuntetiem.lv / Foto: Shutterstock