Ko iesākt, ja mutē bieži ir čūlas? Tās var liecināt par veselības traucējumiem vai nepareizu uzturu
Čūlu pamatā var būt gļotādas trauma pēc zobārsta apmeklējuma, iešķelts zobs vai pārāk centīga zobu tīrīšana.
Esi vesels
2016. gada 5. janvāris, 14:45

Ko iesākt, ja mutē bieži ir čūlas? Tās var liecināt par veselības traucējumiem vai nepareizu uzturu

Jauns.lv

„Manam draugam mutē bieži parādās čūlas. Nereti to ir divas vai pat trīs vienlaikus, un tās sāp un apgrūtina ēšanu. Viņš ir izmēģinājis vairākus bezrecepšu līdzekļus, bet tie nedarbojas. Vai ir kāds efektīvs līdzeklis, kas dziedē čūlas mutē un novērš to atkārtotu parādīšanos?” jautā lasītāja.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mutes čūlas, ko ārsti sauc par aftozo stomatītu, ir sekls un sāpīgs gļotādas bojājums mutes iekšpusē. Parasti čūlas sadzīst nedēļas vai desmit dienu laikā, tomēr daudziem tās ir pastāvīgi vai nemitīgi atkārtojas.

Sākumā būtu ieteicams noskaidrot, kāds varētu būt čūlu rašanās iemesls. Tas var būt kāds acīmredzams faktors, piemēram, gļotādas trauma pēc zobārsta apmeklējuma, iešķelts zobs vai pārāk centīga zobu tīrīšana. Ja tā patiešām ir, tad būtu jāsakārto mutes dobums vai jātīra zobi mazliet saudzīgāk. Ja šie pasākumi nepalīdz atbrīvoties no čūlām, jāmeklē netiešs cēlonis.

Lūk, veselības problēmas, kas bieži ir saistītas ar mutes čūlu veidošanos

•    Celiakija un Krona slimība

•    Reitera sindroms (acs gļotādas, locītavu un urīnizvadkanāla iekaisums)

•    Behčeta sindroms

•    Sistēmiska sarkanā vilkēde

•    Infekciozā mononukleoze

•    Tuberkuloze

•    Sifiliss

•    Vegnera granulomatoze (hronisks mazo un vidējo asinsvadu iekaisums)

•    Agranulocitoze (leikocītu bojāeja)

Der pievērst uzmanību arī recepšu medikamentiem, kurus lietojat, jo konkrētām zālēm, piemēram, sulfonamīdiem, penicilamīnam, barbiturātiem, citotoksiķiem, karbimazolam un sulfasazalīnam, mutes čūlas ir viena no blaknēm.

Taču var būt arī citi iemesli, kas izraisa mutes čūlu veidošanos:

Ķīmiskas vielas

Dažkārt cēlonis ir tieši acu priekšā, bet mēs to nepamanām, piemēram, ķīmiskas vielas zobu pastā. Viens no vaininiekiem varētu būt nātrija laurilsulfāts (angliski bieži lieto saīsinājumu SLS) – tas ir putojošs mazgāšanas līdzeklis, ko izmanto daudzu zobu pastu ražošanā. Zināms, ka laurilsulfāts izraisa mutes čūlas (un nelabu elpu). Ja to izmanto kā mazgāšanas līdzekli, tas var pastiprināt mutes dobuma veselības problēmas un pat radīt jaunas. Norvēģu pētnieki atklāja, ka cilvēki, kas lietoja zobu pastu ar nātrija laurilsulfātu, biežāk sūdzējās par mutes čūlām. Nomainiet zobu pastu ar tādu, kas nesatur SLS.

Alerģija

Iemesls, kāpēc mutē veidojas čūlas, var būt saistīts arī ar pārtikas produktu nepanesību vai alerģiju. Kādā pētījumā, kurā pusei dalībnieku mutes čūlas bija veidojušās atkārtoti, konstatēja, ka, izslēdzot no uztura konkrētus produktus, visiem stāvoklis uzlabojās. Vērts arī pārbaudīt, vai nav alerģijas pret kviešiem vai glutēnu, jo, pārejot uz bezglutēna produktiem, celiakijas slimniekiem (kam glutēna nepanesība ir apstiprināta) un pētījuma dalībniekiem, kuri bija vienkārši jutīgi pret glutēnu, mutes čūlas veidojās daudz retāk.

Uzturvielas

Pārliecinieties, vai uzņemat pietiekami daudz vajadzīgo uzturvielu. Kādā pētījumā daļai pacientu, kam mutē atkārtoti veidojās čūlas, bija dzelzs, folijskābes un B12 vitamīna deficīts. Līdzko viņi sāka lietot uztura bagātinātājus, lai samazinātu šo vielu deficītu, lielākajai daļai izdevās atbrīvoties arī no mutes čūlām. Var palīdzēt arī papildu uztura bagātinātāji ar cinku.

Stress

Pētījumi liecina, ka mutes čūlas var izraisīt stress. Čūlu atkārtošanos palīdzējuši novērst dažādi relaksācijas un vizualizācijas paņēmieni.

Propoliss

Daudzu tautu tradicionālajā medicīnā šī lipīgā viela, ko bites savāc no lapu pumpuriem un koku mizas, tiek izmantota kā dabisks līdzeklis mutes čūlu ārstēšanai. Ir arī daži ļoti labi pētījumi, kas apstiprina bišu propolisa lietderību.

Probiotikas

Izpētīts, ka tad, ja ārīgi un iekšķīgi lieto organismam labvēlīgās baktērijas Lactobacillus acidophilus (ar vai bez L.bulgaricus), ko satur, piemēram,  jogurts, var paātrināt čūlu dzīšanu mutē.

Lakrica

Kāds pētījums liecina, ka lielākajai daļai pacientu palīdzējis mutes skalošanas līdzeklis, kas pagatavots no silta ūdens un deglicerinizētas lakricas (lakrica bez glicirizīnskābes), – trīs dienu laikā viņi izārstējušies no čūlām mutē. Deglicerinizētu lakricu var iegādāties pulverveidā vai kā košļājamas tabletes.

Ārstniecības augi

Pamēģiniet ārstniecības augus ar savelkošu efektu, piemēram, ārstniecības ancīti (Agrimonia eupatoria), ģerāniju, stāvo retēju (Potentilla erecta), ozola mizu, burvjlazdu – šie līdzekļi arī tradicionālajā medicīnā tiek izmantoti mutes skalošanas līdzekļu pagatavošanai, lai samazinātu mutes čūlu izraisītas sāpes. Palīdz arī kumelītes, Kanādas zeltsakne un mirres. Lai atrastu piemērotākos augus, ieteicams konsultēties ar homeopātu.   

Lizīns

Kāds pētījums liecina, ka tad, ja dienā papildus lieto 500 mg šīs aminoskābes, izdodas novērst mutes čūlas, savukārt 1000 mg deva četras reizes dienā ir saīsinājusi slimības atkārtošanās ilgumu. Tomēr jābūt piesardzīgiem – pārāk liels lizīna daudzums uzturā, kas rodas, ja lieto uztura bagātinātājus, var veicināt artēriju sacietēšanu. Ja izvēlaties šo ārstniecības metodi, konsultējieties ar kvalificētu speciālistu.

Žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta"/ Foto: Shutterstock