Etiķis, sīpols un eļļa - lēti un dabiski līdzekļi, kā uzlabot matu veselību
Dabas veltes matu skaistumam nekur tālu nav jāmeklē – tās ir tavā virtuves skapītī.
Esi vesels
2016. gada 7. janvāris, 07:19

Etiķis, sīpols un eļļa - lēti un dabiski līdzekļi, kā uzlabot matu veselību

Jauns.lv

Jūs priecāsieties, uzzinot, cik gan daudz lētu un dabisku līdzekļu var uzlabot matu veselību. Daži no tiem spēj pat veicināt matu ataugšanu!

Šajā rakstā apkopotas labākās alternatīvās metodes. Lai tās liktu lietā, nebūs jāmeklē tālu, – vairākas dabas veltes atradīsiet savā virtuves skapītī.

Alveja

Tā kā alvejas gēls lieliski mitrina sausu un niezošu galvas ādu, tas var palīdzēt līdzsvarot ādas pH līmeni un atbrīvoties no blaugznām. Uzklājiet gēlu tieši uz galvas ādas un 10 minūtes ar pirkstu galiem viegli iemasējiet. Atstājiet uz divām stundām, pēc tam izskalojiet ar remdenu ūdeni.

Lai sasniegtu vislabāko rezultātu, alveju vēlams lietot divas reizes nedēļā.

Ābolu sidra etiķis

Ja ābolu sidra etiķi papildina ar Kajēnas pipariem, maisījums var palīdzēt saglabāt galvas ādu tīru, kā arī atvairīt blaugznas un niezi. Vispirms vajadzētu izmazgāt matus ar šampūnu jutīgai galvas ādai (dabiskus līdzekļus varat atrast ekopreču veikalos, kur ir plašs šampūnu un matu kondicionieru klāsts), tad izskalot ūdenī, kam pievienots ābolu sidra etiķis un nedaudz Kajēnas piparu.

Etiķis var noderēt arī pret matu izkrišanu – vispirms jau tie kļūs spīdīgāki, bet pastāv iespēja, ka mati varētu sākt daļēji ataug. Ābolu sidra etiķis satur procianidīnus – augu flavonoīdus, kas ir divtik efektīvi par plaši reklamētām zālēm minoksidilu. Turklāt pierādīts, ka procianidīni, kas iegūti no āboliem, ir par 40% efektīvāki nekā vielas, kas iegūtas no vīnogām.

Ābolu sidra etiķis ticis izmantots sen – to lietoja jau senie ēģiptieši, babilonieši un sengrieķu ārsts Hipokrāts. Savukārt Kajēnas pipari bloķē kanabionīdu receptoru CB1 un aizkavē matu zudumu.

Sīpolu sula

Lai gan mediķi apstrīd tās pozitīvo iedarbību, svaigi spiesta sīpolu sula ir viens no senākajiem tautas līdzekļiem, kas veicina matu ataugšanu alopecia areata jeb perēkļveida matu izkrišanas gadījumā. (Alopecia areata ir autoimūna slimība, kuras rezultātā mati pazūd veseliem laukumiem.) Sērs, ko satur sīpolu sula, veicina kolagēna proteīnu izstrādi, tādējādi palīdzot ataugt jauniem matiem. Lūk, kā jārīkojas.

1.    Sagrieziet dažus sarkanos sīpolus (der arī šalotes sīpoli) mazos gabalos.

2.    Izspiediet sulu un iepildiet to pudelē.

3.    Uzklājiet sulu uz galvas ādas un atstājiet uz 20 minūtēm.

4.    Izskalojiet ar šampūnu jutīgai ādai. Atkārtojiet procedūru katru dienu.

Kādā nelielā pētījumā, kur sīpolu sula tika iemasēta galvas ādā divas reizes dienā, pēc četrām nedēļām mati sāka ataugt vairāk nekā 70% pētījuma dalībnieku, bet pēc sešām nedēļām – vairāk nekā 80 procentiem.

Kokosriekstu eļļa

Kokosriekstu eļļa ir lielisks matu kopšanas līdzeklis, kas īpaši efektīvi iedarbosies uz sausiem matiem. Tā kā šī eļļa bagātīgi satur kāliju, dzelzi un vairākas ēteriskās eļļas, tā var būtiski samazināt proteīnu zudumu matos (tieši tā zudums rada matu bojājumus un galu šķelšanos).

Kokosriekstu eļļu var lietot dažādi – ierīvēt galvas ādā pirms matu mazgāšanas vai ikdienā nogludināt matus ar nelielu tās daudzumu.

Viviscal ® uztura bagātinātāji

Kāds ziemeļvalstu dermatologs, kurš bija pētījis Grenlandes inuītu krāšņos matus un pievērsis uzmanību viņu uzturam, radīja jūras olbaltumvielu kompleksu AminoMarC ®, kas ir galvenā Viviscal uztura bagātinātāju sastāvdaļa (tos var iegādāties internetveikalos). Šie uztura bagātinātāji spēj uzlabot plānu matu stāvokli, un tos var lietot gan vīrieši, gan sievietes.

Minētie uztura bagātinātāji satur skrimšļus, kas iegūti no moko, tīģeriem un dzeloņhaizivīm, austeru mīkstumu, C vitamīnu, kas iegūts no acerolas jeb Barbadosas ķiršiem, askorbīnskābi un silīcija dioksīdu, kas ievākts no kosas – auga, kurš, kā izsenis zināms, labi iedarbojas uz matiem, ādu un nagiem, jo veicina mikrocirkulāciju un uzlabo saistaudu elastīgumu.

Neliels, bet rūpīgi kontrolēts Viviscal pētījums liecina, ka sievietēm, kuras lietoja šī zīmola uztura bagātinātājus salīdzinājumā ar kontrolgrupu, kas dzēra placebo tabletes, bija vērojami uzlabojumi – mati kļuva kuplāki un biezāki, galvas āda – veselīgāka. Arī pēc sešiem mēnešiem matu stāvoklis turpināja uzlaboties – tie kļuva spīdīgāki. Netika novēroti nekādi blakusefekti, un tas pētniekus vedināja domāt, ka minētie uztura bagātinātāji droši un efektīvi veicina matu augšanu tām sievietēm, kam mati īslaicīgi kļuvuši plānāki.

Haralds Gaiers, žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta" / Foto: Shutterstock