Vīrietim 61 gada vecumā – palielināta prostata. Dabas līdzekļi, kuri var palīdzēt
Ārsta apmeklējums ir obligāts, taču, lai samazinātu nepatīkamos slimības simptomus, var izmēģināt vairākus dabas līdzekļus.
Dabasspēks
2016. gada 11. janvāris, 07:36

Vīrietim 61 gada vecumā – palielināta prostata. Dabas līdzekļi, kuri var palīdzēt

Jauns.lv

Vīrs mani naktī vairākas reizes pamodina, jo viņam jāiet uz tualeti, turklāt šī vajadzība ir ne tikai bieža, bet arī steidzama! Viņam ir tikai 61 gads, tomēr viņš jau sūdzas, ka urīna strūkla kļuvusi vāja, tā nav vienmērīga un iet uz visām pusēm. Mani satrauc arī tas, ka viņam pasliktinājusies seksuālā funkcija. Tas nav tas pats vīrietis, ar kuru esmu pavadījusi 19 gadus laimīgā laulībā, tomēr viņš kategoriski atsakās apmeklēt ārstu. Vai varat šādā situācijā ko ieteikt?” jautā kāda lasītāja.

Centieties pierunāt vīru doties pie ārsta

Visdrīzāk ar laiku problēma saasināsies, tāpēc būtu svarīgi apmeklēt ārstu un noskaidrot, kāds ir sūdzību cēlonis. Ir būtiski saprast, vai tā ir labdabīga prostatas hiperplāzija vai prostatas vēzis, jo agrīnā stadijā arī vēzi var operēt. Tāpēc pirmām kārtām centieties pārliecināt dzīvesbiedru, ka ārsta vizīte ir nepieciešama. Lai samazinātu nepatīkamos slimības simptomus, var izmēģināt vairākus dabas līdzekļus, kas var palīdzēt.

Ārstniecības augi , kuri var līdzēt, ja ir labdabīga prostatas hiperplāzija

•    Zāģzobainās sabalpalmas

(Serenoa repens) lapu un sakņu novārījumu izmantojuši jau senie maiji, lai ārstētu to, ko mēs saucam par nieru problēmām. Savukārt 19. gadsimta beigās homeopāti un naturopāti parakstīja šī auga ogas vīriešu urīnizvadsistēmas slimību ārstēšanai. Arī daudzi publicēti pētījumi norāda uz S.repens efektivitāti vīriešu slimību, piemēram, labdabīgas prostatas hiperplāzijas, urīnceļu infekciju, noktūrijas (urinēšanu nakts laikā) ārstēšanā. Urinēšana kļūst biežāka, urīna plūsma – spēcīgāka, samazinās urīna plūsmas sadalīšanās, sāpes urinēšanas laikā un urīnizvadkanāla gļotādas kairinājums.

•    Pētījumi liecina, ka Āfrikas plūmes jeb plūmjkoka (Pygeum africanum jeb Purnus africana) mizas ekstraktam ir līdzīga iedarbība kā Serenoa, un 18 randomizētu un kontrolētu klīnisko eksperimentu pārskatā ir atklāts, ka standartizētu Pygeum ekstraktu var izmantot gan labdabīgas prostatas hiperplāzijas, gan urīnceļu problēmu terapijai. Eiropā labdabīgas prostatas hiperplāzijas un urīnpūšļa disfunkcijas izraisītu urinēšanas problēmu ārstēšanai izmanto līdzekli Tadenan, kas satur Āfrikas plūmes ekstraktu (ražo Debat Laboratories Francijā).

•  

 Ķirbju sēklu

(Cucurbita pepo)

eļļa

(320 mg dienā). Šī eļļa 3–6 mēnešu laikā palīdz samazināt labdabīgas prostatas hiperplāzijas simptomus un uzlabo dzīves kvalitāti. Pagājušajā gadsimtā ķirbju sēklu uzlējumu homeopāti izmantojuši vīriešu kārtas pacientiem, kuri sūdzējušies par sāpīgu urinēšanu un nespēju pilnībā iztukšot urīnpūsli, kā arī muguras sāpēm.

•    He-Shou-Wu sakni jeb daudzziedu sūrenes sakni (Polygonum multiflorum) izmanto Austrumu medicīnā, lai samazinātu nakts urīna inkontinenci un spermas noplūšanu miegā, kā arī citas saistītas problēmas. Tomēr jāņem vērā, ka pastāv aizdomas, ka šis augs izraisa aknu bojājumus, tāpēc ar tās lietošanu jābūt ļoti piesardzīgiem (vai labāk no tā atturēties).

Ja ir prostatas vēzis

Tā kā Rietumos šis ir visizplatītākais vēža veids vīriešiem, būtu nepieciešami profilaktiski pasākumi tā novēršanai. Tomēr ir arī efektīvi ārstniecības augi un vielas, ko var izmantot, ja audzējs jau ir konstatēts.

•     Likopēns. Šis karotinoīds ir dabiska sastāvdaļa, ko iegūst no tomātiem. Apjomīgā pētījumā, ko veicis Hārvarda Medicīnas koledžas profesors Edvards Džovanuči, norādīts, ka epidemioloģiskie pētījumi apstiprina, ka tomātiem (likopēna avots) potenciāli var būt profilaktiska iedarbība, kas pasargā no prostatas vēža un it īpaši audzēja letālajām formām. Lietojot likopēnu, risks krītas par 30–40%, lai gan citos pētījumos šāda labvēlīga ietekme nav konstatēta.

Edvards Džovanuči un viņa kolēģi veica ilgtermiņa pētījumu, kas turpinājās no 1986. līdz 1998. gadam un kurā bija iesaistīti vīriešu kārtas darbinieki no ārstniecības iestādēm. Pētnieki secināja, ka tiem pētījuma dalībniekiem, kuri katru nedēļu apēda divas līdz četras porcijas tomātu mērces, kopējais prostatas vēža risks kritās par 35% un par 50% samazinājās smagas prostatas vēža stadijas risks (kad prostatas vēzis rada metastāzes). Tomēr citi pētījumi, galvenokārt kontrolēta gadījumu dietoloģiska izpēte, šādu hipotēzi neapstiprina.

Šādi pretrunīgi pētījumu rezultāti varētu nozīmēt, ka tomātu patēriņš vai likopēna līmenis asinīs ir bijis pārāk zems, lai radītu efektu, un, tā kā likopēna līmenis dažādos produktos var atšķirties, anketas ar jautājumiem par uzturu arī atšķirīgi atspoguļo likopēna koncentrāciju dažādu indivīdu organismā. Tāpēc, iespējams, nākotnē, veicot šādus pētījumus, būtu vērts mērīt likopēna līmeni daudz precīzāk.

Neskatoties uz šīm atšķirībām, pieejamie dati liecina, ka, ēdot vairāk tomātu (ieteicams tos lietot termiski apstrādātus) un citus produktus, kas gatavoti no tomātiem, veselībai var darīt labu.

•     Korejas žeņšeņa (Panax ginseng) saknes ekstraktam (pēc apstrādes augstā temperatūrā) piemīt pretvēža iedarbība, liecina Korejā veikts perspektīvs pētījums, kā arī pētījumi ar dzīvniekiem un epidemioloģiskie (iedzīvotāju) pētījumi. Tomēr nedrīkst sajaukt Panax ginseng ar Amerikas vai Sibīrijas žeņšeņu vai Panax  neīsto žeņšeņu (Nepālas vai Himalaju žeņšeņu).

•    

HMR lignan™

(lignāna ekstrakts no norvēģu egles) satur polifenolus, kam piemīt pretvēža, antioksidējoša un estrogēniem līdzīga iedarbība. Šim līdzeklim piemīt arī specifiska pretvēža iedarbība, kas aizsargā no prostatas vēža.

•     Cernitin™ (serniltons), ekstrakts, kas satur vairāku Zviedrijā augošu augu ziedputekšņus ar dažādām aktīvām vielām. Ir atrastas divas specifiskas sīkdaļiņas – T60™ ir ūdenī šķīstošas sīkdaļiņas, savukārt GBX™ ir taukos šķīstošas sīkdaļiņas, kas kopā veido vairākus savienojumus, ieskaitot vitamīnus, aminoskābes, nepiesātinātās taukskābes, enzīmus un augu izcelsmes hormonus. Serniltona efektivitāte ir pētīta saistībā ar dažiem imūnsistēmas un aknu darbības traucējumiem, tomēr lielā daļā pētījumu analizēta ziedputekšņu iedarbība prostatīta jeb hroniska prostatas iekaisuma gadījumos, ko nav izraisījusi kādi citi traucējumi, piemēram, muskuļu sastiepums, trauma vai infekcija.

Kādā pētījumā zinātnieki mēnesi vai pusotru gadu bija devuši šo ziedputekšņu ekstraktu 15 pacientiem vecumā no 23 līdz 63 gadiem, kam bijis diagnosticēts hronisks prostatīts vai prostatodīnija (hroniskas prostatas vai iegurņa sāpes). Pētījuma beigās septiņiem pacientiem simptomi bija izzuduši, sešiem stāvoklis bija būtiski uzlabojies, un tikai diviem nebija nekādas reakcijas. Diviem pacientiem simptomi atjaunojās un izzuda, kad terapija atkal tika sākta.

Pētnieki secinājuši, ka serniltons ir “efektīvs līdzeklis hroniska prostatīta un prostodīnijas ārstēšanai, un pētījumi liecina, ka tam piemīt pretiekaisuma un antiandrogēna iedarbība”.

•  

 Vīnogu sēkliņu ekstrakts

(iegūst no veselām vīnogu sēkliņām, kas satur daudz E vitamīna, flavonoīdus, linolskābi un procianidīnus) arī ir pierādīts pretvēža līdzeklis, kas izraisa audzēja šūnu apoptozi (ieprogrammētu šūnu bojāeju).

Kolorado universitātes Onkoloģiskais centrs internetā ir publicējis pētījumu pirms tā drukāšanas žurnālā Nutrition and Cancer (2013. gada novembra numurs), kurā apraksta, kā ir sintezēta vīnogu kauliņu ekstrakta visaktīvākā sastāvdaļa, kas nosaukta par B2G2 un kas nogalina vēža šūnas, bet atstāj neskartas veselās šūnas.

Žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta" / Foto: Shutterstock