Izpētīts, kāds gaiss ir sporta klubos. Rezultāti – nudien biedējoši
Vai gaiss sporta klubos ir tikpat veselīgs kā treniņi, ko tur veicat?
Esi vesels
2016. gada 12. janvāris, 05:45

Izpētīts, kāds gaiss ir sporta klubos. Rezultāti – nudien biedējoši

Jauns.lv

Ja šoziem esat pievērsušies sportošanai iekštelpās, veltiet mazliet laika tam, lai noskaidrotu, vai gaiss jūsu iecienītajā sporta klubā patiesībā nekaitē veselībai.

Ziemas vēsumā ne visi sportotāji, kuriem no pavasara līdz rudenim patīk izkustēties svaigā gaisā, ir gatavi mesties uz distanču slēpošanu, slidošanu vai rosīšanos uz kalna. Daudzi meklē sporta klubus, kur paslēpies no aukstuma un tumsas, un ar prieku atrod tur dažnedažādas nodarbības un trenažierus, uz kuriem var pamatīgi pasvīst, nesaldējot rokas, kājas un degunus.

Taču – vai gaiss sporta klubos ir tikpat veselīgs kā treniņi, ko tur veicat? Jaunā pētījumā tika meklētas atbildes uz šo jautājumu. Izpētes laikā Lisabonas universitātes (Portugāle) un Delftas universitātes (Nīderlande) pētnieki pārbaudīja dažādu Lisabonas sporta klubu gaisa kvalitāti. Šajos klubos ir viena lielāka svaru zāle ar dažādiem trenažieriem, kā arī mazākas zāles aerobikai, pilatēm, jogai un citām nodarbībām.

Pētnieki saņēma atļauju 11 sporta klubos uzstādīt gaisa kvalitātes mērīšanas ierīci - gan galvenajā svaru zālē, gan mazākajās zālēs.

Iekārtas mērīja piesārņojuma līmeni apmēram divas stundas, kad sporta klubos bija visvairāk cilvēku – vēlā pēcpusdienā un vakarā. Gaisa sastāvā tika meklēti tādi elementi kā oglekļa monoksīds, oglekļa dioksīds, ozons, putekļi, formaldehīds un citas ķimikālijas, kas izdalās no grīdas seguma, tīrīšanas līdzekļiem, mēbelēm vai krāsas.

Rezultāti bija nudien biedējoši. Gaisa mērīšanas ierīce piefiksēja lielu koncentrāciju ar putekļiem, formaldehīdu un oglekļa dioksīdu – šo visu elementu daudzums pamatīgi pārsniedza sabiedriskajās telpās atļauto gaisa kvalitātes normu. Īpaši netīrs gaiss bija vakaros, kad mazās telpās vienlaikus sportoja daudz cilvēku, kuri sacēla putekļus, svīda un izelpoja daudz oglekļa dioksīda. Vislielāko satraukumu raisa putekļu un formaldehīda lielā koncentrācija, jo šo vielu iespaidā var saasināties astma un citas elpceļu problēmas.

Daudz bīstamāk, jo sportojot elpojam dziļāk nekā parasti

Slikta gaisa kvalitāte ir nopietna problēma jebkurā ēkā, kurā bieži uzturamies, nemaz jau nerunājot par sporta klubu, kur elpojam dziļāk nekā parasti.

“Sportojot mēs ieelpojam vairāk gaisa, turklāt parasti – caur muti, līdz ar to gaiss netiek izfiltrēts caur dabisko “filtrēšanas” sistēmu degunā,” saka pētījuma vadītāja Karla Ramosa. “Sportojot piesārņojums iekļūst dziļāk plaušās nekā tad, ja vienkārši atpūšamies.”

Vai tas nozīmē, ka vajag aizmirst sporta klubu un atgriezties sportot ziemas salā? Vai vēl trakāk – nomainīt sportošanu pret gulēšanu uz dīvāna? Nekā tamlīdzīga. Taču izvairīties no kluba apmeklējuma stundās, kad ir ļaužu pieplūdums, gan vajadzētu.

Un, ja tavā sporta klubā gaiss ir piesmacis vai ož pēc ķīmiskām vielām, ieteicams aprunāties ar kluba vadību par iespējām uzlabot gaisa kvalitāti.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock