10 superprodukti, kam jābūt aktīva cilvēka ēdienkartē
Griķos ir daudz šķiedrvielu, kas darbojas kā "zarnu birste". Tie ir bagāti ar olbaltumvielām un neaizvietojamām aminoskābēm. Rada sāta sajūtu un nesatur daudz kaloriju.
Diētas
2016. gada 18. janvāris, 08:44

10 superprodukti, kam jābūt aktīva cilvēka ēdienkartē

Jauns.lv

Eksperti ir vienisprātis – ceļā uz skaistu augumu un labu veselību pirmais solis ir sabalansēts uzturs, kam seko arī fiziskās aktivitātes. Sertificēta fizioterapeite Ieva Kundziņa no fitnesa studijas VingroSev.lv iesaka 10 “superfood” jeb organismam īpaši ieteicamus produktus, kuriem gada sākumā vajadzētu būt ikviena aktīva cilvēka ēdienkartē.

“Jaunā gada sākums ir lieliska iespēja, lai uzstādītu sev jaunus mērķus vai realizētu sen lolotas apņemšanās. Ja arī tu vēlies dzīvot aktīvāk un veselīgāk, tad atceries – būtiska ir sabalansētība un mērenība. Tas attiecas ne tikai uz fiziskajām aktivitātēm, bet arī uz uztura paradumiem. Tātad – lai būtu veselība un spēks, kusties regulāri, pareizā intensitātē un apjomā, kā arī ēd daudzveidīgi un ar baudu!” saka I. Kundziņa.

1. Avokado

To uzskata par vienu no veselīgākajiem pārtikas produktiem. Avokado satur daudz mikroelementu, minerālvielu un vitamīnu, kā arī nepiesātinātās taukskābes, kas palīdz uzturēt veselu sirds un asinsrites sistēmu.

2. Zivis

Zivis satur daudz olbaltumvielu, omega 3 neaizvietojamās taukskābes, minerālvielas un vitamīnus. Visvairāk to ir, piemēram, lasī, skumbrijās, forelēs, siļķēs.

3. Siers vai biezpiens ar samazinātu tauku saturu

Siers ir vērtīgs kalcija avots. Īpaši  ieteicams siers ar samazinātu tauku saturu, piemēram, Trikata Light. Uzturvērtības ziņā tas ir vērtīgāks olbaltumvielu jeb proteīnu avots nekā, piemēram, klasiskie Holandes vai Krievijas sieri. Light jeb “vieglajā” sierā ir tikai 14% tauku, tajā pašā laikā tas satur daudz vairāk olbaltumvielu – 100 gramos produkta 30% olbaltumvielu. Arī biezpiens satur neaizstājamās aminoskābes un ir viens no galvenajiem minerālvielu avotiem, tāpēc fiziski aktīviem cilvēkiem ir būtiski to lietot uzturā.

4. Čili pipari

Čili nešķiet tik dedzinoši, ja tos uzturā lieto regulāri. Tie iznīcina kuņģim un zarnu traktam nelabvēlīgās baktērijas. Dod enerģiju, turklāt ir pierādīts, ka tie paaugstina laimes hormonu jeb endorfīnu līmeni organismā.

5. Rieksti (īpaši lazdu rieksti, valrieksti, Brazīlijas rieksti un mandeles)

Rieksti satur dzelzi un olbaltumvielas. Tie ir viens no bagātākajiem balastvielu avotiem uzturā. Uzlabo zarnu mikrofloru un veicina to darbību, samazina holesterīna līmeni asinīs. Atceries – riekstus lieto uzturā, ievērojot mērenību!

6. Kefīrs

Kefīrs ir skābpiena produkts, kas iekļauts veselīgāko produktu sarakstā, jo uzlabo zarnu mikrofloru, mazina apetīti un regulē gremošanu.

7. Griķi

Griķi ir bagāti ar šķiedrvielām, kas darbojas kā "zarnu birste". Tie satur olbaltumvielas un neaizvietojamās aminoskābes. Rada sāta sajūtu un nesatur daudz kaloriju.

8. Brokoļi

Brokoļi ir viens no "superēdieniem", kas pārbagāts ar vitamīniem, mikroelementiem un vērtīgajām olbaltumvielām. Tas ir viens no vērtīgākajiem dārzeņiem. Satur maz kaloriju un ir bagāts ar balastvielām.

9. Āboli

Ne velti ir teiciens "One apple a day keeps doctor away!" (viens ābols uzturā ik dienu ļauj izvairīties no ārsta apmeklējuma). Tas satur šķiedrvielas, vitamīnus un antioksidantus. Palīdz kontrolēt apetīti.

10. Citroni

Ūdens ar šo augli vai tā sulu uzlabo imunitāti un normalizē pH līmeni, mazinot skābu vidi organismā. Ja organisms ir pārskābināts, tad pasliktinās imunitāte, pašsajūta un rodas bezspēks un smaguma sajūta. Citronūdens attīra organismu.

Mammamuntetiem.lv / Foto: Shutterstock