Dabasspēks
2016. gada 19. janvāris, 12:39

4 dabiskas "antibiotikas", kas ir tavā virtuvē

Jauns.lv

Ja gadījies saslimt, mēs cenšamies pēc iespējas ātrāk izveseļoties un meklējam visdažādākos veidus, kā to izdarīt. Dažs, protams, nekavējoties steidz uz aptieku un meklē visstiprākās zāles. Taču tautas medicīnas piekritēji ir pārliecināti, ka vispirms der pamēģināt mājās esošos produktus, kuri tieši tāpat var palīdzēt tikt pie labas veselības.

Šos produktus var lietot ne vien tad, kad jau piemeklējusi saaukstēšanās vai gremošanas problēmas, bet arī profilaktiski – lai slimības ietu secen.

1. Dzērvenes

Šīs ogas ir gan lielisks antioksidantu avots, gan arī var lepoties ar savām pretvīrusu īpašībām. Ar dzērvenēm ārstēt saaukstēšanos ir ne vien derīgi, bet arī gardi.

Saspaidiet dzērvenes un sajauciet ar cukuru attiecībās 3:1. Iegūto masu aplejiet ar 0,5 litru silta ūdens un izdzeriet. Cukura vietā var lietot arī medu.

2. Mārrutki

Mārrutki satur sinepju eļļu un enzīmus. Sarīvējot mārrutka sakni, šīs divas vielas sajaucas, un mēs tiekam pie lieliskas dabiskās “antibiotikas”. Tā cīnās ar baktērijām, kuras atrodas degunā, kaklā un mutes dobumā.

Ja moka klepus, sajauciet ēdamkaroti rīvētu mārrutku ar 3 karotēm medus un atstājiet brītiņu pastāvēt, lai savelkas. Ēdiet pa tējkarotei šīs masas 5 reizes dienā.

3. Baziliks

Baziliks ir ne vien aromātiska garšviela, bet arī produkts, kas var izārstēt infekciju. Ja sāp kakls, aplejiet 4 tējkarotes sasmalcinātu bazilika lapu ar 250 ml verdoša ūdens. Pavāriet 20 minūtes, tad šo novārījumu atdzesējiet un nokāsiet. Skalojiet kaklu ar šo šķidrumu 2-3 reizes dienā.

Ja moka galvassāpes, palīdzēs baziliks, salvija un melisa. Sajauciet šīs garšvielas vienādās daļās un vienu tējkaroti šī maisījuma aplejiet ar 200 ml verdoša ūdens. Ļaujiet novārījumam 20 minūtes pastāvēt, pēc tam nokāsiet. Pielieciet karotīti medus un izdzeriet. Pēc pusstundas galvas sāpēm vajadzētu pāriet.

4. Ķiploks

Ķiploks ir vienas no labākajām “zālēm”, ko var atrast mājās. Tas palīdz ne vien saaukstēšanās gadījumā, bet arī iznīcina gremošanas traktā un elpceļos esošās baktērijas un vīrusus. Ķiploka lietošana uzlabo arī vielmaiņu.

Ķiploku var lietot vienu, kopā ar medu, pievienot to ēdienam. Vēl ir iespējams savdabīgā veidā apvienot ķiploka lietošanu un vīna dzeršanu. Ielieciet gaišā pudelē 12 ķiploka daiviņas, uzlejiet virsū sarkanvīnu, aizkorķējiet to, uzlieciet uz palodzes un atstājiet uz 2 nedēļām, lai pastāv. Katru dienu pudeli sakratiet, lai vīns labāk sajaucas ar ķiplokiem. Pēc 2 nedēļām nokāsiet un pārlejiet tumšā pudelē. Lietojiet pa tējkarotei trīs reizes dienā.


Kasjauns.lv/ Foto: Shutterstock