Jau šonedēļ Latvijā var sākties gripas epidēmija. Izlasi, kā nesaslimt!
Šajā laikā ir īpaši svarīgi dabiskā veidā stiprināt imunitāti, lai nesaslimtu un nebūtu jālieto medikamentu kaudzes. Ļoti svarīgi - lietot C vitamīnu, mazgāt rokas un dzert daudz šķidruma.
Esi vesels
2016. gada 22. janvāris, 09:07

Jau šonedēļ Latvijā var sākties gripas epidēmija. Izlasi, kā nesaslimt!

Jauns.lv

Šonedēļ varētu sākties gripas epidēmija, Latvijas televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģe Raina Nikiforova.

Viņa norādīja, ka iepriekšējā nedēļā saslimstībā ar gripu ievērojami pieaugusi un visdrīzāk jau šonedēļ var sagaidīt epidēmijas sākumu.

Lai novērstu citu cilvēku inficēšanos vai izvairītos no smagas gripas norises, epidemiologi iesaka sekot līdzi savam veselības stāvoklim un, parādoties pirmajām gripas pazīmēm, doties pie ārsta vai palikt mājās un sazināties ar savu ģimenes ārstu pa telefonu. Svarīgi būtu sekot arī savu bērnu veselības stāvoklim un neļaut saslimušiem bērniem apmeklēt izglītības iestādes.

Gripai atšķirībā no citām elpceļu infekcijām raksturīgs straujš sākums - stipras galvassāpes, drudzis, paaugstināta temperatūra, nespēks, kaulu laušanas sajūta, aizlikts deguns bez iesnām un sauss klepus.

Informācija par gripas vakcināciju un citiem, nespecifiskajiem, gripas profilakses līdzekļiem pieejama SPKC mājaslapā "www.spkc.gov.lv/gripa/".

Vai var izvairīties no saslimšanas ar gripu nevakcinējoties?

Gripas epidēmijas laikā pēc iespējas mazāk apmeklējiet tādas vietas, kur uzturas daudz cilvēku - sabiedriskais transports, teātris, kino, tirgus u.t.t.! Regulāri vēdiniet telpas, tādējādi samazinot gripas vīrusu daudzumu tajās! Dienas laikā pēc iespējas biežāk mazgājiet rokas, īpaši tad, ja ir bijusi saskare ar slimiem cilvēkiem! Pēc iespējas vairāk uzturā lietojiet šķidrumu - zāļu tējas, augļu sulas, minerālūdeni! Iekļaujiet savā ēdienkartē pēc iespējas vairāk produktus, kas satur fitokomponentus. Tie ir bioķīmiski savienojumi, kas palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem un saglabāt veselību. Šīs vielas ir svaigos kāpostos, ķiplokos, lociņos, citrusaugļos, jāņogās. Lietojiet uzturā skābpiena produktus, jo tie satur mikroorganismus, kas stimulē imūnsistēmu. Brīnišķīgs līdzeklis cīņai ar gripu ir ķiploks: tam piemīt baktericīdas un imūnstimulējošas īpašības. Nozīmīga loma ir C vitamīnam. Tas veicina interferona izstrādi organismā, kas darbojas vīrusiznīcinoši. Tāpēc ēdiet daudz kivi, mežrozīšu augļus, kāpostus, saldos piparus, apelsīnus un greipfrūtus.


LETA, Mammamuntetiem.lv/ Foto: Shuttersttock