Pēc kontracepcijas tablešu lietošanas mirusi 16 gadu vecā Sofija
“Sofija bija dzīvespriecīgs, veselīgs cilvēks, viņai nebija nekādu veselības problēmu – līdz 23. septembrim, kad meita sāka sūdzēties par sāpēm krūtīs,” stāstīja viņas mamma Šellija.
Mājas aptieciņa
2016. gada 23. janvāris, 14:25

Pēc kontracepcijas tablešu lietošanas mirusi 16 gadu vecā Sofija

Jauns.lv

Pusaudzes Sofijas nāve ir jau otrais traģiskais gadījums nedēļas laikā Lielbritānijā, kas saistīts ar pretapaugļošanās tabletēm. 16 gadu vecā Sofija Mareja (Sophie Murray) mirusi no asins sarecēšanas, ziņo independent.co.uk.

Lankašīras grāfistē dzīvojošā Sofija saslima pagājušā gada septembrī. Meitene sajutās slikti, viņa sūdzējās par sāpēm krūtīs, trūka gaisa, bija grūti kāpt pa kāpnēm.

Blekbērnas mediķi konstatēja, ka pusaudzes nāve iestājusies no “dziļo vēnu trombozes radītas plaušu embolijas”. Eksperti, kas pētī 16 gadu vecās meitenes nāves cēloni, noskaidrojuši, ka Sofija lietojusi kontracepcijas tabletes „Microgynon“, pie kuru blakusparādībām tiek minēts trombozes jeb asins sarecēšanas risks.

Ārsts Ričards Preskots apgalvo, ka kontracepcijas tabletes, ko pusaudze lietoja 8 mēnešus līdz savai nāvei, bija “pastiprinošs apstāklis”. Pēc daktera teiktā, asins sarecēšana bijusi patiešām apjomīga. Ja tas būtu atklāts agrāk, Sofijai būtu varēts dot medikamentus, kas “šķīdina” asins recekļus, un meitene būtu izdzīvojusi – šādi piebilda ārsts.

Pēkšņo nāvju pētniecības eksperte Džoanna Birča apstiprina, ka dziļo vēnu tromboze attīstās tikai sešām no desmit tūkstošiem sieviešu. To sieviešu vidū, kuras nelieto kontracepcijas tabletes, statistika ir pat cerīgāka - dziļo vēnu tromboze attīstās tikai divām no desmit tūkstošiem. Tātad nāves gadījumu, pēc Birčas teiktā, ir “ļoti reti”.

Sakņupušo pusaudzi 8. novembrī atrada viņas māte Šellija Kriktone. Sofija bija saļimusi ģimenes mājās. Viņa tika aizvesta uz Karalisko Blekbērnas klīniku, kur tika konstatēta pusaudzes nāve.

“Sofija bija dzīvespriecīgs, veselīgs cilvēks, viņai nebija nekādu veselības problēmu – līdz 23. septembrim, kad meita sāka sūdzēties par sāpēm krūtīs,” mamma Šellija stāstīja speciālistiem, kuri pētīja meitenes nāves cēloni. Viņa aizveda meitu pie ārstiem, kuriem Sofija stāstīja par elpas trūkumu, sāpēm, roku ādas niezi un izsitumiem (nātreni).

Pēc izmeklējumiem 15. oktobrī meitenei tika diagnosticēta astma un izrakstīts inhalators. 8. novembrī Sofija nomira. Tagad eksperti konstatējuši, ka traģēdijas iemesls bijušās šīs tabletes.

Šis nav pirmais traģiskais gadījums, kas saistīts ar pretapaugļošanās tabletēm. Līdzīgos apstākļos mirusi 21 gadu vecā Fallena Kureka (Fallan Kurek), kurai nāvējoša asins sarecēšana sākās jau 25 dienas pēc kontracepcijas tablešu “Rigevidon” lietošanas.

Kasjauns.lv / Foto: ekrānuzņēmums no idependent.co.uk, Shutterstock, Facebook