Paši neveselīgākie produkti, kam tiešām teikt "nē" pirms gulētiešanas
Ja no rīta pamosties nevis atpūties, bet mocījies pusmiegā un īgns, iespējams, ka vakar vakarā esi lietojis kaut ko no zemāk minētajiem ēdieniem vai dzērieniem.
Diētas
2016. gada 24. janvāris, 09:11

Paši neveselīgākie produkti, kam tiešām teikt "nē" pirms gulētiešanas

Jauns.lv

Nakts. Tu esi pārguris. Guli gultā un centies aizmigt, taču nekādi nespēj iekārtoties ērti, nevari atrast labāko pozu gulēšanai. Mētājies no viena sāna uz otru, skaiti aitas, bet aizmigt nespēj. Kas noticis?

Iespējams, ka vakarā apēdi vai iedzēri ko tādu, kas neļauj tev aizmigt. Vietne healthydietbase.com apkopo produktus, ko nevajag lietot pirms gulētiešanas.

Šokolāde  

Šokolāde satur kofeīnu, īpaši melnā šokolāde. Ja kafijā esošais kofeīns rītos tevi pamodina, tad kāpēc šokolādē esošajam vajadzētu iemidzināt? Tā nenotiek. Kofeīns padara možāku, mazina nogurumu, veicina vielmaiņu – tātad absolūti ne to, ko tev vajadzētu , ja vēlies labu miegu.

Turklāt šokolāde satur teobromīnu, kas arī iedarbojas kā stimulants. Tas paātrina sirdsdarbību, un arī tāpēc kļūst grūtāk aizmigt.

Vienīgā šokolāde, ko drīkst ēst pirms gulētiešanas, ir baltā – tajā nav ne teobromīna, ne kofeīna.

Asi ēdieni

Miegā gremošanas sistēma sāk darboties lēnāk. Turklāt sagremot asus ēdienus organismam ir grūtāk. Tāpēc, ja vakarā aizrausies ar pikantiem ēdieniem, tavs miegs būs traucēts un sekls.

Turklāt asi ēdieni paaugstina ķermeņa temperatūru, un organismam nākas tam pielāgoties. Kamēr tas nebūs piemērojies, aizmigt tev neizdosies.

Dažos pētījumos noskaidrots, ka daži cilvēki ir jūtīgi pret vielām un garšvielām, kurus satur asie ēdieni, tāpēc viņus moka murgi. Psihiatre Liza Medalija (Lisa Medalie) no Čikāgas universitātes iesaka – ja esi pikantas virtuves cienītājs, baudi to vismaz divas trīs stundas pirms došanās pie miera.

Kafija

Šis, protams, nav nekāds pārsteigums – jo miljoniem cilvēku dzer kafiju, lai neaizmigtu. Tajā esošais kofeīns ir nervus sistēmas stimulators. Tas smadzenēs bloķē to vielu darbību, kuras ļauj atslābināties, un ceļ adrenalīna līmeni.

Alkohols

Lielākā daļa ļaužu uzskata, ka viena vai divas alus pudeles vakarā vai glāze vīna palīdz labāk atslābināties un atpūsties. Taču patiesībā ir otrādi – alkohols neļauj naktī kvalitatīvi izgulēties, un iedzēruši cilvēki naktī bieži vien pamostas.

Trekni ēdieni

Interesanti, ka arī treknai pārtikai uz organismu ir līdzīga iedarbība kā alkoholam. Ar pelēm veiktā eksperimentā noskaidrots, ka ar treknu barību pieēdināti dzīvnieciņi sliktāk guļ, bet dienā ir miegaini. Zinātnieki uzskata, ka trekna pārtika izsit no līdzsvara šo miega un možuma sistēmu.

Augļi un dārzeņi

Vienmēr ir skandēts, ka augļi un dārzeņi ir veselīgi un vērtīgi. Tomēr ne vienmēr un ne visi. Piemēram, brokoļu un ziedkāpostu sastāvā ir triptofāns – aminoskābe, kas regulē miegu. Turklāt šajos dārzeņos ir šķiedrvielas, un tās ir grūti sagremojamas. Ja ēdīsiet šos dārzeņus pirms došanās naktsmierā, aizmigt būs ievērojami grūtāk.

Daudz šķiedrvielu ir arī zaļo lapu salātos, selerijās, pupiņās. Ēdiet tās visas dienas garumā, taču ne vakarā. Tā paša iemesla dēļ arī avenes un apelsīni nav tas labākais našķis pirms miega.

Savukārt citi augļi – tieši otrādi – ir ļoti atbilstoši ēšanai pirms gulētiešanas. Piemēram, banānos ir triptofāns, kurš palīdz regulēt miega kvalitāti. Savukārt ķiršos ir melatonīns, kas arī palīdzēs aizmigt.

Saldumi

Patīk pirms miega palutināt sevi ar kūciņu vai saldējumu? Saldumi traucē labam miegam, īpaši, ja ēd tos ne vien vakarā, bet visu dienu. Saēdoties našķus, kuros ir daudz cukura, tu vari visu nakti nogulēt pusnomodā – aizverot acis, bet pa īstam tā arī neaizmiegot. Un no rīta celsies pārguris un neatpūties.

Ēdot saldumus, palielinās glikozes līmenis asinīs, taču pēc vairākām stundām tas pēkšņi nokrītas. Tāpēc trūkst enerģijas, jūties noguris un miegains. Ja saldumi vienmēr ir pa rokai, tad dienas laikā vari piedzīvot vairākus šādus „uzrāvienus”, kuru dēļ tiek traucēts dabisks miega cikls.

Saldie gāzētie dzērieni

Tie traucē aizmigt vairāku iemeslu dēļ – tajos ir daudz cukura, dažādas skābes, kofeīns. Daži dzērieni tiek saldināti ar aspartamu  - mākslīgo saldinātāju, kura sastāvdaļas var izraisīt miega traucējumus.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock