Brīnumains stāsts: bijusī latviešu modele izglābjas no vēža
Sarma joprojām ir dzīvespriecīga un smaidīga - par spīti vēža sakropļotajai sejai.
Esi vesels
2016. gada 26. janvāris, 08:30

Brīnumains stāsts: bijusī latviešu modele izglābjas no vēža

Jauns.lv

Pagājuši četri gadi, kopš PSRS laiku topmodele, Siguldā dzīvojošā Sarma Holcmane (77) izglābusies no kakla vēža. Ar apbrīnojamu skaistumu apveltītā sieviete pēc izoperētajiem abiem žokļiem tagad vairāk par visu vēlas atgūt savu seju, tāpēc pošas plastiskajai operācijai, šodien raksta žurnāls “Kas Jauns”.

Sarunājoties ar Sarmu, šķiet, ka viņa ir dāma kopš dzimšanas. Savā vecumā viņa ir aizvien eleganta, kopta kundze. No Holcmanes staro garīgums un intelektuāls dziļums, un ik pa laikam sarunas gaitā uzplaiksnī viņas ironiskie joki un dzirkstošie smiekli. Sarmas kundze, maziem malkiem dzerot kafiju, stāsta par sevi un sava likteņa pagriezieniem, kuri atstājuši sekas viņas dzīvē. Tomēr neviens, pat ļaunākais, notikums viņai nav licis padoties.

Diagnoze – kakla vēzis: „Vai tas ir 1. aprīļa joks?”

„1. aprīlī būs apritējuši pieci gadi, kopš man atklāja vēzi. Kad ārste man pateica diagnozi, es viņai jautāju, vai tas ir aprīļa joks. Aiz muguras ķīmijterapija, starošana un smagas operācijas. Pagājušā gada pavasarī man tika izoperēta žokļa kaula otra puse. Tas man ne tikai radīja vizuālas izmaiņas sejā, bet arī sagādā lielas grūtības ikdienā, jo ir apgrūtinoši gan padzerties, gan paēst. Varu uzņemt tikai šķidra veida ēdienus, kā, piemēram, putras, samīcītus banānus un kaut ko tamlīdzīgu,” stāsta Holcmanes kundze. Sēžot kādā no Rīgas kafejnīcām, viņa kāri noskatās uz skaistajām kūkām vitrīnā un atzīstas, ka dikti gan kārotos pēc tādas kūciņas.

Sarma tuvākajā nākotnē cer atgūt kādreizējo sejas formu un ar operācijas palīdzību tikt pie trīsdimensiju žokļa kaula. „Tagad visu ko taisa. Mūsdienās var pat visu galvaskausu uztaisīt. Brīnumi notiek. No operācijas nebaidos. Ko man zaudēt? Neko jau nost vairs neņems, tik pieliks klāt. Dakteri piedāvāja, ka varētu no kājas kaulu paņemt žokļa izveidošanai, taču es nepiekritu. Gribu vēl staigāt un savas kājas neaiztikšu,” pasmaida Sarma, uzsverot, ka bez humora un vieglas ironijas nemaz nespēj dzīvot.

Labās pašsajūtas recepte

Kādreizējā topmodele ir ļoti aktīva sabiedriskās un kultūras dzīves baudītāja. Lai arī pārdzīvojusi smagu slimību un vairākas nopietnas operācijas, viņa ir aktīva dzīvesveida piekritēja. Sarma dodas uz vietējo Siguldas vingrošanas klubiņu, ik pa laikam brauc uz Rīgu skatīties teātra izrādes un apmeklē citus kultūras pasākumus.

„Ziemā reizi nedēļā eju uz baseinu peldēt. Vasarā biežāk. Tad arī dodos peldēt uz Gauju. Tas jau kā rituāls, jo Gaujā peldu kopš agras bērnības. Tad man vēl ir tāds sporta veids – skriešana pret upes straumi. Agrāk bieži peldēju pāri Gaujai. Tagad man ar to peldēšanu ir grūtāk, jo man ir tāds dulls suns Ambers, kas peld līdzi, un tad man ir jāsatraucas, jo viņš var sākt slīkt un man viņš būtu jāglābj,” sirsnīgi iesmejas Sarma. „Un krastā manas mantas suņa dēļ vienmēr ir tā sajauktas, ka gandrīz vai plikai jāiet mājās. Vispār viņš ir inteliģents, bet, kad jāiet ar viņu peldēt, ir traki. Kad ir piemēroti laikapstākļi, mēs ar Amberu ejam staigāt garus gabalus kājām. Starp citu, pirms vairākiem gadiem pārtraucu braukt ar automašīnu tikai tādēļ, lai būtu vairāk iespēju pārvietoties kājām,” atklāj Holcmanes kundze un piebilst: „Svētdienās eju uz baznīcu, pēc tam ar draudzenēm, kuras neiet uz baznīcu, tiekamies kafejnīcā un tur pasēžam.”

Urīna terapijas brīnumi

Savos 77 gados, par spīti operācijām, Sarma Holcmane patiešām izskatās lieliski. Kā viņa to panāk?

„Man kundzes ir jautājušas – kāpēc jums nav krunku? Tad es stāstu – no rīta iečurājiet trauciņā, vates plāksnīti iemērciet urīnā un pēc tam lieciet uz krunciņām. Es tā daru, un, manuprāt, tas ļoti palīdz. Tad viņas ar šausmām uz mani skatās. Man mamma jaunībā lika dzert urīnu, jo cilvēki sevi šādi ārstēja jau trīsdesmitajos gados. Arī es savas dzīves laikā ik pa laikam esmu dzērusi urīnu un, lai kā citiem šķistu, ka tas ir nepieņemami, esmu pārliecināta – sliktāk jau nebūs,” skaidro bijusī modele un izstāsta kādu piemēru: „1. janvārī man bija 39,8 grādu temperatūra, un nekas nelīdzēja. Naktī piecēlos, izdzēru pusglāzi urīna un aizgāju gulēt. Ne lietoju zāles, ne vārīju tējas. Un otrajā dienā man bija jau 36,8. Tāds brīnums ir piedzīvots pilnīgi nesen.”

Sarma uzsver, ka otrs labās pašsajūtas noslēpums ir pozitīvā domāšana un pateicības izteikšana par jebkuru dzīves mirkli. „Laika gaitā esmu apguvusi, ka jācenšas domāt pozitīvi. Vai tas bija viegli? Nebūt ne. Tas ir jāmācās. Jāstrādā ar savām domām. Tāpat ikdienā es novērtēju visu, kas ir ap mani. Mājās, ejot uz šķūnīti pēc malkas, apstājos un laimes un pateicības pilnām acīm skatos, kā sasnidzis sniegs. Tik skaisti... Tagad ziemā, ejot pa kādu no Siguldas ceļiem, varu no laimes apraudāties, cik pasakains ir ziemas skaistums, cik burvīga diena. Un tas nekas, ka degunā kniebj sals. Tad es pasakos Dievam, ka viņš man ir devis iespēju to visu redzēt un izbaudīt,” pasmaida Holcmanes kundze.

Viņai uzveikt vēzi palīdzējušas ne tikai operācijas, bet arī kādas eksperimentālas pretvēža zāles, ko no Krievijas sūtījis bijušais vīrs. Lai arī pašlaik Sarma par veselības problēmām nesūdzas, viņa uzsver: „Vēl jau staigāju pie ārstiem un pārbaudos, lai noskaidrotu, vai patiešām esmu vesela, kā pašai tas liekas.”

Izcilās modeles neparasto dzīvesstāstu lasiet žurnālā “Kas Jauns”


Marta Martinsone, žurnāls “Kas Jauns” / Foto: Rojs Maizītis, Aigars Hibners, no Sarmas Holcmanes privātā arhīva