Zivju eļļa un krila eļļa – labas sirds un smadzeņu veselībai
Par zivju eļļas labajām īpašībām vairs neviens nav jāpārliecina. Izrādās, krila eļļa ir līdzvērtīga un daudzējādā ziņā pat labāka nekā zivju eļļa.
Mājas aptieciņa
2016. gada 3. februāris, 12:33

Zivju eļļa un krila eļļa – labas sirds un smadzeņu veselībai

Jauns.lv

Krila eļļa ir jauns produkts, kas nu jau spēcīgi min uz papēžiem zivju eļļai. Arī krila eļļa nodrošina organismu ar Omega 3 taukskābēm.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tirgū ir parādījies produkts, kas gatavojas izkonkurēt visiem pazīstamo zivju eļļu kā bagātīgs Omega 3 taukskābju avots. To iegūst no maziem, garnelēm līdzīgiem vēžveidīgajiem, kas dzīvo pasaules aukstāko okeānu dzīlēs. Krila eļļa tiek piedāvāta kā augstākās klases produkts ar atbilstošām dziednieciskajām īpašībām. Tāpat kā zivju eļļa, arī tā satur vērtīgās Omega 3 taukskābes, eikozānpentaēnskābi (EPA) un dokozoheksaēnskābi (DHA). Tās ir labi pazīstamas, pateicoties to labvēlīgajai ietekmei uz sirds un smadzeņu darbību, tomēr tiek uzskatīts, ka no krila eļļas organisms šīs taukskābes uzņem labāk.

Krila eļļa satur arī dabiskus antioksidantus, kas stimulē imunitāti, un tieši to krila eļļas atbalstītāji uzskata par lielu priekšrocību. Kā citi šī produkta plusi tiek minēti krila eļļas ekoloģiskums un patīkamā garša – tai nepiemīt zivju eļļai raksturīgā pēcgarša.

Mēs nolēmām salīdzināt krila eļļu ar zivju eļļu un noskaidrot, kurš no šiem produktiem savāks vairāk punktu.

Krila eļļa labāk uzsūcas

Krila eļļas fani bieži vien apgalvo, ka šai eļļai ir labāka biopieejamība nekā zivju eļļai. Tas nozīmē, ka tā labāk uzsūcas cilvēka organismā un ātrāk sasniedz attiecīgos orgānus. Līdz šim veiktie pētījumi šo apgalvojumu apstiprina.

Zivju eļļa satur Omega 3 taukskābes triglicerīdu formā, savukārt krila eļļā liela daļa Omega 3 taukskābju ir taukvielām līdzīgu molekulu – fosfolipīdu – formā. Tas ļauj taukskābes nepastarpināti nogādāt tieši šūnās. Gan pētījumos, kuros iesaistīti cilvēki, gan tajos, kur izmantoti dzīvnieki, redzams, ka no fosfolipīdiem taukskābes labāk uzsūcas un nokļūst smadzeņu šūnās. Kādā pētījumā ar paviānu mazuļiem zinātnieki novēroja, ka fosfolipīdu taukskābes to smadzenēs uzkrājās divas reizes vairāk nekā triglicerīdu taukskābes, savukārt kādā citā eksperimentā ar maziem sivēniem viņi atklāja, ka fosfolipīdu taukskābes spēja būtiskāk paaugstināt dokozoheksaēnskābes līmeni nekā zivju eļļā esošie triglicerīdi. Kādā pētījumā ar cilvēkiem, kuri veselu mēnesi katru dienu lietoja krila eļļu vai zivju eļļu, atklājās, ka tiem, kuri dzēra krila eļļu, bija labāki rādītāji nekā tiem, kuri lietoja zivju eļļu. Lai gan krila eļļas preparāti saturēja uz pusi mazāk DHA un tādu pašu daudzumu EPA kā zivju eļļa, tiem, kuri lietoja krila eļļu, bija augstāks EPA un tāds pats DHA līmenis kā zivju eļļas grupai.

Kādā citā pētījumā ar cilvēkiem salīdzināja Omega 3 taukskābju biopieejamību. Abām pētījuma grupām, kuras lietoja zivju eļļu un krila eļļu, tika nodrošinātas gandrīz vienādas EPA un DHA devas. Lai gan no statistikas viedokļa rezultāti nebija nozīmīgi, pētījumā secināts, ka pēc krila eļļas lietošanas ir augstāks EPA un DHA līmenis asinīs, kas atkal liecina par tās labāku biopieejamību nekā zivju eļļai.

Krila eļļas piekritēji apgalvo, ka, pateicoties šai labajai biopieejamībai, Omega 3 taukskābes labāk uzsūcas, un, lai iegūtu vēlamo rezultātu, nepieciešamas mazākas uztura bagātinātāja devas.

Zivju eļļai pievieno antioksidantus

Krila eļļa satur daudz dabisku antioksidantu, piemēram, A un E vitamīnu, kā arī karotinoīdu astaksantīnu, kas ir vēl viens faktors, kādēļ krila eļļas cildinātāji iesaka izvēlēties to, nevis zivju eļļu. Šie brīvo radikāļu pretinieki novērš Omega 3 taukskābju oksidāciju (skābeklis liek taukskābēm reaģēt un sadalīties), tādēļ, ražojot un tirgojot šo preparātu, nav nepieciešamas papildu piedevas, lai nodrošinātu eļļas stabilitāti. Salīdzinājumam var minēt, ka zivju eļļa bieži satur antioksidantus, kurus pievieno, lai tā nebojātos. Dabiskie antioksidanti krila eļļā var būt noderīgi arī mūsu veselībai. Piemēram, astaksantīns ir vairāk nekā simt reižu spēcīgāka viela par E vitamīnu. Jau šobrīd to izmanto demences, neauglības, redzes un novecojošas ādas problēmu risināšanai, un rezultāti ir daudzsološi.

Vēl viena priekšrocība – krila eļļa neizraisa kuņģa atvilni ar zivju garšu. Teju divas trešdaļas sieviešu, kas lietoja zivju eļļu, sūdzējās par nepatīkamu pēcgaršu, savukārt krila eļļas grupā šādas sūdzības netika novērotas.

Krils efektīvāk ietekmē holesterīnu

Kādā pētījumā tika salīdzināta krila un zivju eļļas ietekme uz holesterīna līmeni. Pētījums noritēja trīs mēnešus, un tā laikā divas dalībnieku grupas ar paaugstinātu holesterīna līmeni lietoja 1–1,5 g vai 2–3 g (atkarībā no svara) krila eļļas dienā, trešā grupa lietoja 3 g zivju eļļas dienā, bet ceturtā saņēma placebo preparātu. Pētījums atklāja, ka grupā, kurā dalībnieki lietoja mazāko krila eļļas devu, salīdzinot ar zivju eļļas vai placebo preparāta grupu, ievērojami samazinājās kopējais un ZBL holesterīna līmenis un paaugstinājās ABL jeb labā holesterīna līmenis. Grupā, kurā pētījuma dalībnieki lietoja nedaudz lielāku krila eļļas devu, bija vērojama triglicerīdu un holesterīna līmeņa samazināšanās, bet palielinātajai devai nebija īpašas nozīmes. Tieši to pašu pētnieki secināja par grupu, kas lietoja 3 g krila eļļas dienā, – šiem cilvēkiem holesterīna līmenis samazinājās tāpat kā tiem, kuri lietoja mazāku eļļas devu. Savukārt grupā, kurā dalībnieki lietoja zivju eļļu, tikai nedaudz samazinājās triglicerīdu līmenis.

Līdzvērtīga pretiekaisuma iedarbība

Kāds pētījums, kurā iesaistīja cilvēkus ar sirds slimībām, reimatoīdo artrītu, osteoartrītu un augstu C reaktīvā proteīna (CRP) līmeni, liecina, ka krila eļļai piemīt labas pretiekaisuma īpašības. Pētījuma dalībniekiem tika doti 300 mg krila eļļas dienā vai placebo preparāts. Jau pēc nedēļas krila eļļa bija par 19% samazinājusi C reaktīvā proteīna rādītāju, un līdz pētījuma beigām tas kopumā nokritās par 30 procentiem. Salīdzinājumā – pacientiem, kuri lietoja placebo preparātu, CRP bija paaugstinājies. Pētnieki arī ziņoja, ka cilvēkiem, kuri dzēra krila eļļu, samazinājās artrīta simptomi, tostarp, sāpes, stīvums un kustību traucējumi.

Arī zivju eļļai piemīt līdzīgas spējas. Vairāki pētījumi liecina, ka zivju eļļa spēj efektīvi samazināt dažādus reimatoīdā artrīta iekaisuma simptomus. Tā ir vērtīga arī, ārstējot depresiju, trauksmi, uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindromu un akni. Turklāt šie pētījumi veikti jau desmitiem gadu, turpretim par krila eļļu vēl ir bērna autiņos.

Krila eļļai noderētu ne tikai vairāk ekspertīžu, bet arī neatkarīgāki klīniskie pētījumi, ko rīkotu zinātnieki, kas nebūtu saistīti ar krila eļļas ražotājiem, jo tikai tā var izvairīties no jebkādas iespējamās ieinteresētības. Tāpat trūkst pētījumu par to, kāds ir krila eļļas piesārņojuma līmenis. Lai gan šīs eļļas atbalstītāji apgalvo, ka tajā nav nekāda piesārņojuma, – turpretī zemas kvalitātes zivju eļļā ir atklāts dzīvsudrabs un polihlorbifenili (PCB) – , trūkst zinātnisku pētījumu, kas to pierādītu.

Vēl viena zivju eļļas priekšrocība ir zemāka cena. Ja jums ir pietiekami daudz līdzekļu, ko investēt veselībā, krila eļļa varētu būt laba izvēle. Ja ne, tad arī zivju eļļa ir labs vairants, kā par pieņemamu cenu iegūt papildu nepieciešamās Omega 3 taukskābes.

"Ko Ārsti Tev Nestāsta" / Foto: Shutterstock