Kas notiek, ja katru dienu ēd tikai kartupeļus? Drosmīgs eksperiments
Ēdot tikai un vienīgi kartupeļus, puisis mēneša laikā zaudējis 10 kilogramus.
Diētas
2016. gada 9. februāris, 13:27

Kas notiek, ja katru dienu ēd tikai kartupeļus? Drosmīgs eksperiments

Jauns.lv

Katru mēnesi – mīnus 10 kilogrami. Vairāk enerģijas. Un mazāk izdevumu. Austrālijā dzīvojošais Endrjū Flinderss Teilors šā gada 1. janvārī sāka neparastu eksperimentu – viņš apņēmās visas 366 dienas ēst tikai kartupeļus.

99 procentus no kalorijām viņš saņem tikai no kartupeļiem. Atlikušo daļu veido garšvielas.

Katru dienu – viens ieraksts

“Pēdējā laikā es neesmu bijis ne tik slaids, ne tik aktīvs, cik vēlētos būt. Šodien nosvēros. Tas ir mans svara rekords – 151,7 kg. Man tas nepatīk,” savā pirmajā eksperimenta dienā pauž vīrietis. Katru dienu viņš veic ierakstu savā “Youtube” kanālā. Pēc tam, kad par Endrjū uzrakstīja vairāki ziņu portāli, viņš ir kļuvis par sava veida slavenību – viņa eksperimentu patlaban vēro tūkstošiem cilvēku.

“Es biju ēdiena narkomāns”, stāsta Teilors, “ja esi narkomāns vai alkoholiķis, ir jātiek vaļā no narkotiku lietošanas vai dzeršanas. Bet nevar taču atteikties no ēšanas! Tāpēc, vēlēdamies tikt vaļā no ēdiena atkarības, esmu nolēmis ēst tikai vienu produktu – kartupeļus.”

Kartupeļus Endrjū gatavo visdažādākajos veidos  - bieži vien arī sarīvē un cep kartupeļu pankūkas, taču dara to absolūti bez taukvielām, tikai minimāli pievieno garšvielas. “Es necenšos pagatavot kaut ko garšīgu, tieši otrādi – es ēdu totāli negaršīgu ēdienu, lai par to pat nedomātu,” tā par savu drosmīgo eksperimentu saka austrālietis.

Kopš 1. janvāra viņš ir zaudējis 10 kg. Taču vienlaikus Endrjū atgādina: tas nav diētas plāns. Tas ir eksperiments.

Speciālistu viedoklis

Taču uztura speciālisti šo eksperimentu neuzņem ar sajūsmu. “Tas ir ļoti neveselīgi,” saka Melburnas universitātes profesors Džozefs Projeto.

“Visi ir dzirdējuši par sabalansētu uzturu – tas nozīmē, ka jāievēro dažādība, jo cilvēkiem vajag gan dažādus vitamīnus, gan minerālvielas, kuras satur dažādi produkti. Ja ēd tikai vienu produktu, organismā trūkst dažādu vielu,” saka profesors.

“Ķermeņa svaru lielākoties nosaka ģenētika. Attiecīgi hormoni kontrolē izsalkuma sajūtu, bet šo hormonu līmenis ir atkarīgs no svara,” viņš skaidro.

Kaut arī Endrjū Teilors apgalvo, ka pēc mēnesi ilgas kartupeļu diētas ievērošanas viņš jūtas enerģijas pilns, profesors brīdina, ka eksperimentētājs vienkārši pagaidām nav izjutis vitamīnu un minerālvielu trūkumu. “To varēs just pēc mēnešiem trim, četriem,” viņš saka.

Arī Austrālijas diētas ārstu asociācijas pārstāves Šarlīnas Krosas viedoklis ir līdzīgs. “Organismam vajag 40 dažādus vitamīnus un minerālvielas, un patiešām nav viena tāda produkta, kurā būtu tās visas. No kartupeļiem uzņemam tikai ogļhidrātus, kas vajadzīgi enerģijai. Taču tajos nav olbaltumvielu.”

Endrjū Teilors apgalvo, ka svara zaudēšana nekad nav bijis viņa galvenais mērķis. Viņš vienkārši vēloties mainīt savu dzīvesveidu un attiecības ar ēdienu.

Taču, no otras puses, vīrietis arī priecājas par sarukušajām “sevis uzturēšanas” izmaksām – tagad pārtikai viņš tērē 2-3 eiro dienā, kas Austrālijā ar tās dārgajām cenām ir ļoti maza summa.

Viņa eksperimentam var sekot Youtube kanālā “

Spud Fit ”.
Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock