Kāpēc vajag apēst vismaz dažus valriekstus ik dienu
Ja gribi notievēt, valriekstus tomēr drīkst ēst! Turklāt šie rieksti labvēlīgi ietekmē sirds veselību un pagarina mūžu.
Dabasspēks
2016. gada 11. februāris, 15:51

Kāpēc vajag apēst vismaz dažus valriekstus ik dienu

Jauns.lv

Valrieksti ir vieni no interesantākajiem produktiem – kaut arī tajos ir daudz taukvielu un kaloriju, ēdot šos riekstus, svars tomēr krītas. Pie šāda secinājuma nonākusi Šerila Roka (Cheryl Rock), kas Kalifornijas universitātes Sandjego medicīnas augstskolā veikusi pētījumu par valriekstiem.

Šā pētījuma gaitā viņa centusies noteikt, kāds sakars ir valriekstu lietošanai ar sirds veselību un ķermeņa svaru, un secinājusi, ka ik dienu ir derīgi apēst vismaz sauju ar valriekstiem – tā Šerilas Rokas secināto atreferē “Daily Mail”.

Pētījuma gaitā zinātnieki pētīja 245 sievietes, kurām ir 27-72 gadi un problēmas ar lieko svaru. Dāmas piedalījās vienu gadu ilgā tievēšanas programmā. Pēc nejaušības principa viņām iedalītas dažādas diētas: piemēram, diēta, kur lieto mazāk taukvielu un vairāk ogļhidrātu, diēta, kur lieto vairāk ogļhidrātu un mazāk taukvielu, kā arī diēta, kur lieto daudz valriekstu, vairāk tauku un mazāk ogļhidrātu. “Valriekstu diētas” grupā iekļuvušajām sievietēm diennakts laikā vajadzēja apēst vismaz pusotru sauju (43 gramus) šo riekstu. Pēc sešiem mēnešiem visu diētas grupu pārstāves bija nometušas vidēji 6% no sava sākotnējā svara. Arī “valriekstu grupas” pārstāvēm rezultāti bija līdzīgi kā citām grupām, kas ļauj secināt, ka šie rieksti viņas “neuzbaroja”.

Turklāt secināts, ka dāmām, kuras lietoja vairāk valriekstus, stabilizējās holesterīna līmenis: “sliktā” holesterīna daudzums asinīs mazinājās, bet “labā” – palielinājās. Tas ir īpaši aktuāli cilvēkiem ar noslieci uz diabētu – jo šāds stāvoklis var pārvērsties reālā saslimšanā ar cukurslimību.

Zinātniekiem nav šaubu, ka šie rezultāti ir saistīti ar to, ka sievietēm no grupas, kur lietoja mazāk ogļhidrātu un vairāk taukvielu, tika mudinātas lietot vairāk monopiesātināto taukskābju, kuru ir papilnam daudzos pārtikas produktos un eļļā.

Veiktie pētījumi liecina, ka, ēdot pārtiku, kas satur daudz monopiesātināto taukskābju, uzlabojas holesterīna līmenis asinīs, un tas palīdz novērst sirds slimības.

Vai valrieksti var pagarināt mūžu?

Tikai daži valrieksti ik dienu var samazināt risku mirt no izplatītākajām slimībām. Māstrihtas universitātes pētnieki noskaidrojuši, ka apmēram 10 valrieksti dienā samazina risku mirt no elpceļu slimībām (piemēram, astmas vai emfizēmas), kā arī aizkavē dažādas neiroloģiskās kaites, piemēram, plānprātības rašanos.

Turklāt valrieksti samazina diabēta, vēža, tāpat arī sirds un asinsvadu slimību rašanos, mazina infarkta un sirdslēkmju risku.

Tiesa, zinātnieki secinājuši, ka riekstu sviestam gan šīs īpašības nav raksturīgas. Tiek pieļautas, ka derīgās īpašības pazūd, jo riekstu sviesta gatavošanā tiek izmantota augu eļļa un sāls.

Valrieksti ir īpaši, jo to sastāvā ir pietiekams alfa-linolēnskābes (ALA) daudzums. Tā ir omega-3 taukskābju forma, kas ir svarīga, lai organisms būtu veselīgs un varētu veiksmīgi funkcionēt. Tā kā organisms pats nespēj ražot omega-3 taukskābes, tās ir jāuzņem ar pārtiku, un tas nozīmē, ka lielākā daļa no mums izjūt šo vielu deficītu.

Tomēr pētījuma veicēji atzīst, ka viņu veikums nav pilnīgs, jo visas dalībnieces bija sievietes. Tātad pagaidām nav skaidrs, vai šie padomi varētu derēt arī vīriešiem. Tāpat arī nav zināms, vai sievietes ievēroja pārējās diētas rekomendācijas, kaut arī tas, ka viņām izdevās notievēt, ļauj izdarīt šādu pieļāvumu.


Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock