Daudzi ārsti to neatšķir: urīnceļu infekcija vai seksuāli transmisīvā slimība
Pētnieki uzsver, ka kļūdīties, nosakot diagnozi, ir viegli – šīm slimībām ir vienādas izpausmes: sāpīga vai apgrūtināta urinācija; abi stāvokļi ir arī vienlīdz neatliekami.
Esi vesels
2016. gada 12. februāris, 12:12

Daudzi ārsti to neatšķir: urīnceļu infekcija vai seksuāli transmisīvā slimība

Jauns.lv

Kāda ir atšķirība starp UCI (urīnceļu infekciju) un STS (jeb seksuāli transmisīvo slimību)? Neesat pārliecināti? Tas nav nekas pārsteidzošs, jo atšķirību nezina pat vairāki ārsti. Kā atklāts kādā jaunā pētījumā, urīnceļu un seksuāli transmisīvās infekcijas tiek diagnosticētas kļūdaini teju 50% gadījumu.

STS bieži tiek uzskatītas par UCI, un tas nozīmē – tiek nevietā dzertas antibiotikas. Kā saka pētnieki no Keisa Rietumu rezervāta universitātes Klīvlendā, Ohaio štatā, nepilnai pusei sieviešu, kurām diagnosticēts UCI, patiešām ir šī infekcija, savukārt seksuāli transmisīvās slimības tiek palaistas garām 37 procentos gadījumu. Pie šāda secinājuma pētnieki nonāca, kad pārskatīja 264 gadījumus, kuros sievietēm konstatēta viena no abām slimībām. Viņi vēlreiz pārbaudīja slimnieču urīna paraugus uz gonoreju, hlamidiozi un trihomoniāzi.

Pētnieki uzsver, ka kļūdīties, nosakot diagnozi, ir viegli – šīm slimībām ir vienādas izpausmes: sāpīga vai apgrūtināta urinācija; abi stāvokļi ir arī vienlīdz neatliekami. Abos gadījumos arī urīna analīze var sniegt maldīgu rezultātu. Turklāt realitātē 24% sieviešu, kurām diagnosticēts UCI, nav neviena no parastajām slimības izpausmēm, un tas maldina ārstus vēl vairāk.

ASV vien vairāk nekā miljons urīnceļu infekciju tiek atklāts neatliekamās palīdzības medicīnas iestādēs, un Slimību kontroles un profilakses centrs ir aprēķinājis, ka katru gadu ir teju 20 miljoni jaunu slimības gadījumu, turklāt daudzi no tiem netiek fiksēti vai atklāti.

Žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta" / Foto: Shutterstock

Tēmas