Akupunktūra strādā līdzīgi pretsāpju medikamentiem
Minētais dziedniecības veids iedarbojas uz tiem pašiem bioloģiskajiem punktiem kā pretsāpju zāles un rada tādu pašu bioloģisko efektu.
Esi vesels
2016. gada 13. februāris, 08:03

Akupunktūra strādā līdzīgi pretsāpju medikamentiem

Jauns.lv

Līdz šim akupunktūra tikusi uzskatīta par pūšļošanu, tomēr patiesībā tā iedarbojas uz tiem pašiem bioloģiskajiem receptoriem kā pretsāpju zāles. Tas liek domāt, ka senā ķīniešu terapija ir efektīvs veids, kā novērst hronisku stresu un sāpes. Zinātnieki uzskata, ka akupunktūra ir arī jaudīgs antidepresants.

Līdz šim par akupunktūras panākumiem stāstījuši vien paši speciālisti un viņu pacienti, bet tagad pētnieki no Džordžtaunas universitātes medicīnas centra Vašingtonā uzskata, ka ir atklājuši akupunktūras iedarbības mehānismu.

Laboratorijas apstākļos, izmantojot žurkas, viņi secināja, ka minētais dziedniecības veids iedarbojas uz tiem pašiem bioloģiskajiem punktiem kā pretsāpju zāles un rada tādu pašu bioloģisko efektu.

Zinātnieki pievienoja elektrisko akupunktūras impulsu vienam no jaudīgākajiem akupunktūras punktiem uz tā saucamā vēdera meridiāna (ST 36), kas samazina aktivitāti hipotalāma-hipofīzes-virsnieru sistēmā (jeb HPA asī) – tā ir saistīta ar hroniskām sāpēm, imūnsistēmu, noskaņojumu un emocijām. Rezultātā samazinājās stresa hormonu izdale, kas raksturīga hroniskas spriedzes gadījumā.

Eksperimenta laikā laboratorijas žurkām tika lietota akupunktūra, viltus akupunktūra – stimulējot nepareizu ķermeņa vietu –, vai tās netika ārstētas vispār.

Žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta" / Foto: Shutterstock