Sporta klubs un nekādu diētu – tā sevi formā notur dziedātāja Elza Rozentāle
Diētas
2016. gada 13. februāris, 09:08

Sporta klubs un nekādu diētu – tā sevi formā notur dziedātāja Elza Rozentāle

Jauns.lv

Dziedātājas Elzas Rozentāles (27) spilgtās uzstāšanās TV šovā “Izklausies redzēts” pierāda, ka enerģijas viņai netrūkst. “Izturību palīdz trenēt regulāras fiziskās aktivitātes,” viņa apgalvo.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kabarē formāts, kurā dziedu jau piekto gadu, paredz uzstāties atkailinātos tērpos, taču man pret to nav aizspriedumu, jo tērpi ir gaumīgi un augstas kvalitātes. Taču, lai labi izskatītos jebkurā tērpā, mans, skatuves mākslinieces, pienākums ir rūpēties par savu ķermeni. Trīs reizes nedēļā apmeklēju sporta klubu, kur trenēju izturību. Tā nepieciešama darbam – izturēt fizisko slodzi kabarē mēģinājumos un izrādēs nav viegli. Viens treniņš sporta klubā ilgst pusotru stundu. Sekoju trenera izstrādātai programmai – vispirms 40 minūtes ilgs kardio treniņš – skriešana uz skrejceliņa, pēc tam seko vingrojumi kāju un dibena muskulatūras trenēšanai, cilājot 25 kilogramus smagus svarus. Arī augšdelmu muskuļu nostiprināšanai izmantoju svarus. Esmu pamanījusi, ka fiziskās aktivitātes uzlabo ādas stāvokli un neļauj parādīties celulītam, kas uzstājoties kabarē ir ļoti būtiski.

Papildus šiem treniņiem, lai nostiprinātu dziļos muskuļus, divas vai trīs reizes nedēļā apmeklēju TRX nodarbības. Tās ir ļoti efektīvas un nekad nav garlaicīgas. TRX piedāvā daudz dažādu vingrojumu visām muskuļu grupām. Tie jāizpilda, balstot savu svaru, turoties virvēs. Nav viegli, taču nodarbībā ir treneris, kas palīdz vingrojumu veikt pareizi.

Ja izrādes vai koncerta mēģinājums ievelkas, uz sporta klubu neeju, taču apzinos, ka man ir tendence uz apaļīgumu un treniņus nedrīkstu izlaist bieži. Jāuztur forma. Tomēr neesmu pret sevi pārāk skarba, nepārforsēju un nezaudēju galveno motivāciju, kāpēc to daru. Pirmkārt, man patīk sportot, otrkārt, tas palīdz būt veselai. Pēc treniņa vienmēr jūtos labi un esmu gandarīta – ir vērts pārvarēt slinkumu.

Diētas neievēroju. Ir bijuši gadījumi, kad vasarā esmu labi padzīvojusi, tad izvirzu sev mērķi līdz kabarē izrādēm zaudēt noteiktu kilogramu skaitu. Mērķi sasniedzu, nevis atsakoties no ēdiena, bet gan intensīvāk sportojot. Mana ēšanas filozofija ir ēst visu, kas garšo, taču ar mēru, nekad nepārēdoties. Uz šķīvja uzlieku mazāk ēdiena vai arī neizēdu to tukšu, bet katrā ziņā maltīti beidzu pirms sāta sajūtas iestāšanās. Lai arī pirmajā brīdī šķiet, ka varētu apēst vēl kaut ko, pēc desmit minūtēm jūtu, ka paēsts pietiekami. Uzturā cenšos nelietot saldinātus dzērienus – kolu un citas limonādes, arī cukuru. Par laimi, man negaršo saldumi, tāpēc  apņemšanās izpildīt ir viegli. Vienīgais, no kā nevaru atteikties, – vecmāmiņas vai mammas vārīts ievārījums, ko parasti ēdu ar auzu pārslu putru.

Elzas labsajūtas formula

* Lai palīdzētu organismam pamosties, rīts sākas ar glāzi ūdens. To Elza izdzer tukšā dūšā. “Tas, ka cilvēkam jādzer daudz ūdens, nav mīts,” ir pārliecināta Elza. “Dzeru daudz ūdens. Sevišķi izrāžu dienās, kad no uztraukuma neko nevaru ieēst.”

* Brokastīs Elza izdzer glāzi dzeramā jogurta vai kefīra, citreiz ēd auzu pārslu putru. Pa īstam pamosties palīdz kafija vai melnā tēja ar pienu.

* “Palaikam uznāk vēlme kļūt apzinīgākai un vairāk sportot, tāpēc ir rīti, kurus sāku ar vingrošanu. Izstaipos un veicu pietupienus. Atceros, tā no rītiem darīja mans opis.”

* Iestājoties vēsākam laikam, Elza saudzē savu veselību un balsi. Lai nostiprinātu imunitāti, viņa katru dienu dzer ingvera tēju ar citronu un medu. “Man patīk, ja tēja ir patiešām stipra. To var panākt, ja ingveru sarīvē, nevis sagriež gabaliņos.” Ingvers ir arī lielisks možuma, tonusa un enerģijas līdzeklis.

* Elzas mīļākā uzkoda ir augļi – arbūzs, melone vai apelsīni, kā arī svaigi dārzeņi – tomāti, gurķi, burkāni un kāļi.

* Pa Rīgu viņa pārvietojas ar elegantu dāmu riteni – labs ikdienas kardio treniņš.

* “Skatuve devusi pārliecību par sevi, atdzīvinājusi manī sievišķību. Iepriekš biju diezgan puiciska, kā jau augusi starp trim brāļiem un bērnību pavadījusi, rāpjoties kokos un makšķerējot.”

Guna Puisāne, žurnāls “OK!” / Foto: Toms Norde, no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva