Placebo iedarbojas pat tad, ja mēs par to zinām
Zinātnieki secinājuši, ka placebo efekts iedarbojas, ja cilvēks tic šāda veida ārstēšanai un ir pieredzējis veiksmīgu rezultātu.
Mājas aptieciņa
2016. gada 15. februāris, 08:30

Placebo iedarbojas pat tad, ja mēs par to zinām

Jauns.lv

Placebo ir visspēcīgākais ārstēšanas līdzeklis, kāds vien atklāts. Lai gan tam nav nekādas fiziskas ietekmes, tas ir teju tikpat efektīvs kā lielākā daļa medikamentu, turklāt palīdz dažādos gadījumos. Kādā jaunā pētījumā atklāts, ka tas iedarbojas pat tad, ja mēs zinām, ko liekam mutē.

Parasti klīniskajos pētījumos dalībniekiem neatklāj, vai viņi lieto placebo tableti vai īstas zāles. Turpretim, ja cilvēki to zina, ir jāiziet četri “ārstēšanas kursi”, līdz placebo iedarbojas. Kā skaidro pētnieki no Kolorādo universitātes Bolderā, acīmredzot mums ir nepieciešams laiks, lai nonāktu pie pārliecības, ka iedarbojas arī placebo tablete.

Placebo nesniedz efektu uzreiz, bet pēc ceturtā lietošanas kursa sāpes patiešām sāk samazināties.

Zinātnieki secinājuši, ka placebo efekts iedarbojas, ja cilvēks tic šāda veida ārstēšanai un ir pieredzējis veiksmīgu rezultātu. Ja reiz tā ir noticis, smadzenes to pieņem kā patiesu notikumu – pat tad, ja zinām, ka lietojam placebo.

Pie šādiem secinājumiem pētnieki nonāca pēc eksperimenta, kura laikā dalībnieku apakšdelmu tuvumā novietoja apsildes elementu. Pēc tam sakarsusī vieta tika “ārstēta” ar atvēsinošu gēlu, kas patiesībā bija vazelīns, kam pievienota zila krāsviela.

Žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta" / Foto: Shutterstock