Nepeldiet ar kontaktlēcām acīs - tas ir bīstami!
Lielākais drauds rodas, kontaktlēcām saskaroties ar ūdeni.
Esi vesels
2016. gada 16. februāris, 09:48

Nepeldiet ar kontaktlēcām acīs - tas ir bīstami!

Jauns.lv

Ja peldaties ar kontaktlēcām acīs, jums var rasties nopietnas infekcijas, kas spēj novest pat pie akluma. Londoniete Irēnija Ekesis sākusi kampaņu, lai vērstu uzmanību uz infekcijām, kuras var iegūt, ja baseina ūdens saskaras ar kontaktlēcām.

Kundze kļuva ar vienu aci neredzīga, jo inficējās ar nopietnu mikroskopiska vienšūņa izraisītu infekciju – Acanthamoeba keratitis.

Irēnija vēlas panākt, lai kontaktlēcu ražotāji uz lēcu iepakojuma uzliktu brīdinājuma simbolu, un šo ideju atbalsta arī Mūrfīldas Acu slimnīcas speciālisti Londonā. “Iespēja noķert šo infekciju ir ļoti maza, bet briesmīga, un inficēšanās risku var samazināt, ja ievēro vienkāršu noteikumu – neļauj kontaktlēcām saskarties ar ūdeni,” skaidro 35 gadus vecā Irēnija. Potenciālais drauds – vienšūnis, kas izraisa Acanthamoeba keratitis, – mīt ne tikai baseinā, bet arī krāna ūdenī, džakuzi, dušā, jūrā vai upēs un ezeros.

Viens variants – peldot lietot peldēšanas brilles, bet tas nav pilnībā droši, jo ūdens var iesūkties zem maskas. Eksperti skaidro, ka labāks variants ir peldēt ar parastajām brillēm, bet savas kontaktlēcas turēt drošībā – konteinerā.

Žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta" / Foto: Shutterstock