5 labi risinājumi tad, ja sāp kakls
Lai uzsildītu kaklu no iekšpuses, dzer siltas zāļu tējas un citus šķidrumus. Taču nekādā gadījumā neliec sildošas kompreses - tam vajadzīgs ārsta ieteikums.
Esi vesels
2016. gada 22. februāris, 08:25

5 labi risinājumi tad, ja sāp kakls

Jauns.lv

Ja ir pārliecība, ka kakla sāpēs vainojams vīruss, turklāt slimo arī apkārtējie, vari mēģināt ar šo problēmu cīnīties saviem spēkiem. Tomēr ņem vērā, ka kakla sāpes var būt saistītas ar daudzām vainām, sākot ar vienkāršu saaukstēšanos līdz pat tādai nopietnai saslimšanai kā infekciozā mononukleoze. Konsultē Jūrmalas slimnīcas otorinolaringoloģe Iveta Akere.

Svarīgi:

kakla sāpju ārstēšana jāuzsāk uzreiz, neļaujot, slimībai iet dziļumā.

1. Dzer siltas zāļu tējas un citus šķidrumus

Sāc ar siltu šķidrumu, lai izsildītu kaklu no iekšpuses. Vislabāk ņem zāļu tējas – liepziedu, vīgriežu, priežu pumpuru, upeņu, aveņu –, der jebkura cita pēc gaumes un patikšanas. To temperatūrai jābūt ap 40–50 grādiem, tā nekādā gadījumā nedrīkst būt karsta, lai neradītu apdegumus un vēl vairāk netraumētu jau tā sāpošo kaklu. Paralēli tējām centies labi daudz dzert arī citu šķidrumu – siltu buljonu, svaigi spiestas augļu un dārzeņu sulas, citronūdeni utt. Vīrusa gadījumā pieaugušam cilvēkam diennaktī jāizdzer 3–4 litri šķidruma. Der zināt, ka izslavētās dzērvenes vairāk domātas urīnceļu infekcijām, nevis kakla sāpēm.

Ievēro: kaklu var sildīt no iekšpuses, bet bez ārsta atļaujas nekādā gadījumā to nedrīkst darīt no ārpuses, izmantojot sildošas graudu, sāls vai citas kompreses. Ja kaklā veidojas bakteriāls iekaisums un strutaina angīna, sildoša procedūra var radīt abscesu.

2. Skalo kaklu

Vismaz 3–4 reizes dienā skalo kaklu ar siltu (bet ne karstu!) zāļu tēju – kumelīšu, kliņģerīšu, salviju, liepziedu, eikalipta, māllēpju uzlējumu. Tēja aizskalos baktērijas un vienlaikus mitrinās iekaisušo gļotādu. Nav pareizi kaklu skalot ar sālsūdeni, to dara tikai tad, ja uz mandelēm ir aplikums vai strutas, pretējā gadījumā iekaisušo kakla gļotādu sāls sakairinās vēl vairāk.

Iegaumē: skalojot kaklu, tas jāatgāž, lai zāļu tēja piekļūtu rīkles mugurējai sienai, kas citādi nav sasniedzama.

3. Neaizmirsti C vitamīnu!

Kakla sāpju laikā organismam noteikti vajadzīgs kāds no dabiskiem C vitamīniem, piemēram, mežrozīšu, citronu ūdens, upeņu ievārījums. Maldās tie, kas uzskata: ja sāp kakls, jāapēd vesels citrons, tādā veidā uzņemot nepieciešamo C vitamīna devu, – citrons kaklam nepatiks.

4. Sūkā konfektes un tabletes!

Vislabāk, ja vīrusu laikā mājas aptieciņā jau būtu sūkājamās konfektes vai tabletes ar propolisu, Islandes ķērpi. Tāpat noderēs kakla aerosols, kas satur smiltsērkšķus, kliņģerītes. Šie dabiskie preparāti nopērkami aptiekā.

Ievēro: lietojot konfektes, tabletes vai aerosolu, obligāti izlasi instrukciju un nepārsniedz noteikto diennakts devu. Ja tiks lietots par daudz un par biežu, tas var izraisīt iekaisumu.

5. Pretiekaisuma/pretsāpju tabletes

Ja dikti sāp un iepriekšminētais nepalīdz, iekaisuma un sāpju samazināšanai var lietot aptiekā nopērkamos bezrecepšu preparātus, kas satur ibuprofēnu. Ja ir grūtības norīt, augsta temperatūra vai kakla sāpes nepāriet piecu dienu laikā, noteikti jāmeklē ārsta palīdzība.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock