Vai tiešām visi enerģijas dzērieni ir kaitīgi veselībai?
Enerģijas dzērienu lietošanai nepastāv atbilstošu un piemērotu situāciju. Tieši tāpēc tie nav piemērojami ne sportistiem, ne darbaholiķiem, ne bērniem, ne vienkārši pieaugušajiem.
Esi vesels
2016. gada 3. marts, 06:31

Vai tiešām visi enerģijas dzērieni ir kaitīgi veselībai?

Jauns.lv

Enerģijas dzērienu kaitīgumu veido to sastāvdaļu mijiedarbība. Kofeīns, cukurs vai mākslīgie saldinātāji, taurīns, B grupas vitamīni un dažādas pievienotās pārtikas piedevas organismā rada lielu triecienu, ko visbiežāk raksturo kā enerģijas pieplūdumu. Taču šis nelielais enerģijas pieplūdums, kas ilgst pāris stundu visbiežāk ir uz citu dzīvībai svarīgu orgānu un procesu rēķina. Par enerģijas dzērieniem stāsta uztura speciāliste Lizete Māldere.

Lietojot enerģijas dzērienus, arvien vairāk pieaug saindēšanās simptomu un seku biežums – sirds ritma un koncentrēšanās traucējumi, trauksme, slikta dūša, muskuļu trīce, atkarība un arī pat neatgriezeniskas sirds un asinsvadu sistēmas izmaiņas un nāve.

Enerģijas dzērienu lietošanai nepastāv atbilstošu un piemērotu situāciju. Tieši tāpēc tie nav piemērojami ne sportistiem, ne darbaholiķiem, ne bērniem, ne vienkārši pieaugušajiem. To lietošana nopietni apdraud cilvēka veselību, it īpaši bērna, kura asinsvadu sistēma nav nobriedusi un asinsvadu sieniņu atbildes reakcijas var būt īpaši spēcīgas un neatgriezeniskas. Papildus ievēro arī, ka enerģijas dzērienus nav ieteicams lietot kombinācijā ar lielu fizisko un psihisko slodzi, alkoholu, cigaretēm un citiem kofeīnu saturošiem produktiem – kakao, tēju, melnas krāsas limonādi, šokolādi.

Pasaulē joprojām veselības un valsts pārvaldes sektorā strādājošie cīnās par šo dzērienu aizliegšanu bērniem un pusaudžiem. Taču šī cīņa nav galā arī pie mums, Latvijā, lai gan – tas ir tikai laika jautājums. Esi atbildīgs par savu veselību, saudzē to!

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock